10 minutter kan hurtigt blive til en time, når du scroller dig gennem oceaner af billeder på Instagram. Vi kender det alle sammen – og den time får du ikke igen.
Undersøgelser viser, at hver tredje pige i 9. klasse har følt sig stresset minimum én gang, fordi snapchat streaken skulle holdes i live. Det er især den yngre generation, der lider af et overforbrug af deres smartphones. Og i værste fald, kan man desværre konstatere, at der kan medfølge mentale problemer såsom, stress, angst og depression ved et problematisk overforbrug af sin smartphone.
Breakpoints4U lancerede d. 7. december en ny og banebrydende app, der er et værktøj, som belønner sine brugere for at være mindre på deres mobiltelefoner. Belønningerne får man, når man har taget et ’break’ fra sin telefon og består af muligheden for at vinde daglige såvel som ugentlige gavekort til forskellige slags oplevelser og shoppingmuligheder. Appen skal således indgyde til mere positiv digital adfærd blandt brugerne på en sjov og anderledes måde.
Det kan virke paradoksalt, at en ny app skal kunne bidrage til løsningen af disse problemer, men i en tid, hvor teknologien ikke er til at komme uden om, handler det om at lære at styre teknologien frem for at lade sig styre af den.
Teenagefamilie: Et godt værktøj i hverdagen
I familiesammenhænge kan et overforbrug af smartphonen også være med til at skabe et dårligt miljø. Det kan have konsekvenser i form af manglende nærvær i familien, så relationerne ikke får den fortjente opmærksomhed.
Derfor er Breakpoints4U appen også testet af flere familier - en af dem er familien Bisleth.
Appen henvender sig både til unge og voksne, hvilket Tina, der er mor til tre teenagepiger, finder stor glæde i. Det giver ifølge hende familien en fælles referenceramme og fælles forståelse, når de beder hinanden om at lægge mobilen fra sig:
– Ofte var vi alle sammen på vores telefoner herhjemme, og vi fik ikke rigtigt snakket sammen – vi var simpelthen ikke ’til stede’ selvom vi var i samme rum. Men appen har rent faktisk gjort, at vi er ’til stede’ og mere nærværende over for hinanden, hvilket betyder, at vi snakker bedre sammen derhjemme.
Olivia (18) der til dagligt går i 2.g, deler samme opfattelse som hendes mor og især for teenagere betyder det meget, at de ikke bliver forstyrret af deres mobiltelefoner, når de hænger ud med deres venner eller skal lave vigtige lektier, det fortæller Olivia:
– Jeg er blevet meget bedre til at lægge mobiltelefonen væk både i skolerelaterede og sociale sammenhænge. Det er noget jeg har haft meget brug for – og det tror jeg også, at der er mange andre unge, der har brug for.
Det handler om nærvær
Ambitionerne er høje hos stifter og administrerende direktør Nick Brincker, der tror på, at Breakpoints4U går hånd i hånd med nutidens udfordringer:
– Jeg tror, at Breakpoints4U er tilpas inspirerende til at kunne hjælpe familier og unge til bedre at forstå deres mobilvaner, og dermed skabe en mere afbalanceret digital adfærd, som gavner dem selv.
Derudover uddyber Nick Brincker:
– Til at begynde med tænker brugerne nok ikke væsentligt over, at de tager mobilpauser, men snarere, at de konkurrerer mod andre brugere. Med tiden erfarer de forhåbentligt, at deres ’breaks’ giver dem mere tid til venner, familie og lektier.
Appen lanceres i første omgang i Danmark og Norge, hvorefter ambitionerne er, at appen også skal lanceres i fem andre lande herunder lande i Europa og i USA.
Fakta:?
Appen kan downloades på Apple App Store gratis. Inden længe kan den også downloades i Google Play Store. Med premium abonnement koster den 69 kroner om måneden, dog er de to første måneder gratis for alle nye brugere. Som teenager er appen gratis at bruge.?Top 3 brugere i hvert land har mulighed for at vinde gavekort på henholdsvis 50 kroner hver dag og 250 kroner hver uge. Gavekortene vindes med de point brugerne primært optjener ved at tage ’breaks’ på 20,30 eller 40 minutter i appen. Man kan blandt vinde gavekort til H&M, Nike, Zalando, Ticketmaster, Tivoli, IKEA med flere.
App'en blev lanceret 7. december og har allerede mere end 900 brugere.