Administration 

OVERBLIK: Her er kommunalvalgets brændpunkter

21. november er det valgdag, og vælgerne skal sammensætte 98 nye byråd. Her er 20 af de mest spændende valg.

Ritzau udpeger her 20 kommuner, hvor kommunalvalget 21. november vil blive fulgt med ekstra opmærksomhed.

1. FREDERIKSBERG: Fundamentet i den konservative højborg synes ikke længere helt så stærkt. De Radikale har vendt borgmesterpartiet ryggen og er nu på rød bloks side. Konservative har haft magten siden 1909, men er dalet fra 45 til 35 procent af stemmerne over de seneste valg. En ny tilbagegang kan blive dyr for borgmester Jørgen Glenthøj (K).

2. HILLERØD: Efter 16 års socialdemokratisk styre blev Dorte Meldgaard (K) i 2014 borgmester med blot 485 personlige stemmer og tre mandater, som tilmed er reduceret til to. Så en overraskelse vil bestå i, at den 41-årige borgmester bevarer posten. Mest taler nok for, at Kirsten Jensen (S) får et comeback, eller at Klaus Markussen (V) bliver næste borgmester.

3. HVIDOVRE: Socialdemokratiet med borgmester Helle Adelborg og Dansk Folkeparti med viceborgmester og folketingsmedlem Mikkel Dencker kører parløb og er i valgforbund. Dencker nævnes som en mulig borgmester, men har sagt, at han igen vil støtte Adelborg, hvis DF ikke selv bliver størst. Og i dag er Socialdemokratiet dobbelt så stort som DF.

4. KØBENHAVN: Socialdemokratiet har haft overborgmesterposten, siden den blev skabt i 1938. Senest stemte 157.743 københavnere på S, SF eller Enhedslisten, mens DF, LA, K og V fik 76.315 stemmer, så en trussel mod overborgmester Frank Jensen ventes snarere at komme fra venstrefløjspartierne og Alternativet. Men såvel SF som Enhedslisten og Venstre møder med nye og for den brede offentlighed ukendte spidskandidater. De Radikale, som har fået meget opmærksomhed under valgkampen, peger på Frank Jensen som overborgmester.

5. GULDBORGSUND: Viceborgmester og folketingsmedlem René Christensen (DF) har erklæret, at han sætter alt ind på at sikre sig borgmesterposten. Det kan måske give bagslag, for siden har Socialdemokratiet, som ellers stod bag budgettet sammen med DF og V udenom borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten, afvist, at man vil lægge mandater til René Christensens borgmesterambitioner. Og Socialdemokratiet er byrådets største parti.

6. HOLBÆK: Økonomien hænger i laser, og byrådet er splittet på kryds og tværs over anlægget af Holbæk Sportsby, skrev den lokale avis Nordvestnyt for nylig. Og i september udråbte Berlingske kommunen til landets fattigste. Ikke det bedste afsæt for borgmester Søren Kjærsgaard (V). Tidligere S-profiler har dannet Lokallisten for hele Holbæk Kommune, som sammen med De Radikale og DF, der begge står stærkt, kan få en nøglerolle.

7. KØGE: Frem til 2013 var det en socialdemokratisk bastion, men en aftale med Venstre og to DF-afhoppere sikrede De Konservatives Flemming Christensen borgmesterposten. Han er med sine 73 år landets ældste borgmester og vil gerne fortsætte. Venstre med 1. viceborgmester Mette Jorsø er størst i byrådet, men tidligere borgmester Marie Stærke (S) lurer også på at komme tilbage til borgmesterkontoret.

8. LEJRE: SF's allerstærkeste kort og eneste borgmesterpost i 2013. Den populære Mette Touborg (SF) trak hele ni mandater, men hun forlod posten i 2016 til fordel for et direktørjob i Københavns Kommune, og ny borgmester blev socialdemokraten Carsten Rasmussen. Nu skal Mikael Ralf Larsen (SF) forsøge at gøre Mette Touborg kunststykket efter, men alt virker åbent.

9. SLAGELSE: Det samme gælder her, hvor politikerne har anklaget hinanden for magtmisbrug, og både medarbejdere og politikere er blevet politianmeldt. I den atmosfære skal borgmester Stén Knuth (V) forsøge at holde fast, men tvillingebrødrene Troels og Villum Christensen fra Liberal Alliance, der lagde de afgørende mandater til i 2013, giver nu Knuth en kold skulder efter et opgør om et kuldsejlet brintbusprojekt. Det kan åbne for John Dyrby Paulsen (S), tidligere folketingsmedlem og forsvarsordfører.

10. STEVNS: Har landets anden lokalliste-borgmester i Mogens Haugaard Nielsen, der begyndte valgperioden i Venstre, men forlod partiet og nu opstiller for borgerligt-liberale Nyt Stevns. Valgperioden beskrives som den mest urolige i mands minde. Der har været strid om fredning af Stevns Klint, og budgettet blev vedtaget uden støtte fra borgmesteren.

