Det er kun kort tid siden, at vi havde sommerjakken på, men nu er det igen blevet tid til at finde frakken frem – og samtidig skifte fodtøjet på familiens firhjulede medlem. Den gyldne huskeregel er tallet syv, der indikerer, at nu skal sommerdækkene på en velfortjent vinterferie.
- Tallet syv er en vejledning til at huske, hvornår bilens dæk skal skiftes. Når temperaturen er under syv grader, skal vinterdækkene på, og når vi er over syv grader, skal sommerdækkene igen monteres, siger Georg Nielsen, der er adm. direktør for Continental Dæk Danmark – og tilføjer, at vinterdækket netop er udviklet til at give solidt vejgreb, når der er vådt, sne eller is på vejen.
Kørsel med sommerdæk om vinteren kan have fatale konsekvenser, da sommerdækket ikke er designet til at køre på våde, kolde og snefyldte veje. Det betyder blandt andet, at grebet på vejen forværres og bremselængden kan blive op til to gange længere.
Sikkerhed starter med dækket
Selvom det kan være fristende at lade sommerdækkene sidde på, så understreger Georg Nielsen, at skiftet til vinterdæk er afgørende for trafiksikkerheden – og samtidig godt for pengepungen.
- Helt grundlæggende starter sikkerheden med dækket, og selvom vi i Danmark ikke altid oplever de koldeste vintre med snestorme og konstant glatte veje, så skærpes trafiksikkerheden med vinterdæk markant. Det gælder, uanset om vejene er våde, glatte eller snefyldte. Vinterdæk har en helt anderledes gummiblanding sammenlignet med sommerdæk. Gummiet er blødere, og derfor står vinterdækkene bedre fast på vejbanen. Sommerdækkene vil under kolde forhold blive hårde og har på ingen måde samme vejgreb som vinterdækket, forklarer Georg Nielsen.
Foto: Unsplash
Tjek altid dæktrykket
Foruden at sikre familiens sikkerhed vil skiftet mellem sommer- og vinterdæk gøre godt for pengepungen. Bilen bruger mindre brændstof, når man kører med årstidssvarende dæk – og samtidig bliver sommerdækkene hurtigere slidt, hvis man kører på dem om vinteren. Det betyder, at de skal skiftes hurtigere.
Det rette dæktryk er ifølge Georg Nielsen afgørende for at få det fulde udbytte af dækkets styre- og bremseegenskaber. Og selvom det endnu ikke er lovpligtigt at skifte til vinterdæk, så er der lovkrav om, at vinterdæk skal have en mønsterdybde på 1,6 mm.