Israel står ved en skillevej. Og der er brug for en time-out.
Det er budskabet mandag aften fra premierminister Benjamin Netanyahu, som bekræfter, at regeringens omstridte retsreform sættes på pause.
En afgørelse om reformen udskydes til næste parlamentariske samling, som finder sted senere på foråret.
- Udsættelsen skyldes, at der er vilje til at nå en bred enighed.
- Jeg vil vende hver en sten for at finde en løsning, siger Netanyahu under en tale fra Jerusalem ifølge Reuters.
Han siger, at han med pausen i reformarbejdet håber at kunne give plads til dialog mellem de forskellige stemmer i debatten om reformen.
Premierministeren adresserer samtidig en generel frygt for, at urolighederne i Israel udvikler sig til en egentlig borgerkrig.
- Når der er mulighed for at undgå borgerkrig ved hjælp af dialog, så tager jeg en timeout til dialog, siger Netanyahu.
Tidligere mandag aften meddelte Otzma Yehudit-partiet, der indgår i Netanyahus regeringskoalition, at retsreformen bliver udsat.
Planerne om reformen, der blandt andet vil give det israelske parlament indflydelse på, hvilke dommere der sidder i retssystemet, har affødt voldsomme protester fra befolkningen i Israel.
- Jeg er ikke klar til at dele nationen i to.
- Der er en ekstremistisk minoritet, der er klar til at splitte vores nation i to, siger Benjamin Netanyahu.
En ud af tre hoveddele af reformen er allerede gennemført.
Dels gør reformen det sværere at afsætte den siddende premierminister. Denne del blev vedtaget i sidste uge.
Dels giver reformen parlamentet større indflydelse på, hvem der udpeges som dommere i retssystemet. Og endelig giver den parlamentet mulighed for at ændre domme, der er afsagt i højesteretten.
Det er de to sidste dele, som Knesset - altså parlamentet - skal tage stilling til i enten april eller maj.
Siden januar har der hver weekend været demonstrationer i de største byer i Israel mod regeringens reformplaner. Demonstranterne mener, at reformen vil knække Israels demokrati og omdanne det til et autokrati.
Derudover ser de reformen som et middel til at holde hånden over Netanyahu, der har flere korruptionsanklager hængende over hovedet.
Protesterne er løbende blevet mere og mere omfattende. Og søndag aften nåede de deres foreløbige kulmination, da Netanyahu fyrede sin forsvarsminister.
Det skete, efter at ministeren, Yoav Gallant, der er fra Netanyahus eget Likud-parti, lørdag havde kritiseret retsreformen offentligt.
Ved hjælp af religiøse og ultranationalistiske partier har Netanyahu - og retsreformen - opbakning fra et flertal på 64 mandater blandt de 120 medlemmer af Knesset.
/ritzau/