Administration 

Onsdagens aktier: Vestas forrest i vildt regnskabsridt

Det danske aktiemarked var onsdag domineret af en sand storm af regnskaber, der ramte markedet før åbningen. Vestas stjal dog overskrifterne og fik vind i sejlene, da selskabet opjusterede forventningerne og fyrede direktøren Ditlev Engel, der siden 2005 har personificeret den danske vindmølleproducent.

Samlet lukkede C20 Cap-indekset i et fald på 0,3 pct. i indeks 612,24. Helt i front lagde Vestas sig fra start og ved lukketid kunne den forblæste aktie notere en stigning på 5,4 pct. til kurs 109 efter et fald på 10,9 pct. mandag og en mindre stigning tirsdag.

ADIEU DITLEV ENGEL

Mens talknuserne kunne glæde sig over en opjusteringen af de for selskabet så afgørende pengestrømme var fokus dog på fyringen af Ditlev Engel. Hans position har gentagne gange været til stor debat, men alligevel var tidspunktet overraskende, da Vestas har hevet sig selv op ved håret siden rædselstiden i 2012, hvor aktien sugede grundvand i 24,07 kr.

- Jeg synes, at timingen er overraskende. Vestas er ovre det værste i forhold til de finansielle problemer, og Ditlev Engel er den eneste i den øverste ledelse, der har så indgående kendskab til selskabet. Set over de seneste tre år, har snakken vel aldrig været mindre omkring en Ditlev Engel-afgang, så jeg er meget overrasket over det, siger Sydbanks Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Ditlev Engel selv fik beskeden tirsdag, mens bestyrelsesformanden, svenske Bert Nordberg, på en telekonference fortalte, at bestyrelsen har arbejdet på at finde en ny mand på toppen "i noget tid".

- Vi har arbejdet grundigt med rekruttering i noget tid. Vi udpegede den profil, vi var ude efter, og jeg synes Anders passer rigtig godt, sagde Bert Nordberg om den nye administrerende direktør, Anders Runevad, der kommer fra en stilling i Ericsson.

Vestas' regnskab var i sig selv en blandet oplevelse. Med en omsætning på 1185 mio. euro og et driftsresultat, EBIT, på minus 9 mio. euro skuffede resultaterne markedet. Det blev dog opvejet af positive pengestrømme, der er afgørende for selskabets evne til at afvikle den gæld, der i 2012 bragte vindmølleproducenten i knæ.

Forventningen til de vigtige pengestrømme blev hævet til mindst 200 mio. euro mod tidligere "over 0". Samtidig meldes der om, at det amerikanske marked igen er ved at være i gear, og at man regner med en solid ordreindgang fra den anden side af Atlanten i andet halvår.

FADT CARLSBERG-REGNSKAB

Mens Vestas solede sig i toppen af C20 Cap måtte Carlsberg notere et fald onsdag efter sit regnskab for andet kvartal. Dramatikken var noget under Vestas-niveau, da omsætningen landede på 19,6 mia. kr. mod ventet 19,7 mia. kr., mens driftsresultatet efter særlige poster på 3342 mio. kr. skuffede en smule i forhold til markedets bud på 3446 mio. kr.

Specielt Vesteuropa er fortsat udfordret, og omsætningen i Østeuropa kom ligeledes ind under det ventede i markedet. Carlsberg selv glæder sig over, at bryggeriet har vundet markedsandele i alle sine tre geografiske regioner. Handlerne glædede sig mindre og sendte aktien ned med 1,6 pct. til 554,50 kr.

Uden for C20 var NKT ligeledes regnskabsaktuelle før markedets åbning. Omsætningen i kvartalet var på 4038 mio. kr. mod ventet ifølge estimater indsamlet for Ritzau Finans af SME Direkt 3933 mio. kr. Driftsresulatet, EBIT, endte på 149 mio. kr. mod ventet i markedet 132 mio. kr.

Samtidig bliver der rystet pose i organisationen, hvilket giver en ny ledelsesstruktur. I den forbindelse fratræder Thomas Hofman-Bang, der har stået i spidsen for selskabet siden 1. januar 2006.

- NKT indfører en ny governancestruktur, som betyder, at koncernbestyrelsen fremadrettet vil drive de tre nuværende forretningsområder som selvstændige enheder uden en koncerndirektion som mellemled, skrev NKT i regnskabet.

Det var sød musik i markedets ører, og aktien lukkede 9,4 pct. højere i 249,80 kr. Ifølge Jyske Bank kan stigningen også være grundet i spekulationer om, at NKT bliver splittet op.

