Republikanerne præsenterede torsdag et udspil, der lægger op til den største af reform af det amerikanske skattesystem siden 1980'erne.
Her kan du blive klogere på, hvem der bliver taberne og vinderne, hvis reformen gennemføres.
Vindere:
* Rige amerikanere:
En 40 procents afgift på arvede aktiver, der hovedsageligt bliver betalt af de rigeste amerikanere, skal tilbagerulles over seks år.
Derudover skal den såkaldte alternative minimumsskat (AMT) - også fortrinsvist betalt af amerikanere med høj indkomst - ophæves. Den blev i sin tid indført for at sikre, at velhavende amerikanere betalte skat, selv om de gennem skattefiduser forsøgte at undgå det.
* Store, multinationale virksomheder:
Selskabsskatten skal reduceres fra 35 til 20 procent.
Udspillet vil desuden fjerne skatten for amerikanske virksomheders indtjening i udlandet. Det skal ifølge planen træde i kraft efter 2017.
Multinationale selskaber vil få en skattelettelse på omkring 2,6 billioner dollar på profit, der i øjeblikket er placeret i udlandet for at undgå beskatning.
Lempelserne vil betyde, at selskaberne kan sende midlerne tilbage til USA uden at skulle betale selskabsskatten på 35 procent.
I stedet skal virksomhederne betale en skat på 12 procent for kontante aktiver og fem procent for likvide aktiver.
Tabere:
* USA's skatteministerium:
Udspillet vil reducere USA's skatteindtægter med omkring 1,5 billion dollar over ti år. Det vil betyde øget statsgæld og underskud i statsbudgettet.
For kort tid siden var de fleste republikanere imod at øge underskuddet og gælden. Analytikere siger, at udspillet vil øge begge dele.
Uafhængige analytikere peger på, at udspillet vil give et lille boost til den amerikanske økonomi. Det vil dog hurtigt blive afløst af det stigende pres på statsfinanserne.
* Indehavere af realkreditlån:
Udspillet bevarer et fald i renten for indehavere af et eksisterede huslån. Men grænseværdien for fradragsberettigede renter for nye realkreditlån vil blive halveret til 500.000 dollar.
Det vil ramme låntagere i byer og stater, hvor huspriserne er høje.
/ritzau/Reuters