Radikale krav til S kan give lange regeringsforhandlinger

Måling: S står i stampe med under et år til valg (Foto: Mads Claus Rasmussen/arkiv/Ritzau Scanpix)

Valgforskere er dog uenige om, hvorvidt R's krav til S vil medføre måneder lange regeringsforhandlinger.

De Radikale har stillet krav om en skriftlig garanti om en ny politisk kurs, hvis de skal pege på S-formand Mette Frederiksen som statsminister.

Det er den seneste af flere udmeldinger, der peger på, at der er store uenigheder internt i rød blok.

Og det kan have betydning for, hvor lang tid det tager at danne regering ved et rødt flertal.

- Vi har før set, at det har taget uger. Med de meldinger, der er kommet på det seneste, så tyder det på, at det i hvert fald ikke bliver nemmere, siger Rune Stubager, der er professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

I lande som Tyskland, Holland og Belgien har man de seneste år set, at det har taget måneder at få dannet en regering efter et endt valg på grund af splittelse.

- Det kan vi sagtens risikere at se i Danmark, siger Rune Stubager.

Valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen forventer imidlertid ikke, at vi vil se noget lignende i Danmark.

- Dansk politik er meget pragmatisk. Jeg tror ikke nødvendigvis, at de her udmeldinger betyder, at regeringsforhandlinger kan trække ud i flere måneder, som vi har set andre steder, siger han.

- De plejer at være gode til at se, hvordan flertallet tegner sig, og så kan de sætte sig om bordet og finde ud af det.

De to professorer er dog enige i, at De Radikale kan forhindre en socialdemokratisk regering.

Men det vil komme an på, hvor stejlt De Radikale vil stå på kravet, der især går ud på at få en anden politik på udlændingeområdet.

Der vil dog ikke blive dannet en socialdemokratisk regering, som straks vil blive mødt af et mistillidsvotum fra De Radikale som følge af kravet, lyder vurderingen.

- Det er aldrig sket før, og det tror jeg heller ikke, kommer til at ske, for så bliver regeringen bare ikke dannet, siger Rune Stubager.

/ritzau/