Markedet fandt til gengæld falske toner i Sydbanks regnskab for andet kvartal på trods af, at resultatet var langt bedre end ventet. Nettoresultatet endte på 247 mio. kr. mod ventet ifølge SME Direkt 147 mio. kr. Nedskrivningerne var en kende over det ventede, men blev reddet hjem af beholdningsindtjeningen. Aktien faldt 2,8 pct. til 137,60 kr.

ÆGGEBAKKER OG ENTREPRENØR-TAL

Blandt de mindre selskaber faldt ejendomskoncernen Jeudan med 1,8 pct. til 604 kr. på trods af, at man leverede en pæn fremgang i første halvår. Driftsresultat - EBVAT - var på 231 mio. kr. mod 183 mio. kr. i samme periode året før. Selskabet fastholdt forventningerne til hele året, hvor det venter et driftsresultat på 430-470 mio. kr.

- Resultatet i andet kvartal og dermed første halvdel af året finder vi tilfredsstillende. Det er samtidigt glædeligt at konstatere, at Jeudan gennem mange år har evnet at opnå en stigende indtjening, sagde Niels Heering, formand for Jeudans bestyrelse.

Brdr. Hartmann, der blandt andet gør sig i produktion af æggebakker, omsatte for 370 mio. kr. i andet kvartal mod 358 mio. kr. i den tilsvarende periode et år tidligere, mens driftsresultatet (EBIT) faldt en smule til 15 mio. kr. mod 17 mio. kr. i andet kvartal 2012. På bundlinjen leverede selskabet til gengæld et plus på 13 mio. kr. mod et overskud på 12 mio. kr. i andet kvartal i fjor.

Arbejdet for at styrke lønsomheden bliver fortsat, men investorerne ville have syn for sagen og aktien lukkede uændret i 133 kr.

KAPITALINDSPRØJTNING GAV BRØNDBY-OPTUR

Brøndby blandede sig i topstriden på fondsbørsen med en stigning på 10,5 pct. til 2,95 kr. Det skete efter den trængte fodboldklub tryllede ekstra 120 mio. kr. frem i rettet emission, hvoraf investoren Jan Bech Andersen står for 65 mio. kr. Det sker få måneden efter, at klubben rejste over 100 mio. kr. på aktiemarked for at undgå at gå under i foråret.

Årsagen er ifølge klubben, at storaktionæren Jan Bech Andersen er blevet så begejstret for selskabets planer for en genrejsning, at han har tilbudt kontant at nytegne aktier. Selskabet inviterer også andre aktionærer til at deltage.

Tirsdag faldt aktien efter en overraskende nedjustering og et tab i første halvår på over 25 mio. kr.

Parken Sport & Entertainment steg 4,0 pct. til 79 kr. efter fyringen af cheftræner Ariel Jacobs og ansættelsen af Ståle Solbakken.

/ritzau/FINANS

Bertil Barkholt Fruelund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligst opbakning

nogensinde

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles

gruppe af Proud Boys foran kongressen
Nyheder

Avis: Proud Boys tog Trumps ord som signal før stormløb

billede af Nick Hækkerup
Nyheder

Regeringen vil indføre

corona-straf

billede af den nedbrændte hytte
Krimi

Norsk tragedie: Alle fem savnede bekræftet døde

billede af Michael Tesch
Kendte

Melodi grand prix-vinder kørt ned: - Jeg var ubeskriveligt heldig

Phil Spector
Kendte

Den drabsdømte hitmager

Phil Spector er død

billede af mikkel og lea kessler
Kendte

Kessler: - Vi er ikke smittet

med sydafrikansk variant

billede af ejendom i landlig idyl
Nyheder

Danmark anno 2021:

Her kan du ikke

låne til et hus

Et grafisk billede af et coronavirus.
Corona

Frygtet engelsk variant

i omløb på plejehjem

En dukke af Albert Einstein der rækker en finger i vejret.
Nyheder

Danskerne opfinder

som aldrig før

Skøndhedsdronningen ligger i hospitalsseng.
Nyheder

Skønhedsdronning

mistede al huden

Det der ligner hovedgaden i den lille landsby med en række gamle rækkehuse
Helt vildt

Ugens tilbud:

Hel landsby sælges

Amalie Dollerrup og hendes mand Andreas Jebro til en prisuddeling.
Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Manden tjekker ind

lys er tændt i mørket
Nyheder

To personer fundet omkommet efter hyttebrand i Norge

Kong Harald og dronning Sonja
Underholdning

30 år på tronen:

Kærligt kongepar 

En mand for foretaget en coronatest i halsen med en lang vatpind
Nyheder

Undersøger alle positive

prøver for mutationer

En stor gruppe personer er samlet til en fest på et dansegulv
Krimi

Politiet lukker endnu

en ulovlig fest

Christiane Schaumburg-Müller i Vild med dans-studiet
Kendte

Vild med dans-vært afslører:

