Lækkert nyt legetøj, en ekstra mobiloplader eller noget spændende makeup. Ferie i et andet land byder gerne på lidt hyggelig lokal shopping.
Men desværre kan du ende med at få potentielt farlige kopivarer med hjem i kufferten. Sådan lyder advarslen fra Patent- og Varemærkestyrelsen.
- Der kan være sundheds- og sikkerhedsmæssige risici forbundet med kopivarerne, fortæller varemærkechef Henriette Vængesgaard Rasch fra Patent- og Varemærkestyrelsen.
- Man risikerer også at støtte organiseret kriminalitet, tilføjer hun.
Kopivarerne kan i princippet dukke op inden for alle varekategorier.
Men de ses ifølge styrelsen ofte inden for kosmetik, tøj, sko og elektronik. Og her kan der være en række forskellige problemer.
- Kosmetik og tøj kan indeholde sundhedsskadelige stoffer. Mobilopladere kan risikere at bryde i brand, siger Henriette Vængesgaard Rasch og fortsætter:
- Det er ikke sikkert, at de gør det. Men der er ikke det samme løfte over for forbrugerne som med en ægte vare, som man ved, hvor kommer fra, og hvilken kvalitet den bliver leveret i. Med kopivarerne er man på mere usikker grund.
Hos Forbrugerrådet Tænk deler de bekymringen over for de udenlandske kopivarer. Det gælder især produkter målrettet børn, elektronik og ting med kemikalier som eksempelvis cremer og shampoo.
Dem skal man holde sig langt væk fra, siger Anette Høyrup, som er chefjurist hos Forbrugerrådet Tænk.
- Legetøjsdele kan være så små, at de kan sluges, og tingene kan gå nemt i stykker.
- Man kan risikere at købe giftige og farlige produkter, fordi de ikke lever op til de samme regler. Så for ens egen sikkerheds skyld skal man lade være med at være optaget af de gode rabatter, siger Anette Høyrup.
Ved første øjekast kan det være svært at gennemskue, om du er ved at købe en ægte vare eller en kopi.
Ifølge Henriette Vængesgaard Rasch skal alarmklokkerne dog altid ringe, når der bliver solgt dyre mærkevareprodukter på et marked.
Med tøj og sko kan du kigge på kvaliteten, syningerne, og om noget er skævt for at se, om produktet lever op til forventningerne. Gør det ikke det, skal du måske genoverveje dit køb.
Det er straks sværere med kosmetik, hvor du ikke kan se, hvad der faktisk er puttet i produktet.
Her kan du prøve at kigge kritisk på indpakningen for at vurdere, om den ligner den ægte vare. Se efter, om tekst og billeder på emballagen er af dårlig kvalitet, om der er stavefejl eller mangler produktinformation.
Og så skal du generelt have øje for prisen.
- Lyder tilbuddet for godt til at være sandt, så er det det nok også, siger Henriette Vængesgaard Rasch.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.