OVERBLIK: Indvandring i fokus ved tjekkisk valg

Den tjekkiske milliardær og leder af protestpartiet ANO, Andrej Babis, stemmer ved valget til parlamentet i Tjekkiet fredag. (Foto: Foto: Joe Klamar/AFP)

Lørdag var sidste chance for at stemme ved det tjekkiske valg. Stor tilslutning til at bekæmpe indvandring.

Fredag og lørdag har tjekkerne kunne stemme til parlamentsvalget. Ifølge de første optællinger lørdag eftermiddag på ti procent af valgstederne fører protestpartiet ANO.

Få et overblik over valgtemaer, favorit og landet:

* Fokus på indvandring:

Nærmest alle partier har haft som løfte, at de vil bekæmpe indvandring og nægte at bukke under for EU's forsøg på at få Tjekkiet til at tage imod flygtninge.

Selv om immigration til Tjekkiet er næsten ikkeeksisterende, har emnet alligevel spillet en central rolle i valgkampen.

Dermed minder Tjekkiet om så mange andre lande i Europa, hvor partier der er imod indvandring, har fået høj vælgertilslutning.

Det er på trods af, at det i forhold til andre lande går godt i Tjekkiet. Landet har både en positiv økonomisk vækst og den laveste arbejdsløshedsrate i EU.

* Tjekkiets Trump blev spået valgsejren:

Den succesfulde forretningsmand Andrej Babis har været favorit til at blive landets næste premierminister. Han er Tjekkiets næstrigeste mand og står i spidsen for protestpartiet ANO, der har haft stigende tilslutning.

Ligesom den amerikanske præsident, Donald Trump, er Babis gået fra at være rig forretningsmand til politiker.

Babis er gået til valg på et løfte om at tage magten fra traditionelle partier, investere aktivt i Tjekkiet og holde flygtninge ude af landet.

* Tidligere regeringssamarbejde gik i stykker:

ANO var en del af en regering med premierminister Bohuslav Sobotkas socialdemokrater og midterpartiet Kristendemokraterne. Ind til foråret var Babis var endda finansminister.

Her beskyldte premierministeren Babis for at udnytte huller i loven til at udstede skattefrie obligationer. Dermed gik regeringssamarbejdet i stykker.

Et muligt scenarium efter valget er, at den samme koalition beholder magten, mens ANO overtager premierministerposten.

De nuværende regeringspartnere til ANO har flere gange fremsat krav om, at Babis ikke skal være premierminister i en ny regering.

/ritzau/Reuters/AFP