Jeg er ordblind

Politibil med udrykning
Krimi

Mulig bilbombe:

Borgere er evakueret

Illustration af bitcoins.
Nyheder

Skattejagt på losseplads:

Leder efter 1,6 milliarder

Beholdere med coronaprøver
Nyheder

Ny virusvariant fundet i Danmark

Lottokupon
Nyheder

Vandt en million i Lotto:

Fik pizza galt i halsen

Snedækket landskab
Nyheder

Kulderekord: Laveste temperatur i tre år

To brandmænd ved en brandbil
Krimi

Fire børn frygtes omkommet

efter hyttebrand i Norge.

Indgang til retten i Glostrup
Krimi

Smuglede 310 kilo hash til Danmark

Billede af middelaldrende herre i jakkesæt
Nyheder

Her er Merkels afløser

En fantomtegning af en mørkhåret mand
Helt vildt

Mand kaprer fly

hopper ud med faldskærm

og forsvinder sporløst

To sørgende mennesker på en kirkegård
Corona

Pandemien ude af kontrol:

Rekordhøj fart på dødstallet

To fedladne mennesker kigger ind i kameraet
Krimi

Kvik servitrice

redder dreng fra

voldelige forældre

En krøllet t-shirt
Livsstil

Genialt:

Sådan slipper du

for at stryge dit tøj

Billede af Oh Land
Kendte

Oh Land:

X Factor er jo ikke virkeligheden

Trump går forbi honnørhilsende soldater
Nyheder

Trump planlægger storslået

afsked lige før Biden-indsættelse

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Indiske sundhedsmedarbejdere
Corona

Indien vil vaccinere

300 millioner inden sommer

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi

euro-sedler set tæt på
Nyheder

Regering trækker sig efter skandale

- flere er ruineret

billede af udrykningslyset på en politibil
Krimi

Kærestepar søges
i voldtægtssag

billede inde fra kongresbygningen som viser demonstranter
Nyheder

Anklager: Uromagere i Kongressen ville fange og dræbe politikere

hånd med handske holder glas med vaccine
Corona

Stor international

undersøgelse: Så mange

vil lade sig vaccinere

forreste del af en tandembus hænger og dingler ud over en bro i New York
Krimi

Vild ulykke i New York:

Bus styrtede 15 meter

ned

Venstre-politikeren Søren Gade med jakke og blåt slips
Nyheder

Gade støtter Støjberg:

Havde ikke stemt

for rigsret

trafiklys i byen
Nyheder

Hvad betyder gult lys?

Mange danskere

ved det ikke

mand med ansigtsmaling og horn i panden
Krimi

Stormede kongressen:
Nu vil han benådes

af Trump

jan magsnussen og konen Louise poserer for kameraet
Kendte

Dansk racerstjerne

er blevet far: Barnet

havde også fart på 

Mand kører på cykel i frostvejr
Nyheder

Sådan holder du dig

varm i kulden

frost på grene på træ
Nyheder

Bidende kold weekend:

Minus 12 grader

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung spøgelsesbilist

i kritisk tilstand

fire glas med coronavaccine på bord med gul baggrund
Corona

Sådan beskytter

vaccinerne

En mand set bagfra står og kigger på tegningen der er bag en glasmontre
Nyheder

Tegning solgt for

20 millioner kroner

Kongens bil fotograferet under angrebet med demonstranter omkring.
Kongelige

Konge angrebet

af demonstranter

en hospitalsbakke med vacciner i sprøjter
Nyheder

13 syge og ældre er

døde efter coronavaccine

En gammel hvid varevogn parkeret alene på en parkeringsplads med visne træer omkring.
Krimi

Narkolager opdaget

i gammel varevogn

Nyheder

Berlusconi er indlagt

med hjerteproblemer

Siegfried og roy på den røde løber. Billedet er taget i 2012.
Nyheder

Stjerne-tryllekunstner

er død

En politibetjent set fra ryggen
Krimi

Politibetjent anholdt

for rufferi

Politiet tjekker noget på jorden
Krimi

Hundelufter overlever skudangreb

i Bagsværd

En killing under et tæppe kigger ud
Dyreliv

Vi anskaffer os

katte som aldrig før

Ellemann og Støjberg tæt sammen i folketingssalen
Nyheder

Støjberg langer ud

efter Ellemann-Jensen

Inger Støjberg på vej ud af en dør
Nyheder

FAKTA: Størstedelen af rigsretssager

er endt med frifindelse