OVERBLIK: Regionalvalg er seneste skridt i catalansk krise

De første optællinger af regionsvalget i Catalonien tyder på, at separatistpartierne vil få absolut flertal.
Carles Puigdemont agter at blive i Belgien indtil valget i Catalonien er gennemført.
Carles Puigdemont agter at blive i Belgien indtil valget i Catalonien er gennemført. Foto: Pau Barrena/arkiv/AFP

De første målinger, der er offentliggjort efter valgstedernes lukning i den spanske region Catalonien, tyder på en markant sejr til de partier, der ønsker løsrivelse fra Spanien.

En kombineret menings- og valgstedsmåling lavet for avisen La Vanguardia giver absolut flertal til de tre største separatistpartier.

Det er dog uklart, hvor retningsgivende målingen vil være for selve valgresultatet. Der er tale om en måling baseret på en blanding af interview med vælgere under valgkampen og med vælgere, efter at de har stemt torsdag.

Regionalvalget kommer efter lang tid med uenigheder - både fra borgerne og fra politisk hold - om, hvorvidt regionen skal løsrives fra Spanien.

Her er et overblik over, hvordan krisen har udspillet sig:

* 1. oktober:

Der afholdes folkeafstemning i Catalonien om løsrivelse af den delvist selvstyrende region. Spaniens forfatningsdomstol har på forhånd erklæret afstemningen ulovlig.

* 10. oktober:

Selvstyrets leder, Carles Puigdemont, beder parlamentet om mandat til at udråbe selvstændighed. Der hersker tvivl om, hvorvidt han faktisk gør det.

* 11. oktober:

Efter et krisemøde i den spanske regering beder Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, Cataloniens regering om et klart svar på, om uafhængighedserklæringen er en realitet.

* 19. oktober:

Da Puigdemont ikke kommer med et klart svar på spørgsmålet, meddeler regeringen i Madrid, at den gør klar til at udløse forfatningens artikel 155, som gør det muligt at sætte Cataloniens selvstyre ud af kraft.

* 27. oktober:

Spaniens senat stemmer for at aktivere artikel 155. Premierminister Rajoy opløser selvstyreregeringen og bebuder valg i Catalonien 21. december.

* 31. oktober:

Puigdemont og fire af hans tidligere ministre dukker op i Bruxelles i Belgien. Han afviser, at han er i landet for at søge politisk asyl.

* 3. november:

En domstol i Madrid udsteder en europæisk arrestordre på Carles Puigdemont og de fire ministre.

* 5. november:

Puigdemont og de fire ministre melder sig selv til belgisk politi. De bliver dagen efter løsladt mod løfte om, at de ikke forlader Belgien.

Belgien har 60 dage til at afgøre, om de fem skal udleveres til Spanien.

* 5. december:

Spaniens højesteret trækker den europæisk arrestordre på Carles Puigdemont og de fire ministre tilbage. De vælger at blive i Belgien for at føre valgkamp derfra.

* 21 december:

Catalonien afholder regionalvalg. Vælgerne skal beslutte, hvem der skal til magten i det catalanske parlament med 135 pladser.

Kilder: AFP, Reuters, dpa og BBC.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.