Østfirmaer betaler sig fra ballade i Danmark
Til forskel fra fejden om restaurant Vejlegården er flere konflikter mellem 3F og østeuropæiske byggefirmaer på det seneste blevet standset i opløbet. Platugler og lykkeriddere bliver i stigende grad erstattet af store udenlandske firmaer, som gerne betaler sig fra ballade, vurderer arbejdsmarkedsforskere. Foto: Polfoto/Rasmus Baaner
Flere udenlandske firmaer indgår forlig, inden sager om overenskomstbrud ender i Arbejdsretten. Udfordringen er de op imod 10.000 østeuropæere, der fortsat arbejder uden for overenskomst i den danske byggebranche.

Store østeuropæiske firmaer har taget permanent plads i den danske byggebranche. Og til forskel fra tidligere vælger de kompromis frem for flugt, når de afsløres i lønfusk og brud på danske overenskomster.

Gennem det seneste år har flere østeuropæiske byggefirmaer valgt at betale bod til 3F, allerede inden sagen er kommet for Arbejdsretten.

Senest i mandags stak det polske byggefirma Kormal 3F en kontant undskyldning på en million kroner, og undgik dermed med nød og næppe at fremlægge lønregnskaber for en dansk dommer.

"De større udenlandske firmaer bliver i stigende grad ved forhandlingbordet og anerkender, når de har begået fejl. Vi tolker de her forlig som udtryk for, at de i højere grad forsøger at tilpasse sig vilkårene på det danske arbejdsmarked," siger forhandlingssekretær Palle Bisgaard fra Byggegruppen under 3F.

Storentreprenører får ridser i lakken

Tidligere er østeuropæiske byggefirmaer ofte forsvundet sporløst efter en dom i Arbejdsretten - for senere at dukke op i Danmark under nye navne.

Men efterhånden som store udenlandske sjak fra veletablerede firmaer er rykket ind på danske byggepladser, stiger firmaernes interesse i at ikke at skabe for meget ballade, så de ikke går glip af fremtidige opgaver i Danmark.

Samtidig har 3F gennem det seneste år kastet ekstra mange kræfter ind i at dokumentere lønfusk hos de overenskomstdækkede udenlandske virksomheder.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet slider det på tålmodigheden hos danske hovedentreprenører, når de oplever at få ridser i lakken på grund af lønfusk og svindel hos udenlandske underentreprenører.

Senest har den danske storentreprenør Pihl & Søn ifølge underdirektør Hans Anker Nielsen "lagt maksimalt pres" på den polske underentreprenør Kormal.

"Et hurtigt forlig som det i Helsingør kan tolkes som udtryk for, at hverken hovedentreprenør eller underentreprenør er interesseret i et langt pinefuldt forløb i Arbejdsretten," siger Søren Kaj Andersen.

"Endnu en god skalp for 3F"

Kollegaen Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet kalder forliget fra Helsingør "endnu en god skalp for 3F", men påpeger, at fagforbundet plukker de lavthængende frugter ved at jagte overenskomstdækkede firmaer.

"Det kan have en præventiv effekt på andre udenlandske firmaer, ingen tvivl om det. Men det er også en forholdsvis let sag, fordi firmaet er bundet af danske overenskomster," siger arbejdsmarkedsforskeren.

3F erkender, at der er lang vej endnu, før de udenlandske firmaer i byggebranchen kommer under kontrol.

Ifølge Palle Bisggaard arbejder 15.000-20.000 udenlandske byggefolk i Danmark. Under halvdelen skønnes at være dækket af danske overenskomster.

Højspændt politisk felt

Under overenskomstforhandlinger i foråret på byggeriets område lå såkaldt 'kædeansvar' blandt fagbevægelsens øverste prioriteter.

Kædeansvar betyder, at danske firmaer bærer ansvar for, at udenlandske underentreprenører er dækket af danske overenskomster.

Det lykkedes ikke at få vedtaget kravet som en del af de nye overenskomster.

Selv om den stigende forligsvilje blandt østeuropæiske byggefirmaer kan tyde på en øget tilpasningevne, mener arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen også, at de pinlige sager stiller spørgsmåltegn ved opfattelsen af kædeansvar som den ultimative løsning.

"Relationen mellem hovedentreprenører og udenlandske underentreprenør er et højspændt politisk felt. Når det viser sig, at der på trods af overenskomst er problemer af den karakter, som vi senest har set i Helsingør, rejser det nye spørgsmål," siger han.

Nye takter i byggebranchen
  • Over 50 østeuropæiske byggefirmaer er forsvundet sporløste efter en dom i Arbejdsretten - og har efterladt sig en samlet regning på over 30 millioner kroner i ubetalt bod til 3F.
  • På det seneste har flere udenlandske firmaer indgået forlig med 3F, allerede inden sagen er endt i retten.