11. ASSENS: Viceborgmester Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), bror til partiformand Kristian Thulesen Dahl, kan måske rykke op, hvis partiet igen får et godt valg. Borgmester Søren Steen Andersen (V) fik et flertal imod sig i budgetforhandlingerne og erkender, at alt står åbent. Charlotte Vincent Petersen, der har arbejdet i fagbevægelsen i 28 år, er Socialdemokratiets bud på den næste borgmester.

12. ESBJERG: Efter 24 år som borgmester i landets femtestørste kommune er det slut for Venstres Johnny Søtrup, der har overladt ledelsen af partiet til 1. viceborgmester Jesper Frost Rasmussen. Socialdemokratiet med John Snedker øjner mulighed for et magtskifte og indgår i et stort valgforbund med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet, men Venstre er byrådets klart største parti.

13. ODENSE: De borgerlige med Venstre-rådmand Jane Jegind i spidsen slår på, at kun 1586 stemmer skilte de to blokke for fire år siden, så der er en mulighed for at fravriste Socialdemokratiet borgmesterposten. 40-årige Peter Rahbæk Juel (S) overtog 1. januar i år efter Anker Boye, og han har formået at gøre sig meget synlig i debatten om bandekriminalitet. En meningsmåling i Fyens Stiftstidende giver klart flertal til rød blok.

14. VEJLE: Sagen om den skandaleramte Vejle Havn har fyldt meget, siden det kom frem, at den tidligere havneledelse havde brugt betydelige midler på rejser og indkøb af privat karakter. Venstres borgmester, Arne Sigtenbjerggaard, stoppede 1. marts og gav posten videre til den 49-årige landmand og tidligere folketingsmedlem Jens Ejner Christensen. Han skal op imod 1. viceborgmester Søren Peschardt (S). DF kan få en hovedrolle.

15. RANDERS: Ifølge lokale meningsmålinger får borgmester Claus Omann Jensen (V) en valglussing, og alliancen med DF mister sit flertal. Valgperioden har været turbulent. Konservative og to lokallister har sagsøgt kommunen for ulovlig omkonstituering i 2015, da de fik frataget deres formandsposter. Socialdemokratiet har ny spidskandidat i tidligere folketingsmedlem Torben Hansen.

16. VIBORG: Tidligere håndboldlandstræner Ulrik Wilbek er Venstres bud på borgmesterposten, og det borgerlige flertal er solidt. Torsten Nielsen (K) overtog borgmesterposten i 2014, da Søren Pape Poulsen blev ny K-leder, og han håber på fornyet mandat. Europaparlamentarikeren Jens Rohde (R) genopstiller ikke, men hans kone, Katrine Fusager Rohde, er nummer to hos R. Lone Langballe, gift med folketingsmedlem Christian Langballe, er DF's spidskandidat.

17. AARHUS: Jakob Jensen (S) var byens første folkevalgte borgmester i 1919. Alle har været socialdemokrater bortset fra Louise Gade (V), der vandt over Flemming Knudsen i 2001. Siden har alt været ved det gamle. Nu hedder borgmesteren også Jacob med efternavnet Bundsgaard (S), og han fik 39.237 personlige stemmer i 2013, næsten 11.000 flere end Københavns overborgmester. Bundsgaard står igen stærkt i valgforbund med SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet.

18. REBILD: Leon Sebbelin er De Radikales eneste borgmester i et af landets mest brogede byråd med ti forskellige grupperinger. Seks af 25 byrådsmedlemmer har skiftet side, og ingen gruppe råder over flere end fire mandater. Ændrer valgresultatet ikke på det, er der udsigt til langvarige forhandlinger.

19. THISTED: Borgmester Lene Kjelgaard Jensen tabte for et år siden en afstemning om spidskandidaturet i Venstre til Niels Jørgen Pedersen, der er tidligere formand for erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer. Siden er Kjelgaard flyttet til De Konservative, hvor hun er en af tre borgmesterkandidater. Socialdemokratiets spidskandidat, Ulla Vestergaard, fik flere personlige stemmer end borgmesteren i 2013.

20. AALBORG: Danmarks fjerdestørste by har også tradition for socialdemokratiske borgmestre, helt tilbage til 1925, og modsat storebror Aarhus er det en ubrudt linje. Nu 44-årige Thomas Kastrup-Larsen (S) debuterede i 2013 med 16.671 stemmer, dobbelt så mange som den tidligere borgmester Henning G. Jensen. Fem borgerlige partier har indgået valgforbund i et forsøg på at hive borgmesterposten fra Kastrup-Larsen.

Kilder: Lokale og landsdækkende medier samt Ritzau.

