Et fingeraftryk er i dag alt, hvad der skal til for at læse et brev fra kommunen i din e-Boks eller betale for dine indkøbsvarer med MobilePay.
Med få ugers mellemrum har flere danske banker og den digitale postkasse e-Boks integreret Apples fingeraftryksteknologi i deres programmer til iPhone.
Det betyder, at man nu slipper for at taste sin sædvanlige pinkode, når man skal logge på netbank eller overføre penge på farten.
Og bekvemmeligheden går ikke ud over sikkerheden, lover producenten. Dit fingeraftryk bliver nemlig kun gemt på selve telefonen og ikke på selskabets servere.
Det er en fornuftig løsning, vurderer leder hos it-sikkerhedstjenesten DKCert, Henrik Larsen.
For fingeraftryk er det rene guf for it-kriminelle, siger han.
- Du kan nemt få en ny pinkode, og med tiden måske også et nyt cpr-nummer. Men hvis dine fingeraftryk bliver stjålet, så er du for alvor på den, siger Henrik Larsen.
Nordea og Danske Bank har som de første banker taget teknologien til sig. Bruger man Danske Banks MobilePay-app, skal der nu i princippet kun en finger til for både at logge ind og overføre penge.
Til gengæld kan bankens bankkunder endnu ikke sige helt farvel til NemID-nøglekortet, når de skal overføre penge i netbanken på mobilen.
Og det er af hensyn til sikkerheden, siger pressechef i Danske Bank, Kenni Leth.
- Vi vurderer, at det stadig af hensyn til bankkundernes sikkerhed vil være nødvendigt med en form for to-trins-bekræftelse, så hele sikkerheden ikke er bundet op på ét fingeraftryk, siger Kenni Leth.
Derfor skal man heller ikke forvente, at fingeraftrykket helt kan erstatte pinkoder og lignende, vurderer Henrik Larsen fra DKCert.
- Biometri, som fingeraftryk og ansigtsgenkendelse er eksempler på, kan og bør ikke erstatte pinkoder og andre former for sikkerhedsfaktorer. Man skal jo huske på, at jo flere sikkerhedstrin, brugeren skal igennem, jo mere sikker er betalingen, siger han.
For fingeraftryk kan, selv om det er lidt besværligt, sagtens misbruges, mener Henrik Larsen. Både Nordea og Danske Bank har i denne måned opdateret sine netbank-apps til iPhone, mens andre danske banker ventes at følge efter i det nye år.
Hos Arbejdernes Landsbank forventer man dog tidligst at lancere fingeraftryksteknologi i andet halvår af 2016.
I første omgang virker den såkaldte "Touch ID"-teknologi kun på nyere iPhone-modeller, dvs. iPhone 5S eller nyere. Android- og Windows-brugere må vente lidt endnu.
Sådan fungerer biometri:
- Biometri er den samlede betegnelse for en række teknikker til identifikation og genkendelse af personer ved hjælp af unikke biologiske kendetegn hos personerne.
- Teknologien bygger for eksempel på elektronisk genkendelse af brugernes ansigt, øjne, fingeraftryk, stemme, hænder, blodårer og gangart.
- Flere smartphoneproducenter bruger i dag fingeraftryksteknologi i nyere modeller.
Kilde: Datatilsynet
UDVID
/ritzau/FOKUS