Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre de ansattes sikkerhed på landets bosteder og øvrige offentlige institutioner. Arbejdstilsynets opgave er udelukkende at vurdere, om arbejdsgiverne opfylder ansvaret.
Det slog beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen i dag, torsdag, fast på et samråd i beskæftigelsesudvalget om arbejdsrelateret vold.
Spørgsmålene til ministeren blev stillet på ønske fra medlem af Beskæftigelsesudvalget Lennart Damsbo-Andersen (S) efter den seneste tids massive mediedækning af vold mod ansatte på især bosteder for psykisk syge.
På spørgsmålet om ansvaret for de ansattes sikkerhed var ministeren klar i mæglet.
- Reglerne på området er meget klare. Arbejdsgiveren har ansvaret for, at arbejdet i alle led planlægges tilrettelægges og udføres, så det er både sikkerheds- og sundhedsmæssigt fulgt forsvarligt. Det gælder også for det psykiske arbejdsmiljø og i forhold til risikoen for voldepisoder relateret til arbejdet, lød det ordret for ministeren.
Den udmelding glæder sektorformand Karen Stæhr fra fagforeningen FOA, som repræsenterer mange af de ansatte på bostederne.
- Jeg synes det er fint, at han på den måde meget klart siger til os, at ledelsen ganske enkelt ikke må overføre ansvaret for sikkerheden til medarbejderen, siger Karen Stæhr, som var tilstede på samrådet, til Avisen.dk.
Ikke Vivis egen skyld
Spørgsmålet om ansvar er ekstra aktuelt netop i dag, hvor centerchef Birger Jacobsen på bostedet Lindegården i Roskilde er kommet i modvind.
Det var her en medarbejder ved navn Vivi Nielsen blev dræbt af en beboer i pinsen. I dagens udgave af Politiken udtaler centerchefen, at drabet skete, fordi Vivi Nielsen ikke fulgte stedets sikkerhedsregler.
Birger Jacobsen har imidlertid efterfølgende undskyldt sin udtalelse.
Og det er på sin plads mener Karen Stæhr.
- Det er jo afgørende vigtigt, at arbejdsgiveren påtager sig det ansvar og sikrer, at medarbejderne kan gå på arbejde uden at risiko for deres liv eller overfald og overgreb. Det kan arbejdsgiveren simpelthen ikke smøre af på medarbejderen, og det var det, ministeren sagde, siger Karen Stæhr.
Hun bakkes op af Lennart Damsbo-Andersen.
- Det kan aldrig falde tilbage på medarbejderen. Det kan man hamre en pæl igennem, siger han til Avisen.dk.
Savner handling
Mens både Lennart Damsbo-Andersen og Karen Stæhr satte pris på den klare tale fra ministeren i forbindelse med ansvarsfordelingen, savnede de begge svar på spørgsmålet om, hvilke initiativer, ministeren planlægger fremover for at begrænse den arbejdsrelaterede vold.
Lennart Damsbo-Andersen kritiserede under samrådet, at regeringen har sløjfet de såkaldte forebyggelsespakker, der blev udviklet af arbejdstilsynet, som en hjælp til, hvordan virksomhederne kan forbedre arbejdsmiljøet.
- Jeg kan ikke forstå, man kan fjerne alt, hvad der hedder forebyggelse af vold på arbejdspladsen og så samtidig læne sig tilbage og ikke have nogle tanker om, hvad man så vil gøre, sagde han blandt andet.
Heller ikke Karen Stæhr har de store forhåbninger om tiltag fra ministeren fra ministeren på baggrund af dagens samråd.
- Det er svært for mig at vurdere, om der så faktisk sker en handling på det her. Det er det, der er det afgørende for mig. Der kom ministeren ikke med noget konkret, siger hun.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.