Håndværkere saboterer luksushotel i København
Torsdag eftermiddag saboterede en gruppe vrede håndværkere den store kran ved luksushotellet D'Anglettere i København. Den ulovlige aktion er startskud til en længere kampagne vendt mod storentreprenøren Pihl & Søn. Foto: Søren Elkrog Friis
Håndværkere har fået nok af lønfusk og underbetalte østarbejdere hos Pihl & Søn. De mener, at storentreprenøren undergraver det danske samfund - og varsler ulovlige aktioner resten af efteråret.

Torsdag eftermiddag trængte et hold vrede byggearbejdere ind på en byggeplads ved Kgs. Nytorv i København.

De klippede kablet på en kran og satte dermed midlertidigt en stopper for for renoveringen af luksushotellet D'Anglettere.

Samtidig blev prestige-byggeriet Navitas på Aarhus havn ramt af en ulovlig blokade, der varede indtil sent torsdag eftermiddag.

Begge aktioner er vendt mod Pihl & Søn, og er startskuddet til en langvarig krig mod storentreprenøren, der gennem de seneste år har været mistænkt i adskillige sager om lønfusk  og sort arbejde blandt østeuropæiske underentreprenører.

"Det er et signal til Pihl & Søn om, at vi ikke vil finde os i mere - og at de kan forvente mere obstruktion af deres arbejde i den kommende tid," sagde en anonym talsmand efter sabotageaktionen i København.

Ingen kommentarer fra Pihl

Det uformelle netværk underskriver sig 'Utilfredse bygningsarbejdere', og oplyser, at kampagnen vil vare resten af efteråret.

Netværket undskylder den ulovlige konflikt med, at Pihl & Søn undergraver det danske samfund ved flittig brug af østeuropæiske firmaer med rod i papirerne og kreativ omgang med danske overenskomster.

Direktionen hos Pihl & Søn havde torsdag eftermiddag ingen kommentarer til aktionerne i Aarhus og København, men bekræfter, at de har fundet sted.

I Aarhus oplyser projektchef Mogens Hansen dog, at blokaden omgående er meldt til politiet.

"Vores lastbiler kan hverken køre til eller fra pladsen. Vi har nu anmeldt blokaden til politiet, og jeg kan tilføje, at gruppen må være misinformeret om vores arbejdsforhold," siger han til epn.dk.

3F tager afstand

3F tager afstand fra dagens aktioner, men erkender, at der formentlig er en del af deres medlemmer at finde i netværket af utilfredse bygningsarbejdere.

"Det fordømmer jeg. Hærværk og ulovlige blokader er simpelthen en forkert måde at føre faglig kamp på. Man opnår ingen resultater, udover at man taber respekt. Vi går ind for at forfølge social dumping med lovlige midler,” siger formand for byggegruppen i 3F Peter Hougård Nielsen.

Sort arbejde på D'Anglettere

Selv om 3F erklærer sig uenige i metoderne, har fagforbundet i lang tid været i haserne på Pihl & Søn.

Senest har et polsk betonfirma frivilligt indvilliget i at betale en million kroner i bod til 3F for omfattende brud på danske overenskomster under byggeriet af et nyt søfartsmuseum i Helsingør.

Torsdagens konkrete aktioner er dog rettet mod hotel D'Anglettere, og Aarhus havn, hvor Pihl & Søn er hovedentreprenør på byggeriet af storskolen Navitas og et nyt Bestseller-domicil.

Her har firmaet Budomex været i vælten for lønfusk og forsøg på at skjule arbejdsulykker, og indgik for nylig forlig med 3F om en bod på et ukendt beløb.

Under en kontrolaktion i juni afslørede SKAT sort arbejde og socialt bedrageri blandt et virvar af underentreprenører og mindre håndværksfirmaer, der deltager i renovationen af D'Anglettere.

Pihl & Søn
  • Pihl & Søn A/S er en af Danmarks største entreprenører med en årlig omsætning på mere end tre milliarder kr.
  • Virksomheden har tradition for at bruge østeuropæiske firmaer som underentreprenør.
  • En lang række af Pihl & Søns udenlandske samarbejdspartnere er i de seneste år blevet dømt for omfattende lønsnyd.

 

  • Her er et udpluk:
  • (2011/2012) Søfartsmuseet i Helsingør: Firmaet Kormal indgår forlig om bod på en million kr.
  • (2011/2012) Aarhus Havn: Firmaet Budomex indgår forlig af ukendt størrelse efter omfattende lønsnyd.
  • (2009) SEB Bank og Copenhagen Towers: Firmaet S-Bud idømmes bod på 1,3 mio. kr. Boden er aldrig betalt.
  • (2008) Allers hovedkvarter: Firmaet Eurotech idømmes bod på 600.000 og 50.000 kr. Boden er aldrig betalt.