/ritzau/

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død

En smagfuld grå villa med sort hoveddør og toppede brosten i indkørslen
Helt vildt

Her er hovedstadens

dyreste boliger

En soldat ved en grænsestation og et slidt etiopisk flag, som vajer i vinden.
Nyheder

Eritreas hovedstad ramt af

flere eksplosioner

En rødhåret storbarmet kvinde ser på en tyk karseklippet mand i en boksering
Helt vildt

David mod Goliat:

Fjerlet kvinde knockoutede 

kæmpe på 240 kilo

7-8 politimænd står og synger inde i politigården med tre juletræer bagved.
Corona

Munter sang:

Politiet synger om corona

En hvid varevogn smadret ved siden af en lastbil på en mørk landevej
Krimi

Varevogn smadrer

ind i lastvogn

Mads Eg Andersen bager kager i teltet med gummihandsker på
Film og TV

Dramatisk finale:

Jeg ville ikke græde

Hugo Helmig på tribunen ved en fodboldkamp sammen med sin berømte far Thomas Helmig.
Kendte

Helmig single

Tre kirurger på operationsstue med en patient på operationsbordet.
Helt vildt

Læger finder mønt i

næse – efter 53 år

En række flysæder med puder og tæpper.
Rejser

Nu kan du ligge ned

økonomiklassen

Kristian Thulesen Dahl på talerstolen. Hans ansigt er sammenbidt.
Nyheder

Thulesen Dahl tavs

om vælgerkrisen

To sygeplejersker iført alverdens værnemidler tager sig af en patient på en hospitalsstue.
Corona

Rekordhøje tal:

1636 nye smittede

En mand foran et spisebord og en stue proppet med  nisser og julepynt
Helt vildt

Nisser har invaderet

Jans hjem

En stribet grå huskat på en træstamme i en skov
Dyreliv

Katte slås ned af frygt for

corona-smitte

En hylde fyldt med brætspil
Sundhed

Eksperter:

Undgå brætspil

i julen

En kvinde trækker op i sin kjole i et fly
Sex og samliv

Flyskandale:

Stewardesse sælger

sex på rejsen

En læge trøster en ældre mand på et hospital.
Corona

50 amerikanere dør i timen

til Covid-19

En lille fiskerbåd ved en mole
Krimi

Mand fundet livløs

i Nivå Havn

Hilda Heick på scenen i rød kjole smiler til sin meddanser og de to værtinder
Film og TV

Hilda klappet ud af

Vild med dans

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter 

silas holst står med cowboyjakke i tivoli
Kendte

Silas prøver igen:

Er anden gang

lykkens gang? 

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

mink-massegrav set fra luften
Corona

Partier: Grav de

døde mink op igen

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel

person vaccineres
Corona

Der vil gå

"det meste af et år"

før alle er vaccineret

billede fra pressemødet
Corona

Magnus Heunicke:

Danskerne kan få 

vaccine om en måned

billede af Ninna Hedeager Olsen
Nyheder

Fiktive projekter: Rod for 37 millioner skattekroner

tony ses hamrer løs på et hus
Helt vildt

Fik ikke betaling

for sit arbejde:

Går amok med hammer

mand skraber is af forruden på en bil
Biler

Tid til is på bilruden

- her er nogle hurtige tricks

Christopher portræt
Kendte

Christopher smittet med corona

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

Facade på Danske Banks hovedkvarter
Nyheder

Danske Bank i stor sparerunde

Indgang til Jysk-butik
Nyheder

Trods corona og nedlukning:

JYSK tjener rekordmange penge

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp

person bliver vaccineret
Corona

Plan for

vaccine

er klar

Benny Engelbrecht portræt
Corona

Ministre i isolation

Carl Philip og Sofia
Corona

Prinsepar smittet

Jennifer Lopez portræt
Kendte

Jennifer Lopez smider ALT tøjet

adskillige døde hvaler på strand
Dyreliv

Knap 100 strandede hvaler dør

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Bryder med traditionerne:

Sådan bliver dronningens jul

Maradona vinker til fans
Sport

Diego Maradona er død

Benny Fede spiser flæsk i Matador og et billede af en ældre Poul Bundgaard
Film og TV

Matador-afsløring:

Poul Bundgaard skulle

have spillet Fede

Mette Frederiksen i Folketinget
Nyheder

Mette F. om minksag:

Det var Mogens Jensens ansvar

bil er kørt ind i port, redningsmandskab er til stede
Nyheder

Bil torpederer indgang

til Merkels kontor

Læge viser corona-prøve frem
Corona

Nu er 800 døde med corona i Dnmark

Mobiltelefon med kørekort-app
Nyheder

Her kan det digitale kørekort give dig problemer

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Skolebygning
Nyheder

Spøjst boligtilbud:

Køb din egen skole

Dronning Margrethe med blomsterbuket i hånden
Kongelige

Margrethe den anden

redder

Margrete den første 

kvinde iført solbriller med indkøbsposer i hænderne
Nyheder

Danskerne gik

shop-amok

med feriepenge

Meghan Markle og Prins Harry kigger på nyfødte søn Archie
Kongelige

Meghan: Jeg mistede

mit ufødte barn

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

Morten Østergaard iført jakke foran retten på frederiksberg
Nyheder

Morten Østergaard

vil tilbage til politik

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage