Administration 

Samuelsen om pensionsplan fra Mette F: 'Populisme på speed'

Partileder Anders Samuelsen (LA) beskylder Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen for at så splid mellem folk. (Foto: Foto: Thomas Lekfeldt/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpic)

Lavere skat vil give folk mulighed for at gå tidligere på pension uden at skulle spørge en socialdemokrat om lov, siger Anders Samuelsen (LA).

Liberal Alliance blæser nu til angreb på Mette Frederiksens plan om, at rengøringsassistenten skal kunne gå på pension før advokaten.

- Det er populisme på speed, siger udenrigsminister og partileder Anders Samuelsen (LA) om Socialdemokratiets forslag om differentieret pension, da Avisen.dk interviewer ham på Christiansborg.

Den liberale frontkæmper køber slet ikke præmissen om, at differentieret pension er muligt. Det er tværtimod et præmie-eksempel på politik, der er dødsdømt fra starten.

Det bliver uretfærdigt og kompliceret. Alle vil gerne tilgodeses, men det er der ikke ressourcer til. Derfor risikerer vi et samfund, hvor vi kigger skævt til hinanden. Lyder altså den liberale diagnose.

- Vi kommer til at spille befolkningsgrupper ud mod hinanden. Du har måske arbejdet lige så hårdt som naboen, men i en anden type job. Din nabo får lov til at gå tidligere på pension, fordi Socialdemokratiet har en særlig kærlighed for hans erhverv. Du skal blive på arbejdsmarkedet. Det bliver for skørt, siger Anders Samuelsen.

Han mener, at det vil være en skrue uden ende, fordi der altid vil være grupper, der føler sig berettiget til at vinke farvel til arbejdsmarkedet før andre. Der vil hele tiden skulle findes flere penge, fordi det vil være uretfærdigt, hvis sosu-assistenten må gå på pension, mens pædagogen skal blive ved med at arbejde.

- Socialdemokraterne satser på, at 98 procent tror, at det er dem, der bliver tænkt på. Men dagen efter valget vil de vågne op og finde ud af, at det ikke var dem, siger partilederen.

Skal ikke spørge om lov

Anders Samuelsen sprudler af energi. Kaffen, der står på bordet foran ham, når at blive lunken. Han har travlt med at fortælle om Liberal Alliances bud på, hvordan man kan forlade arbejdsmarkedet før tid.

Alle lønmodtagere skal fritages for at betale skat af de første 7.000 kroner, de tjener om måneden. Det gælder for både professoren og elektrikeren. og uanset om man arbejder på deltid, eller er fuldtidsansat. Et såkaldt bundfradrag, som Liberal Alliance tidligere har præsenteret og annonceret for.

Ifølge Anders Samuelsen vil det give 20.000 kroner mere om året efter skat for den enkelte lønmodtager. Om man så bruger pengene på at rejse til Indien, spise på fine restauranter eller at gå tidligere på pension, vil partiet ikke blande sig i.

- Det vil give folk mulighed for at gå tidligere på pension, uden at man skal ydmyge sig ved at spørge en socialdemokrat om lov, fastslår partilederen.

Seniorførtidspensionen vil stadig være der for de nedslidte. Folkepensionen vil han heller ikke afskaffe – omend han gerne ser pensionsalderen hævet hurtigere. Det er godt, at vi har en ordning, der gælder for alle, uanset om man er nedslidt eller ej, mener Anders Samuelsen.

Frihed frigør potentialer

Pengene skal findes i den offentlige sektor, hvor Liberal Alliance vil hente én procent om året igennem effektivisering. Det vil over en periode på 10 år – ifølge Anders Samuelsen – være mere end rigeligt til, at alle kan få udbetalt 7.000 skattefri kroner om måneden. En samlet omkostning på 44 milliarder kroner ifølge Liberal Alliances 2025-plan.

