Pernille Vermund træt af sosu'ernes og lærernes fagforbund: De er for røde
Pernille Vermund erklærer sig som varm tilhænger af den danske model og dansk fagbevægelse. Men en stribe fagforbund kan forvente ideologisk kamp fra Pernille Vermund, hvis Nye Borgerlige kommer i Folketinget efter valget. (Foto: Foto: Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix.)
Fagforbund for offentligt ansatte er alt for politiske og glemmer, at lærere, sosu'er og pædagoger også kan være grundborgerlige. Det mener formand for Nye Borgerlige Pernille Vermund. Kritikken bliver afvist af FOA-formand Mona Striib.

Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen og FOA-formand Mona Striib hører til de topfolk i fagbevægelsen, som bør stikke piben ind og ikke stille ublu krav om lønforhøjelser og flere hænder til den offentlige sektor. 

Det mener partiformanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund.

Når den offentlige sektor hører til blandt verdens største og lænser borgerne med et højt skattetryk, bør fagforbundene holde igen med deres røde, politiske kampagner om flere penge til den offentlige sektor. Det fastslår hun i et interview med Avisen.dk. 

- Særligt nogle af de offentlige organisationer er ude på et skråplan. Jeg oplever, at BUPL, FOA, Dansk Sygeplejeråd og andre fagforbund for offentligt ansatte strammer skruen i deres krav, når de gør kampen for deres arbejdsvilkår politiske, siger hun.

Lærerne laver skræmmekampagne

Den blå værdikriger fra det højrenationale parti bliver provokeret, når fagforbund ytrer sig om alt mulig andet end løn- og arbejdsforhold. 

Hun henviser blandt andet til Danmarks Lærerforening, som hun synes fører "skræmmekampagne" over for danskerne, når foreningen påstår, at det går ud over børnenes trivsel, hvis der ikke er gode løn- og arbejdsforhold for lærerne.

- Forestil dig at piloternes fagforening gik ud og sagde, at hvis vi ikke får lidt mere i løn, falder flyene ned. Kunderne ville stryge væk. Fagforeninger for privat ansatte har en helt anden forståelse for, hvor grænsen går for lønkrav end offentlige fagforbund, siger hun.

Når fagforbund fører røde kampagner for at få flere penge til den offentlige sektor, kammer de ifølge Pernille Vermund over.

- Fagforeningen skal varetage medlemmernes interesser, men ikke være en politisk organisation. Der kan være sosu'er og læger, der er grundborgerlige.

- Man kan sagtens mene, at der er for lidt tid til patienterne og for få sygeplejersker uden at mene, at løsningen er flere penge til det offentlige, pointerer Pernille Vermund. 

FOA: Vi laver ikke rød propaganda 

Formanden for FOA, Mona Striib, ryster på hovedet af beskyldningerne. 

- Det korte svar på det angreb er: Nej, vi er ikke røde. Det virker, som om hun står med ryggen mod muren og ikke kan forklare, hvordan den offentlige sektor skal hænge sammen. Det er Pernille Vermund, som er ude på de skrå brædder, mener Mona Striib.

Som formand for blandt andre sosu-assistenter pointerer Mona Striib, at FOA aldrig har kædet lønkrav sammen med, at de ældre skal kunne få pleje. Og hun noterer, at det kommer FOA heller aldrig til. 

- Vi oplever meget tydeligt, at presset på den offentlige sektors medarbejdere er så voldsomt, at arbejdsmiljøet lider under det. Man har ikke tid til de kerneopgaver, som politikerne lover, siger Mona Striib til Avisen.dk.

- Når politikerne smider ansvaret for en underfinansieret offentlig sundhedssektor over på medarbejderne, skal vi selvfølgelig gøre opmærksom på det. Og det er ikke partipropaganda, fastslår Mona Striib.

Hun mener, at FOA har seriøs dokumentation for, at de vilkår, som hendes medlemmer oplever på arbejdspladserne, ikke er i orden.

- Det må være helt legitimt, at vi som fagforbund taler for, at hvis de offentligt ansatte skal følge med den private lønudvikling, betyder det også, at man skal afsætte midler i budgetterne, noterer Mona Striib. 

Rendyrket ideologi

Udover at sætte den offentlige sektor på skrump vil Nye Borgerliges partiformand også have langt flere opgaver løst af private aktører. 

- Hvis det offentlige løser opgaverne dårligere og mindre effektivt end private aktører, skal opgaverne løses af private, siger Pernille Vermund og forudser, at private fri-plejehjem vil blomstre og give bedre service for borgerne. 

Her vender FOA-formand Mona Striib også tommelfingeren ned.

- Det er rendyrket ideologi.

- Jeg tror, at hun skulle kigge på, hvor mange private firmaer, der er gået konkurs, når de har forsøgt at underbyde prisen på ældreplejen. Hvis hun læste på lektien og kendte fakta, var hun simpelt hen nødt til at indtage en anden holdning, siger Mona Striib.

via Listen To News