De slidte danskere Ny måling: Pensionsalder kan afgøre valg
Det var Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, der satte pensionsspørgsmålet på dagsordenen med et udspil om differentieret pension. (Foto: Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix)
Socialdemokratiet har ramt en guldåre med udspil om pensionsalder, men gevinsten er ikke nødvendigvis langvarig. Det vurderer kommentator Hans Engell.

Skal tømreren kunne lægge rundsaven fra sig, før juristen pakker Karnovs lovsamling ned i flyttekassen. Spørgsmålet om forskellig pensionsalder har fanget vælgernes interesse.

Endda i sådan en grad, at det kan afgøre valg. Og særligt hos de socialdemokratiske vælgere vejer temaet tungt:

- Jeg kan ikke nævne ét fortilfælde i nyere tid, hvor et emne er skudt opad på S-vælgernes dagsorden med den fart, siger Jesper Claus Larsen, der var analysechef hos Socialdemokratiet fra 2007-2016 med ansvar for målinger og vælgerstrategi.

Han er i dag partner og direktør i DMA Research, som har udarbejdet målingen, samt medvært på den politiske podcast Pollster.

Hør den seneste udgave af Pollster, der sætter fokus på Socialdemokratiet, her:

Flere end hver fjerde S-vælger - 27 procent - mener, at pensionsalder er et vigtigt tema. Blandt vælgerne generelt er det kun 17 procent. 

Nedslidning og arbejdsmiljø optager hver femte - 21 procent - S-vælger mod 14 procent af vælgerne generelt. 

Ifølge Jesper Claus Larsen har spørgmålet om pensionsalder tidligere ligget meget langt nede på danskernes dagsorden.

- Socialdemokratiet har ramt en nerve, hvor de trækker et fordelingspolitisk spørgsmål som pensionsalder op foran et spørgsmål som udlændingepolitik, hvor deres vælgere traditionelt står mere splittede, siger Jesper Claus Larsen.

Problemet er, at S-udspillet er uklart. Hvor langt kommer man for eksempel for tre milliarder, spørger politisk kommentator Hans Engell.

Den politiske kommentator Hans Engell, der er en del af TV2-programmet Besserwisserne, mener ikke, at tallet er så overraskende, fordi målingen er udført i en periode, hvor debatten om differentieret pension har fyldt meget i medierne:

- Problemet har ligget der siden velfærdsforliget (i 2006, red.) og afskaffelsen af efterlønnen. Nu rykkede Mette Frederiksen på det, og så turde Thulesen Dahl ikke gøre andet end rykke med. De slås jo om de samme vælgergrupper, siger Hans Engell.

Djævlen i detaljen

I øjeblikket forhandler regeringen med både Socialdemokratiet, Radikale og Dansk Folkeparti om nedslidning og pension, men Hans Engell vurderer ikke, at regeringen ønsker de temaer ind i valgkampen:

- På kort sigt har Socialdemokratiet vundet. De har ramt en guldåre hos vælgerne, men djævlen ligger i detaljen. Problemet er, at S-udspillet er uklart. Hvor langt kommer man for eksempel for tre milliarder, spørger Hans Engell.

Han henviser dermed til det årlige beløb, som Socialdemokratiet selv mener, at partiets nye plan om differentieret pension vil koste at realisere.

Heller ikke Dansk Folkeparti får det let, mener kommentatoren. I denne uge ændrede Kristian Thulesen Dahl position fra en støtte til S-udspilllet til en melding om, at han først ønsker ændringer efter 2040:

- Det bliver fugle på taget, hvis det er 20 år ude i fremtiden, siger Hans Engell.

via Listen To News