Dårlig og våd halm har i årevis ødelagt ovnene på bl.a. Avedøreværket, men med ny teknologi er det slut.
Det skriver DR Sjælland.
Energigiganten DONG har i flere år kæmpet mod, at nogle landmænd har leveret våd halm. Halm, der ødelægger ovnene, og har dårlig brændværdi.
I DONG vil man ikke forholde sig til problemet, men driftsansvarlig på Avedøreværket, Gert Overgaard Rasmussen, siger, at våd halm er gift for anlægget.
- Hvis der er for høj fugt i halmen, så brænder det simpelthen ikke ud. Det vil sige, at der kommer noget sort spagetti ud. Det giver os problemer. Men det største problem er, at det ikke har den brandværdi, som man vil have i den tørre halm, fortæller han til DR Sjælland.
Tidligere har værket sluppet en del fugtige baller igennem, men det er der lavet om på.
- Vi har måske ind imellem set lidt igennem fingere med, at det var meget fugtigt. Nu går vi nok snarere ned og tager en ekstra måling med vores instrumenter, siger Gert Overgaard Rasmussen til DR Sjælland.
Og det sker faktisk allerede, når lastbilerne triller ind i den store modtagehal. Her kan grabben, der løfter ballerne fra ladet og ind i anlægget, fornemme, om der er noget galt, fortæller den driftsansvarlige på Avedøreværket til DR Sjælland.
- På kranerne sidder der nogle fugtmålesystemer, som ligeså snart den tager ved ballerne og letter dem fra lastvognen, måler den på dem. I den automatiske proces kan den se, om vi ligger indenfor grænserne eller udenfor. Og er vi udenfor, så kører landmanden retur med sine baller igen.
Det er ikke kun værkerne, der har strammet op på kontrollen. Halmleverandørerne har også strammet kravene til medlemmerne, fortæller formand halmleverandørerne, Hans Stougaard til DR Sjælland.
- Efter at vi har fået stoppet de få, der leverede dårlig halm, så har de mange fået lov til at levere fuldt ud. Og der er endda kommet en ekstra levering, siger formanden.
Og det har virket, fortæller halmleverandørerne. Siden de brodne kar er stoppet med at levere våd halm, har DONG sat efterspørgslen op.