Hvis du er ledig og har lyst til at være din egen chef eller lister rundt med en god idé til en opfindelse, så er der hjælp at hente i Aalborg Kommune.
Som en del af et nyt frikommuneforsøg har de nemlig nu fået mulighed for at give ledige mikrolån på op til 50.000 kroner, så borgeren kan prøve kræfter med iværksætteri.
I den nordjyske kommune bliver det derfor muligt for jobparate kontanthjælpsmodtagere, uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere og jobparate selvforsørgende at få en tiltrængt kapitalindsprøjtning, når et nyt eventyr som selvstændig skal sættes i søen.
Socialfaglig konsulent ved JobCenter Aalborg, Bente Kloster, vurderer, at forsøget vil give nye muligheder for ledige, der har potentiale som selvstændig.
- Vi får en bredere pensel at male med, når det gælder beskæftigelsesindsats. Vi tror jo på, at når man får synliggjort sine kompetencer, så vokser man som menneske. Så er der også større chance for, at man kommer i beskæftigelse, siger hun.
Bente Kloster understreger, at mikrolånet først vil blive bevilliget efter en grundig screening, som også vil være til gavn for de borgere, hvor de vurderer, at virksomhedsidéen ikke er god nok. Det skal sikre, at de ledige ikke pludselig står med kæmpe gæld.
- Målsætningen er, at 80 skal deltage i forløbet. Vi satser på, at 60 får godkendt et mikrolån, og at det lykkes for 45. Men jeg vil understrege, at vi kan se, at selv for dem, hvor det ikke lykkes, understøtter forløbet en kompetenceudvikling, som kan bruges generelt på arbejdsmarkedet, siger hun.
Oven i mikrolånet vil man modtage et beløb, der svarer til kontanthjælp, i det første halve år, indtil virksomheden giver overskud.
Et mikrolån er et mindre beløb, der skal fungere som hjælp til at starte virksomhed.
Konceptet blev kendt efter økonomen Muhammad Yunus begyndte at give små lån til fattige i Bangladesh. Forsøget blev en succes, og han modtog derfor i 2006 Nobels Fredspris.
UDVID
Tidligere har Aalborg Kommune givet mikrolån til borgere på revalideringsydelse, men nu har Økonomi- og Indenrigsministeriet godkendt, at forsøget omfatter flere typer ledige.
I det tidligere forsøg brugte borgere, der fik mikrolån, det til både at starte et autoværksted op, starte som privat dagplejer, opfinde vandingssystemer til planter samt opfinde husholdningsprodukter.
Går fremtidens arbejdsmarked i møde
Aarhus Kommune har de sidste fem år givet mikrolån, men kun til borgere på revalideringsydelse. Beskæftigelseschef Vibeke Jensen er derfor meget spændt på forsøget i Aalborg Kommune, da hun ser store muligheder i mikrolån.
Mikrolån skaber nemlig succesoplevelser for den ledige, sparer penge i kommunekassen og skaber kreative kræfter for erhvervslivet.
- Det er win, win, win for både ledige, kommune og erhvervslivet. Så det er simpelthen super, at Aalborg Kommune er blevet frikommune på området, så vi kan få endnu flere erfaringer, siger Vibeke Jensen.
Center for Alternativ SamfundsAnalyse har tidligere udregnet, at hvis blot seks procent af de langtidsledige kontanthjælpsmodtagere, der får et mikrolån på 50.000 kroner, bliver selvforsørgende i fem år, så er det en økonomisk gevinst.
Forsøget taler især til de grupper, der befinder sig dårligt i det nuværende beskæftigelsessystem, siger Vibeke Jensen. Hun peger på, at vi går et mere fleksibelt arbejdsmarked i møde med flere løse ansættelser, og hvor det at være selvstændig bliver mere almindeligt.
- Hvis du ser især på de unge akademikere, så kan en del snildt se sig selv som iværksættere. Og på arbejdsmarkedet så vinder det frem at være freelancer, så det er bestemt i fremmarch. Det, man også skal huske, er, at det netværk, man får i egen virksomhed, kan også fungere som trædesten til et ordinært arbejde, siger Vibeke Jensen.
I første omgang regner Aalborg Kommune med, at 80 ledige skal deltage i forsøget med mikrolån.