Pihl & Søn igen i modvind for polak-fusk
Den danske storentreprenør Pihl & Søn har spillet hovedrollen i flere af de senere års største sager om løn-fusk og svindel blandt udenlandske underentreprenører. Foto: Polfoto/ Magnus Holm
Dansk storentreprenør igen i centrum for sag om lønfusk blandt østeuropæiske underentreprenører. "Vi er faktisk sobre mennesker," siger direktør.

Hvad har luksushotellet D'Angletterre, Copenhagen Towers i Ørestad, SEB Bank's prisvindende hovedkvarter og det nye havneområde i Aarhus til fælles?

Det er alle prestigefyldte byggerier, som har fået ridser i lakken, fordi den danske storentreprenør Pihl & Søn har anvendt østeuropæiske underentreprenører, som er blevet afsløret i lønfusk, skattesvindel eller sort arbejde.

Nu er den gal igen på havnen i Helsingør. Her trækker det op til storm omkring det 300 millioner dyre byggeri af Danmarks nye Søfartsmuseum.

37 polske byggearbejdere er angiveligt blevet snydt for pension, feriepenge og tillæg, lige som den overenskomstgaranterede mindsteløn er blevet omregnet til polske zloty med en kunstigt høj vekselkurs.

Fagforbundet 3F forbereder nu et krav om efterbetaling af et større millionbeløb samt en bod for brud på overenskomsten.

"Vi har forklaret dem reglerne"

Pihl & Søn erkender, at den polske underentreprenør har begået fejl, og har valgt at tilbageholde en del af honoraret for at lægge pres på firmaet.

"Helt grundlæggende ligger det os meget på sinde, at de overholder overenskomsten. Derfor lægger vi selvfølgelig maksimalt pres på firmaet," forklarer underdirektør Hans Anker Nielsen.

Han understreger, at Pihl & Søn ved kontraktens indgåelse har skåret ud i pap for underentreprenøren, at firmaet skal følge reglerne i den danske overenskomst.

"I kontraktfasen har vi gjort utroligt meget ud af at forklare, hvad det vil sige at arbejde efter en dansk overenskomst. Det har den her virksomhed ikke gjort, og det kommer de til at betale for," konstaterer Hans Anker Nielsen.

Men det er jo langt fra første gang, at der konstateres lønfusk hos en af jeres underentreprenører. Mener du, at I gør nok for at sikre, at jeres underentreprenører følger reglerne?

"Vi må konstatere, at når den her type virksomheder kommer til Danmark, er det bare ikke så nemt - og at der bliver begået fejl," siger Hans Anker Nielsen.

Underentreprenører til Pihl & Søn er flere gange blevet idømt bod i millionklassen for brud på danske overenskomster.

Senest har firmaet Budomex efter længere tids tovtrækkeri indvilliget i at betale et hemmeligt beløb i bod i det, der er blevet kaldt den største sag om underbetaling i Aarhus' historie.

"Vi gør hvad vi kan"

3F har løbende kritiseret Pihl & Søn for at spekulere i løndumping gennem brug af østeuropæiske underentreprenører.

Det afviser underdirektør Hans Anker Nielsen dog blankt.

"Til trods for, hvad 3F måske tror, er vi sobre mennesker, som gør hvad vi kan for, at reglerne bliver overholdt," siger han.

Hovedentreprenørers ansvar over udenlandske underentreprenører blev et hedt emne under forårets overenskomstforandlinger på byggeriets område.

Her kom det frem, at brancheorganisationen Dansk Byggeri er splittet i spørgsmålet om såkaldt 'kædeansvar', som modparten 3F forgæves forlangte indført.

Som en af Danmarks allerstørste entreprenørfirmaer udgør Pihl & Søn også en af de tungeste stemmer i Dansk Byggeri - og er dermed med i den gruppe af indflydelsesrige firmaer, som blokerede for vedtagelsen af kædeansvar.

Store firmaer blokerede forhandlinger

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet er det de store firmaer, der har størst fordel af, at udenlandske underentreprenører selv skal stå til ansvar.

"Vi kender mønsteret fra bygge- og anlægsbranchen i andre lande. De større virksomheder har bedst mulighed for at udnytte de her åbne markeder og lave aftaler udenlandske virksomheder, der kommer ind med egen arbejdskraft," siger han.

I den aktuelle sag om lønfusk blandt de polske betonarbejdere i Helsingør, havde kædeansvar dog ikke ændret noget, vurderer Søren Kaj Andersen.

"Her har virksomheden rent faktisk arbejdet under dansk overenskomst. Så her har man mulighed for at drage dem til ansvar via det fagretslige system," forklarer han.

Lønfusk i Helsingør
  • Det 300 millioner kroner dyre Søfartsmuseum i Helsingør er tegnet af den verdenskendte danske arkitekt Bjarke Ingels, og finansieres blandt andet af A.P. Møller-fonden.
  • Byggeriet styres af selskabet Maritim Museums Byg ApS, der bruger E. Pihl & Søn som hovedentreprenør.
  • Det polske byggefirma Kormal er hyret til at støbe råbeton til det kommende museum.
  • Kormal er medlem af Dansk Byggeri og er dermed forpligtet til at overholde overenskomsterne på det danske arbejdsmarked.
  • Det betyder også, at 3F – som tegner overenskomsten, har indsigt i firmaets lønregnskaber. 3F har desuden overvåget byggepladsen gennem længere tid, og arbejder nu på et millionstort lønkrav mod det polske firma.