Umiddelbart kan det lyde af mange penge, men for Anders Samuelsen er det velfærd. Privat velfærd. Frihed til at vælge selv. Et ord, han gentager mange gange i løbet af interviewet.

- Frihed frigør potentialer hos os alle sammen.

Gartneren, pædagogmedhjælperen, den almindelige lønmodtager får ikke ringere vilkår under en blå regering frem for en rød, lover Anders Samuelsen. Tværtimod.

- Vi skal have et opgør med den der fuldstændig absurde, falske historie om, at det er velfærd eller skattelettelser. Den har kun et mål: At fortælle, at du kun kan være god, hvis du går ind for høj skat. Hvis du går ind for lidt lavere skat, så er du ond. Fordi så tager du fra børnene eller fra de ældre, siger han.

Anders Samuelsen virker ikke særlig ond. Han mener heller ikke selv, at han er ond. At være liberal betyder ikke, at man ikke går ind for velfærdssamfundet. Han mener, at de har fundet en balanceret løsning på den anden side af Øresundsbroen. Kan han få gennemført sit partis politik, vil det kun være lige under det svenske skattetryk, siger han.

- Og det er trods alt administreret af socialdemokrater.

Ser du dig selv som svensk socialdemokrat?

- Svenske socialdemokrater har sørget for et velfærdssamfund med et lavere skattetryk. Der er ingen registreringsafgift på bilerne. Det koster halvdelen eller en tredjedel at få passet dit barn i en daginstitution. Jeg mener, at de har et velfærdssamfund i Sverige.

Men vil du kalde dig selv svensk socialdemokrat?

- Jeg er liberal. Jeg kigger altid efter den liberale løsning på et problem. Men den liberale løsning kan sagtens være den mest sociale løsning, siger Anders Samuelsen.

Fagbevægelsen forplumrer debatten

Og det er en pointe, han savner, at fagbevægelsen tager fat i. Den ”gode del af fagbevægelsen” – som Anders Samuelsen formulerer det – ved, at der skal være fokus på vækst. Mon ikke de venlige tanker går til Dansk Metals formand, Claus Jensen?

Den ”mindre gode del” har han ikke meget tilovers for. Det er den del, der forstyrrer fredelige filmelskere med barske biografreklamer med fattige børn. Og taler om et "ulighedsstop". Mon ikke der tænkes på 3F og Fagbevægelsens Hovedorganisation?

De, der går meget op i ulighed mellem landets rigeste og fattigste, rammer helt skævt. Og det går i realiteten ud over de marginaliserede, mener udenrigsministeren, der selv har arbejdet med døve og hørehæmmede.

- Den del af fagbevægelsen, der prøver at forplumre debatten ved at sige, at uligheden stiger, er en hån mod befolkningen. Det underminerer de gode resultater, som fagbevægelsen selv har været med til at skabe. Vi skal kigge på muligheder i stedet for ulighed. Hvis vi får 10.000 i job i morgen, vil uligheden jo stige, lyder det fra LA-lederen.

Han vil hellere gøre flere selvforsynende. Og værne om det danske arbejdsmarkedssystem, hvor politikere blander sig så lidt som muligt. Og sikre at det kan betale sig at arbejde.

Der er gennemført store skattelettelser siden Liberal Alliance kom i regering i 2016. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Historiske skattelettelser

Og så er vi ved et af favoritemnerne for den liberale partileder. For selvom Anders Samuelsen har været udsat for mange morsomheder om sin stålsatte kamp mod topskatten, er energien intakt. Og resultater har man også opnået, betoner han:

Liberal Alliance har været med til at gennemføre skattelettelser for 21 milliarder kroner, siden partiet kom med i regeringen for to et halvt år siden ifølge Anders Samuelsens optællinger. Og hvis nogen skulle være i tvivl om, at det er historisk, kan de jo bare tælle efter, lyder det selvsikkert.

- Der har aldrig været flertal for de 21 milliarder, men det er blevet til noget. Og det sjove er, at en rød regering ikke vil trække de fleste af dem tilbage. Så lad os da bare komme lidt længere ned.

