Overanstrengte crossfitdeltagere blev indlagt efter stævne

Det er ekstremt sjældent, at personer overanstrenger sig så meget ved sport som crossfit, at deres muskler nedbrydes, og de udvikler nyresvigt, forklarer lektor. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/arkiv/Scanpix)

Det er ekstremt sjældent, at en sportsgren som crossfit kan føre til indlæggelse og nyresvigt, siger lektor.

Der blev gået lidt for hårdt til de tunge vægte, da 110 personer i sidste weekend kæmpede i en af Danmarks største crossfitkonkurrencer i Kolding.

14 af dem anstrengte sig så meget, at de er blevet syge med muskelnedbrud efter konkurrencen, skriver TV Syd.

Nogle af de syge deltagere er blevet indlagt, og én er blevet indlagt med akut nyresvigt.

- Vi blev opmærksomme på sammenhængen med crossfitstævnet, fordi en læge fangede det, i forbindelse med at en patient blev indlagt med akut nyresvigt, siger Anne Hempel-Jørgensen, der er overlæge ved Styrelsen for Patientsikkerhed, til TV Syd.

Overlægen fortæller, at deltagerne er blevet syge af at have overbelastet sig, men at der skal ret meget til, før det sker.

- Musklerne bliver nedbrudt, og der bliver frigivet nogle stoffer, der kan forårsage nyresvigt, siger Anne Hempel-Jørgensen.

Også Kristian Overgaard, der er lektor ved Institut for Folkesundhed og blandt andet står bag en rapport om ekstremsport, fortæller til Ritzau, at symptomer som nyresvigt er ekstremt sjældne.

- Der er her sandsynligvis tale om det, man kalder Rhabdomyolyse, som er en ekstrem ødelæggelse af musklerne.

- For at det kan ske, kræves det både, at man laver noget ekstremt intenst og langt ud over det, man normalvis gør, og så en eller anden form for uheldigt sammenfald. At man er uheldigt disponeret for at udvikle det her, siger han.

Det kan også forekomme inden for militæret, når unge rekrutter pludselig sættes på et meget hårdt træningsprogram.

Men Kristian Overgaard understreger, at det er sjældent.

Er man bange for at overanstrenge sig, er der ifølge ham nogle nemme forholdsregler.

- For at undgå det, skal man forberede sig ved at lave noget træning, der minder om det, man skal konkurrere i, siger han.

Kristian Overgaard understreger, at man både i crossfit og i alle andre sportsgrene forbereder sig bedst ved at træne sig gradvist op.

/ritzau/