Højere løn. Kortere transport til arbejde. En dårlig chef. Stress.
Der kan være mange grunde til at skifte arbejde.
Og danskerne er ivrige efter at finde et nyt arbejde, når der som sidste år var der en kæmpe efterspørgsel fra virksomhederne efter arbejdskraft.
I 2022 var jobomsætningen hele 968.600. Det vil sige, at 968.600 gange var der en person, som startede i et nyt job sidste år. Det er det højeste antal siden 2009, hvor man begyndte med at måle.
I corona-året 2020 røg omsætningen ned på under 800.000, men er altså siden strøget i vejret.
Det skriver Fagbladet 3F på baggrund af tal fra jobindsats.dk
Men hvorfor er folk så glade for at skifte job? Det har stifter og direktør for jobportalen Jobindex, Kaare Danielsen, et bud på:
- Kort sagt: Fordi der er mange jobopslag, siger Kaare Danielsen til Fagbladet 3F.
- Det er efterspørgslen efter arbejdskraft, der driver det. Når der er mange jobopslag, bruger folk lejligheden til at skifte job, men er der krise, så klamrer man sig til stolene, siger han.
Og det er en fordel, at så mange mennesker skifter en arbejdsgiver ud med en anden. Det mener arbejdsmarkedsøkonom i 3F, Jesper Grunnet-Lauridsen.
- Mange jobskift viser, at vi har et fleksibelt arbejdsmarked. Mange har korte opsigelsesvarsler - til gengæld har vi et godt sikkerhedsnet, når vi bliver ledige. Men dét, at mange skifter job, giver nogle bedre match på arbejdsmarkedet og ofte en bedre løn, og måske også større glæde i jobbet, siger han til Fagbladet 3F.
Det er også en fordel, at folk tør springe ud i et nyt job og få nye kompetencer – men måske en ulempe for virksomhederne, hvis folk hopper så hurtigt videre, at der bruges mange omkostninger på oplæringstid, mener Jesper Grunnet-Lauridsen.