Christian i retten med principiel sag: Hvis vi taber, får det også betydning for DIG!

- Hvem fanden finder på at ændre fortolkningen af grundlovteksten efter 37 år, til noget der for øvrigt blev så administrativt svært og fejlbehæftet, at det kollapsede efter 10 måneder? siger Christian Danvill. (Foto: Foto: Privat)

Retten i Helsingør kører i dag og i morgen en historisk retssag om gensidig forsørgelsespligt for samlevende.

Er det i strid med Grundloven, at staten pålægger dig at forsørge andre end dine børn og din ægtefælle?

Det afgør Retten i Helsingør i dag og i morgen i en opsigtsvækkende retssag mellem tre kærestepar og Beskæftigelsesministeriet og de tre pars hjemkommuner, Herning, Favrskov og Gribskov.

Sagen drejer sig om loven om gensidig forsørgelsespligt for ugifte samlevende par. Den blev indført i 2014 og betød, at samlevende skulle forsørge hinanden, hvis den ene af dem kom på kontanthjælp. 

Det har betydning for alle

- 80 procent af befolkningen er slet ikke i kontakt med kontanthjælpssystemet. Men sagen har også betydning for dem. For hvis det er op til politikerne at bestemme, hvem der har pligt til at forsørge hvem, så kan man indføre brugerbetaling på alt. Plejehjem til forældre eller uddannelse til voksne børn, siger Christian Danvill. 

Han er talsmand for Søgsmålsgruppen af Samlivsramte og Facebook-gruppen Nej tak til Gensidig Forsørgelsespligt.

Det er over tre år siden, at han var med til at starte sagen om, at det var brud på Grundloven, da kontanthjælpsreformen pålagde kærestepar at forsørge hinanden.

I dag sidder Christian Danvill på en af de forreste rækker i Retten i Helsingør. Han har de seneste tre år brugt mange timer på at forberede sig på sit kontor i lejligheden på Østerbro med to store skærme, hvor han fremadbøjet læser linjerne med de store bogstaver med en lup.

Tre par skal vidne om den måde, de blev ramt af den gensidige forsørgelsespligt for samlevende

Den gensidige forsørgelsespligt blev indført 1. januar 2014 af Socialdemokratiet, SF, Radikale, Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative og betød, at samlevende skulle forsørge hinanden, hvis den ene af dem kom på kontanthjælp. 

Dengang blev det skønnet, at 12.000 lønmodtagere blev pålagt at forsørge deres samlever, men der findes ikke tal for, hvor mange, der blev omfattet af loven i de to år, loven fungerede.

Kontanthjælpsmodtagere mistede retten til kontanthjælp helt eller delvist, hvis deres samlever havde indtægt eller formue større end de tilsammen ville have fået på kontanthjælp.

På kontanthjælp i 20 år

Christian Danvill har selv været på kontanthjælp i over 20 år i Københavns Kommune og har fortalt sin historie i blandt andet Avisen.dk. Han har dårligt syn, men har aldrig kunnet få afsluttet sin sag. Han og kæresten Helle blev også omfattet af den gensidige forsørgelsespligt.

I marts 2014 skulle Helle svare kommunen på, om hun havde blandt andet opsparing, smykker eller bil, fordi hun blev pålagt at forsørge sin samlever.

- Det er smykkeloven om igen. Staten går helt ind i klædeskabet for finde smykker og modregner i lønmodtagerens feriepenge for at finansiere udredningen af syge borgeres sager, siger Christian Danvill. 

Kammeradvokaten forsvarer de tre kommuner og Beskæftigelsesministeriet. Kammeradvokaten skriver til Retten i Helsingør i sit svar til anklagerne fra parrene, at han mener, Grundloven overlader det til lovgivningsmagten nærmere at regulere, hvem der har forsørgelsespligt i forhold til hvem.

Kammeradvokaten mener derfor ikke, at den gensidige forsørgelsespligt var i strid med Grundloven.

Mette Frederiksen sagde i 2013, at hun ønskede at ligestille de moderne samlivsformer, fordi mange i dag lever papirløst sammen. Derfor er det skævt, at ægtepar skal forsørge hinanden, mens samlevende ikke skal.

Grove fejl

Men for Christian Danvill er der slet ikke tage om en ligestilling. For forsørgerpligten for de samlevende kom uden rettigheder og retssikkerhed, som man kender fra ægteskabets retsvirkning.

- Man kunne ikke bruge hinandens fradrag, og det var nærmest et trekantsdrama mellem staten, kontanthjælpsmodtageren og lønmodtageren. Lønmodtageren var forpligtet til at dele sine værdier med kontanthjælpsmodtageren, mens kontanthjælpsmodtageren ikke var forpligtet den anden vej og bare kunne gå fra forholdet uden at skulle dele, siger han.

Det er sket tusinder af grove sagsbehandlingsfejl ved indførelsen af loven, så kommunerne har betalt langt over 51 millioner kroner tilbage de seneste år og er ikke færdige endnu. 

Et paradoks

Christian Danvill peger på paradokset i, at det var lønmodtagerne, der skulle betale for kontanthjælpsmodtagerens forsørgelse. Mens de 51 millioner kroner, der indtil videre er betalt tilbage på grund af grove fejl i sagsbehandlingen i kommunerne, alle er sendt retur til kontanthjælpsmodtageren. Ikke lønmodtageren.

- Så det er en afgift og ikke en ligestilling af ægteskab og samliv, hvor man investerer i hinanden og deler ved ægteskabets ophør, siger Christian Danvill.

I 2002 blev en tidligere version af forsørgelsespligt for samlevende på starthjælp droppet efter kun tre måneder, da den var i strid med Grundloven.

Da tidligere beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fremlagde sit forslag til en kontanthjælpsreform i februar 2013, var der også problemer med fortolkningen af Grundloven.

Dengang lå der på Folketingets hjemmeside en fortolket udgave af Grundloven, hvor højesteretsdommer og professor, dr. jur. Jens Peter Christensen skrev, at "Et par, der lever sammen uden at være gift, har ikke pligt til at forsørge hinanden".

Beskæftigelsesministeriet meddelte dengang Jyllands-posten, at ministeriet havde en arbejdsgruppe, der så på sagen om Grundloven.

Fire måneder senere blev reformen vedtaget af et bredt flertal i Folketinget og med den den gensidige forsørgelsespligt.

"Hvem faen finder på at ændre det?"

I den kommenterede udgaven af Grundloven fra 2015, der nu ligger på Folketingets hjemmeside, står der i stedet om samme afsnit af Grundloven, at man først og fremmest skal forsørge sig selv via arbejde eller formue, før man får hjælp af det offentlige. ”Men der kan også være tale om, at andre har en forsørgelsespligt.”

- Hvem fanden finder på at ændre fortolkningen af grundlovteksten efter 37 år til noget, der for øvrigt blev så administrativt svært og fejlbehæftet, at det kollapsede efter 10 måneder? siger Christian Danvill.

Den gensidige forsørgelsespligt blev afskaffet sidste år som del af en finanslovsaftale med SF og Enhedslisten. Inden da havde den fået hård kritik for at betyde, at mange familier gik i opløsning, og kommunerne begik store af fejl i sagsbehandlingen.  

Nuværende beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har meldt ud, at Venstre-regeringen går ind for at genindføre forsørgelsespligt for samlevende. Også Liberal Alliance og Konservative er positive.

Selv kom Christian Danvill ud af kontanthjælpssystemet. Dagen efter den gensige forsørgelsespligt blev afskaffet, 31. januar 2015, blev han flyttet i ressourceforløb, der hele tiden havde været uden forsørgelsespligt. Det mener han ikke er et tilfælde. 

- Ved at fastholde borgeren på kontanthjælp, kunne man opnå besparelsen ved at vedkommende blev forsørget af lønmodtageren. Hvis borgeren blev flyttet over på anden ordning, ophørte forsørgerpligten og dermed besparelsen. Retssikkerhed for borgeren og lønmodtageren var ude på et skråplan, siger han. 

Avisen.dk følger sagen fra retten i Helsingør i dag og i morgen. 

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

Nærbillede af grevinde Alexandra hun hverken smiler eller ser sur ud.
Kongelige

Redder mor

fra isolation

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie

Nærbillede af politibil
Krimi

Mand på 19 år fundet død i baggård

Et samlebånd med en masse små dåser
Corona

Her er COVID-19-vaccinen

på vej

håndspit i håndflade
Corona

Virus kan overleve på

huden i op til ni timer

Billede af ankomsthallen i Kastrup
Krimi

60-årig i Københavns lufthavn

afsløret med 10 kilo opium

Batman og en skeptisk George Clooney
Kendte

George Clooney:

Batman ødelagde

næsten min karriere

Ulrich Thomsen portræt
Film og TV

Farvel til Lie Kaas

Nu er Ulrich Thomsen

Carl Mørck i Afdeling Q

Billede af Maxiam og Willem Alexander
Kongelige

Hollandsk kongefamilie

efter massiv kritik:

AFLYSER

En smilende Lotte Friies på den røde løber med sin mand Christoffer S. Ringø
Kendte

DR-vært endelig gift 

En bunke orange græskar
Mad og drikke

Smid børnenes

halloween-græskar

i boller og bolognese

Angela Merkel med mundbind
Corona

Smitterekord i Tyskland

Wissam Bouqasri i Den Store Bagedyst
Film og TV

Færdige af grin:

Ude efter uspiseligt

slik i Bagedysten

Cirkel kaffe dåse
Helt vildt

Købt for 100 kr:

Kaffedåse er

20.000 kr. værd

Sophie Løhde på Folketingets talerstol
Nyheder

Toppolitiker sygemeldt:

Skal opereres

Portræt Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensen:

Undskyld!

Mand visiteres i security i lufthavn
Rejser

Dansk firma fjerner kø

ved security i lufthavne 


 

En trist Frank Jensen
Nyheder

Rystet R-borgmester:

Jeg vil ikke love

støtte til Frank Jensen

Nærbillede af Keld Heick
Underholdning

Keld Heick:

Tror snart Hilda ryger

ud af Vild med dans

Et sort hvidt billede af en mand med solbriller
Krimi

Her er den franske lærer

som blev halshugget

En sød baby med et tæppe over hovedet
Helt vildt

Forældre opkalder

deres datter efter 

internetudbyder

Frank Jensen i slips og habit
Nyheder

Frank Jensens

politiske liv

hænger i tynd tråd

En lille korsedderkop i et spind
Dyreliv

Sådan undgår du

EDDERKOPPER

derhjemme

En smadret sort BMW med brandbil i baggrunden
Krimi

Stor BMW

forulykker –

person fløjet på sygehus

To politifolk og en politibil med udrykning
Krimi

Opdateret:

Skolelærer halshugget

på gaden

Billede af en kop te holdt af en hånd
Mad og drikke

Din tekop indeholder

måske slet ikke te

Mille Funk i rød små kjole og Kristian Bech danser
Film og TV

Chokexit i Vild med dans:

Bundskraberne er videre

Billede af Frank Jensen med lukkede øjne
Nyheder

Frank Jensen:

Jeg krænkede

En hvidhaj set nedenfra
Dyreliv

Hajernes hævn:

Dræber rekordmange mennesker

Karsten Ree sidder på en trailer, hvor de står en rød Ford GT40 på.
Kendte

Karsten Ree:

Hellere dø på banen

end hospitalet

Billede af Kim Kardashian i en nedringet sort kjole
Kendte

Her er de rigeste

selvstændige kvinder

Billede af kanalen ved Nyhavn i sol
Krimi

Fremmed tog fat i lille pige

og sprang i vandet

i Nyhavn

Billedeaf brandenburg Tor
Corona

Tyskland kan blive

næste lukkede land

for danskere

to par står på gulvet i tv-programmet Vild med Dans
Film og TV

De ryger ud af
Vild med Dans 
i aften

en hertstarter hænger på en væg
Sundhed

I dag falder 14 personer

om med hjertestop

En mand i en hospitalsseng
Corona

Corona-indlagte

stiger 

den danske badmintonnspiller Viktor Axelsen gestikulerer på banen
Sport

Dansk fjerkonge har

fået lille prinsesse

seks mænd sidder i en sauna
Corona

42 højskole-elever

smittet efter fælles

tur i sauna

indisk mand ligger i fryseboks
Helt vildt

“Død” mand vågner
efter 20 timer

i fryseboks

to personer med ansigtsmaske hilser med albuen
Nyheder

Nye ord i ordbogen:

Albuehilsen og superspreder 

Sofie Carsten Nielsen, Morten Østergaard og Ida Auken står bag mikrofoner
Nyheder

Tidligere radikal leder

har meldt sig ud:

Feministisk heksejagt

opgang med gul og grøn dør
Corona

Corona har gjort

os til bedre naboer

USA's præsident Donald Trump gestikulerer
Nyheder

Trump husker ikke

negativ coronatest

en gris stikker hovedet ud mellem tremmer
Sundhed

Svine-influenza

kan udløse ny pandemi

hos mennesker

Restaurant i flammer
Krimi

Brand i Djurs Sommerland

Emmanuel Macron portræt
Corona

Smitterekord i Frankrig

Sofie Carsten Nielsen, Morten Østergaard og Ida Auken.
Nyheder

De Radikale indkalder til krisemøde

Prins Christian udenfor
Nyheder

DR-vært laver sex-joke

om prins Christian

Collosseum ved aftentide
Corona

Seks nye lande på listen:

Her må du ikke rejse til

Kim Jong-un i lænestol på kongres.
Nyheder

Nordkorea om

dansk dokumentar:

Alt er løgn!

Delphine Boël
Kongelige

Belgiens konge møder omstridt halvsøster for første gang

Demonstranter på gaden i Dhaka, Bangladesh
Nyheder

Fem mænd dømt til døden

for gruppevoldtægt

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR dropper

sex-krænkers

radioprogram