OVERBLIK: Truede eksiliranere er selv sigtet for spionage

Krimi
Det viste sig, at grundlaget for en større politiaktion var en trussel mod eksiliranere i Danmark. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

En stor politiaktion lammede i efteråret 2018 Danmark. Få et overblik over sagen, der lå bag aktionen.

Det skabte stort trafikkaos, da politiet lukkede veje og broer i jagten på en sort Volvo i september 2018.

Siden viste det sig, at den store aktion skyldtes, at en iransk efterretningstjeneste havde planer om et attentat i Danmark.

Få et overblik over udviklingen i sagen her:

Politikation 28. september 2018:

* Kort før klokken 14 fredag eftermiddag spærres al trafik på Storebæltsbroen, ligesom Øresundsbroens spærres for al trafik i retning mod Sverige.

* Kort efter står det klart, at alle færgeafgange fra Sjælland også er indstillet. Politiaktionen betyder, at mange tog holder stille, ligesom der dannes kø på motorveje flere steder på Sjælland.

* Politiet ledte efter en sort Volvo, der var en stjålet udlejningsbil. Den efterlyste Volvo bliver fundet fredag aften nær Holbæk.

* Senere oplyser Københavns Politi, at der lå en misforståelse bag den intense jagt på den sorte Volvo V90.

* PET havde mistanke om, at de ombordværende personer i bilen havde forbindelse til en sag om alvorlige trusler mod specifikke personer. Det viste sig ikke at holde stik.

PET oplyser om baggrund for aktion:

* PET oplyser 30. oktober 2018, at baggrunden for aktionen var en alvorlig trussel mod tre eksil-iranere, der er bosat i Ringsted.

* Personerne er tilknyttet den politiske gruppe ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz). Den kæmper for, at et område i det sydvestlige Iran rundt om byen Ahwaz løsrives og bliver sin egen stat.

* Efter et angreb mod en militærparade 22. september i Iran vurderer PET, at truslen mod de herboende medlemmer af ASMLA intensiveres. Dette hænger sammen med, at Iran påstår, at ASMLA står bag angrebet.

* 25 personer mister livet ved angrebet i Iran.

* En norsk statsborger med iransk baggrund bliver anholdt 21. oktober 2018.

* Ifølge politiet har manden fra den 25. til den 27. september observeret og fotograferet mod en herboende leder af ASMLA’s bopæl.

* Formålet skulle være at overdrage de indsamlede informationer til iranske myndigheder. På den måde menes manden at have taget del i planlægning af et drab på ASMLA-lederen.

Politibeskyttelse:

* PET har siden foråret 2018 haft lederen af ASMLA i Danmark under personbeskyttelse "på grund af konkrete trusler".

* Denne trussel udgår efter PET's opfattelse fra Iran.

Tre eksiliranere, medlemmer af ASMLA, er sigtet for billigelse af terror og spionage for Saudi-Arabien:

* Samtidigt med efterforskningen af truslen mod de herboende iranere bliver det efterforsket, hvorvidt medlemmerne af ASMLA har overtrådt straffeloven ved at billige angrebet i Iran den 22. september.

* 3. februar 2020 oplyser PET, at de herboende iranere er blevet anholdt, og at de nu også sigtes efter paragraf 108 i straffeloven, der drejer sig om at gøre noget, som sætter en fremmed efterretningstjeneste i stand til at virke på dansk territorium.

* De tre medlemmer af ASMLA sigtes for spionage i Danmark fra 2012 til 2018 til fordel for Saudi-Arabien.

Føringsofficer eftersøges i sagen om attentatforsøget mod lederen ASMLA:

* 3. februar 2020 oplyser PET også, at der er rejst en ny sigtelse mod en føringsofficer i en iransk efterretningstjeneste i sagen om et påstået forsøg på at dræbe en eksiliraner i Ringsted.

* Han er sigtet for spionage og medvirken til forsøg på manddrab.

* Han bliver 3. februar 2020 fængslet in absentia - altså uden at være til stede. Dermed kan han efterlyses internationalt.

* Han menes at have været kontaktperson for den norske statsborger, der er fængslet og sigtet i sagen.

Kilde: PET, Ritzau, Københavns Politi.

/ritzau/