Det er nemt og bekvemt at handle gennem webbutikker, men man skal være påpasselig med, hvor man lægger sine penge.
Certificeringsordningen e-mærket har politianmeldt 150.000 webbutikker, som mistænkes for at være styret af it-kriminelle.
Her er nogle gode råd til, hvordan du som forbruger styrer uden om de falske butikker:
* Der er særligt fire tegn, man som forbruger skal holde øje med, når man handler online:
1. Tjek "Om os"-siden:
Bagmændene bag falske webshops har sjældent tid til at skrive gode historier om deres butikker. Så hvis "Om os"-siden ikke findes eller har mange underlige sprogfejl, er det sandsynligvis en fupbutik.
2. Meget billige mærkevarer:
De fleste fupbutikker reklamerer med kæmpe besparelser på kendte mærkevarer som Nike, RayBan og Gucci. Husk altid på, at lyder noget for godt til at være sandt, så er det det nok også.
3. Sprogfejl:
Størstedelen af fupbutikkerne får oversat al tekst af en computer. Derfor er fupbutikker fulde af sprogfejl og sjove formuleringer som eksempelvis "Køb Børn Sneakers Nike".
4. Mærkelige webadresser:
Tjek altid, om webadressen passer til det, webshoppen sælger. Mange fupbutikker har overtaget en gammel webadresse, som slet ikke har noget med varerne at gøre.
* Installér TrygFondens og e-mærkets browserudvidelse til Google Chrome, Sikker Shopping. Når man som forbruger havner på en webshop, som e-mærket mistænker for at være drevet af it-kriminelle, vises en tydelig advarselsmeddelelse med opfordring til at forlade siden.
* Samtidig får man vist et lille blåt e-mærke ud for alle webshops, som er certificeret med e-mærket.
* På e-mærkets Facebook-side advarer ordningen jævnligt mod fupbutikker og giver løbende tips til sikker nethandel.
* Har man alligevel været uheldig og er blevet snydt, så kan man - afhængigt af, hvilket betalings- eller kreditkort man har benyttet - gøre indsigelse til udstederen af kortet, som oftest er ens bank.
Kilde: E-mærket.
/ritzau/