Polsk byggeboss: Fagforbund har for stor magt
Det polske byggefirma Kormal støber beton omkring det kommende Søfartsmuseum i Helsingør. Efter hårde anklager om sjusk og svindel tager firmaets talsmand nu til genmæle over for 3F. Foto: Colourbox
Firma anklaget for zloty-svindel og omfattende løn-fusk angriber 3F. Hold op med at skyde på alle firmaer, der ikke gør tingene præcis som jer selv, lyder opfordringen.

"Vores mission er at yde service og produkter af højeste kvalitet, og samtidig beskytte miljøet og opretholde en høj etisk standard."

Sådan beskriver det polske byggefirma Kormal sig selv på firmaets hjemmeside.

De etiske standarder kan dog ligge på et meget lille sted, hvis man spørger 3F.

Fagforbundet forbereder lige nu et lønkrav mod Kormal, som angiveligt har snydt sine medarbejdere for et større millionbeløb.

Mens situationen omkring byggeriet af Danmarks nye Søfartsmuseum i Helsingør spidser stadig mere til, retter det polske byggefirma nu en hård kritik mod 3F.

"Det er ikke politisk korrekt at sige, mens vi forhandler med 3F, men vi har en meget stærk fornemmelse af, at det her er en særlig indsats, der alene har til formål at gøre livet besværligt for udenlandske firmaer," siger Tadeusz Iwanowski, der er talsmand for Kormal.

Betaler både i Danmark og Polen

Han erklærer sig lodret uenig i flere af de anklager om lønfusk, som 3F lige nu arbejder på at finde dokumentation for.

"Intet af det, som 3F påstår, er korrekt. Vi er overhovedet ikke enige, ikke engang antallet af ansatte har de fået rigtigt fat i. Kormal betaler det, de skal ifølge overenskomsten. Faktisk betaler de dobbelt, hvad nogen lønprivilegier angår, fordi de både skal betale i Polen og i Danmark," siger han.

Kormal erkender, at firmaet har begået fejl. Men de fejl er der rettet op på, understreger Tadeusz Iwanowski.

"Vi havde brug for lidt tid til at lære en del ting – det indrømmer jeg, men samtidig har vi udvist masser af velvilje, samarbejde og åbenhed over for fagforeningen, som vi har indtaget en meget ydmyg position over for," siger han.

3F modarbejder udlændinge

Selv om Kormal arbejder i Danmark på 3F's overenskomst, har fagforeningen på ingen måde været behjælpelige med at hjælpe Kormal til at forstå overenskomsten, fortæller Tadeusz Iwanowski.

"Vi må erkende, at fagforeningerne er meget stærke i Danmark, og det mener vi ikke nødvendigvis er en fordel for lønmodtagerne, men snarere tjener til at bevare det system, som har givet dem den stærke position i samfundet," mener han.

Tadeusz Iwanowski, der er direktør for det polsk-svenske handelskammer, mener, at fagbevægelsen i Danmark er mere ivrige for at spænde ben for udenlandske firmaer end i andre europæiske lande.

"Det er ikke let"

Kormal nærer ingen modvilje mod at følge reglerne eller betale ansatte den løn, de har krav på, understreger han.

"Men samtidig vil vi indvende, at jeres regler er bygget til de danske firmaer og deres ansatte. Når I anvender et udenlandsk firma fra et andet EU-land må I forstå, at de samtidig skal følge de regler, der eksisterer i deres eget land. Derfor skal firmaet følge regler i to lande," siger han.

For eksempel skal de polske ansatte betale feriepenge i både Polen og i Danmark, siger han.

"Vi skal jo følge de polske regler, og dernæst de danske, og så finde ud af, hvordan de ting passer sammen. Det er altså ikke let," siger han.

I stedet for at forfølge udenlandske firmaer burde den danske fagbevægelse bruge kræfterne på tilpasse sig det åbne europæiske arbejdsmarked, lyder opfordringen fra Tadeusz Iwanowski:

"I burde udvikle jeres overenskomster, så de tager hensyn til de forhold, som eksisterer i de lande, som arbejdskraften kommer fra - i stedet for at skyde på alle firmaer, der ikke gør tingene præcis som jer selv."

Lønfusk i Helsingør
  • Det 300 millioner kroner dyre Søfartsmuseum i Helsingør er tegnet af den verdenskendte danske arkitekt Bjarke Ingels, og finansieres blandt andet af A.P. Møller-fonden.
  • Byggeriet styres af selskabet Maritim Museums Byg ApS, der bruger E. Pihl & Søn som hovedentreprenør.
  • Det polske byggefirma Kormal er hyret til at støbe råbeton til det kommende museum.
  • Kormal er medlem af Dansk Byggeri og er dermed forpligtet til at overholde overenskomsterne på det danske arbejdsmarked.
  • Det betyder også, at 3F – som tegner overenskomsten, har indsigt i firmaets lønregnskaber. 3F har desuden overvåget byggepladsen gennem længere tid, og arbejder nu på et millionstort lønkrav mod det polske firma.

 

via Listen To News