Vil du føre valgkamp på, at vi skal have skattelettelser?

- Ved sidste valg var vi dem, der lovede mindst. Vi håbede, og vi lovede at kæmpe, og se hvor vi er nu. Det vil vi gøre igen.

Partilederrunde 2019 på Avisen.dk

Avisen.dk og A4 interviewer samtlige partiledere, inden danskerne skal til folketingsvalg.  

I vores partilederrunde har vi fokus på det danske arbejdsmarked, og hvad partilederne ser som de største udfordringer.

Hvordan sikrer vi, at danske lønmodtagere kan holde til at arbejde, når pensionsalderen gradvist stiger? Hvordan bekæmper vi stress? Hvad gør vi for at gøre den offentlige sektor til en attraktiv arbejdsplads og stressfri zone?

Kort sagt spørger vi, hvad forskellene er på en rød og blå regering for smeden, industriarbejderen, sosu'en og pædagogen?

Læs med de næste uger.

Kø til coronatest
Nyheder

Nye tilfælde med smitsomme varianter fundet

Finn Nørbygaard portræt
Kendte

Nyt job til Finn Nørbygaard

To øer med smalt stræde imellem.
Rejser

Der er få kilometer mellem naboøer – og 21 tidszoner

side af politibil
Krimi

Politiet stopper musikvideo:

19 unge sigtet

Gadebillede fra Oslo
Nyheder

Stigende smitte:

Oslo lukker ned 

Indgang til retten i Hjørring
Krimi

Mand voldtog sine fire døtre gennem 20 år

Olof Palme portræt
Nyheder

35 år siden i dag:

Mordet på Palme

Romersk stridsvogn dækket af jord
Nyheder

2000 år gammel stridsvogn fundet

Aleksej Navalnyj i retten
Nyheder

Navalnyj sendt i straffekoloni 

Billede af en tynd ældre mand
Kendte

Peter Mygind er tæt på sølvbrylluppet:

Vi gør mange ting sammen

Polit på gerningssted
Nyheder

11 dræbt under fest

Nogle kogte æg med små ansigter på
Nyheder

Dagens afstemning:

Bliver din påske aflyst

En robåd i en lille havn
Krimi

Forbipasserende finder død person i Roskilde Havn

En stue med sofa, to stole, bord, plante og en smart lampe henover bordet
Livsstil

Indret boligen på ny

uden at bruge en krone

En dame sidder på hug, mens en øgle er på vej mod hende
Helt vildt

Se videoen:

Fodrer skildpadder –

så angriber uhyret

Et glas rosévin holdt op foran nogle vinmarker
Mad og drikke

Vi elsker rosévine

En kedel på komfur
Sundhed

Kæmpe kommune ramt

af colibakterier i drikkevandet

Vaccine ampuller med logo
Corona

Johnson & Johnson-vaccine

behøver kun et stik

Michael Olesen og Joan Divine på den røde løber
Kendte

Efter ni års kamp:

Vild med dans-stjerne

skal være far

Skyline Riyadh
Nyheder

Afværger missilangreb mod hovedstad

Haner i kaqmp
Nyheder

Mand dræbt af hane

Mand i havet klamrer sig til redningskrans
Helt vildt

Mand over bord:

Overlever 16 timer

alene i Stillehavet

Frederik og Mary på den røde løber.
Kongelige

Frederik og Mary tilbage på job

En stor elefant i en compound
Dyreliv

Dyrepasser i zoo

dræbt af elefant

En smilende mand foran Guinness-skilt
Kendte

Ølkonge i

milliarddyr skilsmisse

Liste draperet med Union Jack bæres af soldater
Nyheder

Krigsveteran får heltebegravelse

Nærbillede af en lille sorthåret mand med skægstubbe
Kendte

Umut Sakarya:

Opsiger alle

Nyheder

Mette F. skal til Israel

på vaccine-research

Folk på isen på en svensk sø i solskin
Krimi

Yderligere to mænd går

gennem isen og omkommer

En håndskrevet seddel i et restaurationsvindue
Nyheder

Rejse- og restaurationsbranchen går

glip af feriepenge-forbrug

En politibil og en adspærring
Krimi

Tragedie:

20-årig kørte familien i møde på cykel – blev dræbt

To franske bulldogs.
Kendte

Lady Gagas hunde indleveret

efter dramatisk røveri

Et gammelt maleri
Helt vildt

Van Gogh-maleri

under hammeren

En smilende Lise Rønne
Film og TV

Lise Rønnes store aften:

Glemte vi var på live

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Corona

Ellemann vil åbne til maj 

overvågningsbilleder af røveren
Krimi

Ansat slået i ansigtet -

kender du gerningsmanden?

illustration af coronavirus
Nyheder

Sydafrikansk variant i udbrud - alle bør testes

billede af tabletter
Sundhed

Disse kosttilskud

indebærer en risiko

billede af Bubber
Kendte

Bubber

scorer

millioner

billede indefra nedrivningsklart hus
Livsstil

Værsgo: Håndværkertilbud

til tocifret millionbeløb

billede af prins harry
Kongelige

Prins Harry langer ud: De ødelagde mit mentale helbred

Nyheder

Tårnhøjt smittetal

lukker to skoler

billede fra filmen Hjertelandet
TV/Streaming

Ny filmskat kan

streames

kvit og frit

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

billede af politibil
Krimi

Trafikskænderi
endte
med knivstikkeri

billede af Thomas Blachman
Film og TV

Blachman: Oh Land skal vinde årets X Factor

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

x factor deltager nicoline kristensen smiler
Underholdning

X Factor-darling:

Stort at være favorit

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner

Frank Jensen under pressemødet, hvor han trak sig som overborgmester
Nyheder

Krænkede 12 gange:

Jeg er lettet

En masse redningsfolk både ambulance og brandmænd i mørket lyst op af blåt udrykningslys.
Krimi

Frygtelig ulykke:

Klemt ihjel under traktor

Pascal Soriot med tilbagestøget mørkt hår iført jakkesæt, skjorte og slips.
Corona

Vaccine-boss: Alle

arbejder i døgndrift

Et stort skib fotograferet ude på havet. I forgrunden er en form for busk, så man kan fornemme at det store skib ikke er langt fra land.
Dyreliv

Tusindvis af dyr

fanget på skib

i flere måneder

Lady Gaga synder til Joe Bidens indsættelse.
Kendte

Gagas hunde kidnappet

- hundelufter skudt

Et toilet med opslået bræt.
Nyheder

Her vil de teste

spildevandet

for virus 

Nærbillede af Nicklas Bendtner der ser "hård" ud.
Kendte

Bendtner i nyt

klammeri med loven

Nærbillede af Morten Østergaard med en meget alvorlig mine.
Nyheder

Morten Østergaard:

Helt færdig med politik

interiør i rumkøretøj fotograferet på mars
Helt vildt

Danske tegninger

fotograferet på Mars

Mette Frederiksen giver hånd til en af Godhavns-børnene.
Nyheder

Godhavns-børn får erstatning:

300.000 kroner hver

Davids Foster og konen Katharine McPhee poserer
Kendte

71-årig stjerne

far for sjette gang

ske med sorte peberkorn ligger på et bord
Mad og drikke

Tilbagekalder

kosttilskud

hund kigger ind ad åben dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Låser du døren? 

billedcollage med protrætter af skuespillerne Jens Jørn Spottag, Kirsten Olesen og Paw Henriksen
Sundhed

Kendte står frem:

Vi er også ramt

af sygdommen

nøgle sidder i dør
Livsstil

Derfor skal du låse døren

når du er hjemme 

Krimi

Frifundet for drab

på radiovært 

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant