Administration 

Mor til syv: Hvornår siger nogen fra?

Debat
Børn emd et regnbueflag
(Foto: Artem Kniaz/Unsplash)

Da min yngste datter var mellem to og tre år, valgte hun, at hun ikke var en pige men derimod dreng. Hun nægtede at have kjoler og ’pigefarver’ på, ønskede sig action-figurer som Batman, Superman osv., og julen, hvor hun var tre et halvt, var hendes største ønske en skjorte med slips – det fik hun.

Jeg valgte at være meget åben omkring min yngstes historie, så jeg skrev klummer om hende flere gange, fortalte om mine erfaringer og holdninger på live-tv, og der blev lavet en længere podcast med hende, da hun var fem-seks år gammel. I den forbindelse gav jeg mig også i forhold til hendes hår, så det blev klippet kort lige som en af hendes brødre, der var (og nok stadig er) hendes helt store forbillede.

Hver gang jeg havde været offentlig omkring det, affødte det en del mails og beskeder fra fremmede mennesker om, hvor godt det var, at jeg lod hende udleve sin ’drengeside’, men også en hel del velmenende råd om, at jeg skulle tage hende med ind til diverse organisationer, der kendte til transseksualitet – også hos børn. Hun skulle tale med ligesindede og psykologer, sagde de, men jeg var tilbageholdende.

Min mor gav en gang udtryk for, at det ikke var godt, at jeg opfordrede hende til at være dreng, og i børnehaven blev jeg belært om, at jeg jo skulle fortælle hende om forskellene på kønnene, så hun var klar over, at hun jo var pige biologisk.

Til min mor svarede jeg, at jeg ikke opfordrede hende, men lod hende være, som hun nu en gang var, da jeg som mor ikke skulle være den, der gjorde hende forkert. Desuden kunne jeg ikke se andet end et ulykkeligt barn for mig, hvis jeg hver eneste morgen skulle tvinge hende i ’pigetøj’, når hun nu virkelig ikke ville.

Vi ser tiden an

Til børnehaven fortalte jeg, at hun udmærket var klar over, at hun var pige og havde andre kønsdele end drengene – som hun selv sagde: ’X er dreng, fordi han har en tissemand. Jeg er dreng, fordi jeg har en tissekone.’ Børnelogik, når den er bedst.

Men lige som jeg ikke ville gøre hende forkert, ønskede jeg heller ikke at sætte hende i bås og fastlåse hende i en bestemt kønsopfattelse så tidlig som tre-års-alderen.

Og når hendes søskende spurgte, hvad jeg ville gøre, hvis hun blev ved med at have denne opfattelse, kunne jeg jo ikke svare andet end: ’Så gør hun det, og så elsker og støtter vi hende i det, som vi altid har gjort.’

Med til hendes historie hører, at hun aldrig bad om at få et andet navn, blive omtalt som dreng eller skifte pronomen til han.

Jeg valgte taktikken ’Vi ser tiden an og ser, hvad der sker…’ Hun er den syvende og sidstfødte af mine børn, så det er heller ikke første gang, jeg har haft et barn, der her leget med og udforsket sin kønsidentitet. Efter nogle år er de vendt tilbage til deres medfødte køn, måske ikke helt så udprægede maskuline hhv. feminine i deres udtryk som så mange andre, men heller ikke med flydende kønsidentitet. De og vi er nok så heldige, at vi bor og boede i København, hvor der er lidt højere til loftet, men også at det udspillede sig i en tid, hvor der ikke var så stor fokus på det som i dag. 

De gode intentioners bagside

For sådan som det udspiller sig i dag, hvor børn helt ned i børnehavealderen bliver præsenteret for 100+ kønsidentiteter og en ideologi om, at det hele er en social konstruktion, som man bare frit kan vælge inden for, er jeg langt fra sikker på, at jeg havde kunnet holde stand og blot fortsætte min ’se lige tiden an’-strategi.

Der havde nok været rigtig mange, der havde fortalt mig i børnehave, skole og på SoMe, hvad jeg skulle gøre og lagt et pres på mig og min datter, som jeg ikke tror, jeg havde kunnet sidde overhørig uden at føle, at jeg gjorde noget forkert og ikke opfyldte min rolle som en ordentlig og god mor/forælder.

I dag er hun tween og omfavner sin kvindelighed og femininitet uden at være udpræget ’piget’. Hun er heller ikke det modsatte, og heldigvis er moden i dag sådan, at man sagtens kan have langt hår og ditto vipper, samtidig med at ens jeans er løse og med hængerøv.

Hun er også i dag så stor, at vi godt kan tale om, hvordan det var, da hun var lille. Hun kan jo se på fotos, at hun virkelig lignede en dreng, og det er ikke noget, der gør hende hverken flov eller ulykkelig, i dag hvor hun er et andet sted.

Jeg har fortalt hende om, hvordan jeg blev rådet til at tage hende med ind og tale med psykologer og andre, der vidste noget om transseksualitet, og hendes reaktion er totalt chok og forfærdelse:

’Det er jeg godt nok glad for, at du ikke gjorde, mor. For jeg vidste jo intet om min seksualitet eller køn andet end, at jeg godt kunne lide at være sammen med drengene og lave de ting, de gjorde…’

Nogle gange gør vi de rigtige ting som forældre, andre gange gør vi ikke. Og jeg kan godt bære at have gjort noget forkert, hvilket jeg også har, men her er jeg overordentlig glad for, at jeg valgte denne strategi og ikke at lytte til de velmenende råd. For jeg er slet ikke i tvivl om, at de, der rådede mig til at søge vejledning, kun tænkte på min datters bedste. Jeg var bare i tvivl. 

I dag er jeg ikke i tvivl, men langt mere bange

I dag er jeg faktisk bange på vores børns vegne. Jeg tror ikke på det gode i, at vi, fra vores børn er helt små, nærmest tvangsfodrer dem med kønsideologier og beder dem overveje deres kønsidentitet, længe før de overhovedet ved, hvem de selv er.

Den 5. marts i år skrev psykolog og tidligere mangeårig formand for Børns Vilkår, John Aasted Halse, en kronik i Berlingske, hvor han netop advarer mod transideologi som ’…Tankespind og en aggressiv form for aktivisme, som kun kan gøre børn endnu mere forvirrede og usikre…’

Efter at have dykket meget mere ned i det her emne, er jeg slet ikke i tvivl om, at han har ret.

Jeg har læst den ene beretning efter den anden fra forældre, der har fulgt de gode råd og taget skridtet fuldt ud ift. deres børn og påvirket dem i retning af et andet køn end det, da var født med, som senere har måttet erkende, at de tog fejl og gik alt for voldsomt til værks. At de overså en hel masse andre mulige årsager til, at deres barn ønskede at være hhv. pige eller dreng, end at de havde en kønsdysfori eller reelt var transseksuelle.

Og det er jo mere end muligt. Ifølge sundhed.dk er det 0,5 – 2 % af befolkningen, der har en kønsidentitet, der er anderledes end den, de blev født med, men ud af dem, er det kun en relativ begrænset del, der ønsker eller opsøger behandling.

I forhold til hvor meget kønsidentitet fylder i mediebilledet, kunne man jo godt få indtryk af, det er langt flere.

Men der er også en berøringsangst over dette emne. Det er i dag svært bare at stille kritiske spørgsmål til den måde, vi behandler disse ting på uden med det samme at blive beskyldt for at være transfobisk og ikke tage disse menneskers problemer alvorligt. Og selvfølgelig skal de tages alvorligt. Men måske det også snart er tid til, at der kommer lidt proportioner ind i behandlingen af det?

0,5 – 2 % af befolkningen, hvor kun en mindre del af dem rent faktisk ønsker eller opsøger behandling, og så skal alle børn undervises i det og især forholdes, at det jo godt kan være, at de også har det sådan?

Det er for mig uforståeligt.

Det er så slet ikke det samme som, at det ikke skal tages alvorligt eller behandles offentligt, for de her mennesker har ofte svære liv og en masse udfordringer, som vi skal hjælpe dem med. Men at hjælpe dem har jeg svært ved at se er det samme som, at alle børn skal udfordres på, om de måske også har det sådan Og at hvis de udviser det mindste tegn på ikke at føle sig helt hjemme i deres køn eller blot udfordre deres kønsudtryk, at vi så straks sætter ind med behandling. 

Når selv det oprindelige miljø siger fra

I USA findes der efterhånden utallige historier på, hvordan folk, der stiller kritiske spørgsmål til måden at behandle børn og unge med divergerende kønsidentitet på (medicinsk og operativt) bliver lukket ned, lige så hurtigt, de har sagt noget. Det her er vel at mærke ofte mennesker, der selv bekender sig til en anden seksualitet end hetero (bøsser og lesbiske) og derfor også nogle, jeg mener, man bør lytte til. Det er mennesker, der i den allerbedste mening har ønsket at gøre livet bedre for disse mennesker, men som efter en årrække erkender, at de tog fejl og ikke længere kan stå inde for de behandlinger, de har været med til at tilbyde. Behandlinger der stadig i dag tilbydes børn og unge.

Disse behandlinger, også de rent medicinske er hverken ufarlige eller reversible. Hvis man holder op med medicinen, er der altså sket varige forandringer i den unges krop, som ikke kan føres tilbage. Aldrig.

Netop den kendsgerning burde få os til som mennesker, samfund og sundhedssystem at være overordentlig tilbageholdende med at tilbyde børn og unge disse behandlinger, før vi er absolut sikre på, at der er det rigtige at gøre for dem. At de reelt har en kønsdysfori, altså at man føler ubehag ved, at ens krop eller fremtræden ikke stemmer overens med ens egen kønsforståelse.

I starten af oktober i år sendte Dansk Regnbueråd (En forening for lesbiske, bøsser, bi- og transseksuelle, der er et alternativ til LGBT+ Danmark, som de mener har et "ekstremt" værdigrundlag og har forværret biologiske kvinders rettigheder samt børns mentale trivsel) et 23-sider langt brev til Etisk Råd, hvor de beder dem tage stilling til lovforslag B62 fra forsommeren, der omhandler forbud mod kirurgisk eller medicinsk kønsskiftebehandling af børn under 18 år.

Ifølge dette brev har Folketinget ikke tidligere debatteret eller vedtaget, at det danske sundhedsvæsen skal kunne udføre kønsskifte på børn. Etisk Råd er heller ikke blevet bedt om en vurdering eller selv kommet med en udtalelse om behandlingstilbuddet.

Levende eksperimenter

Som lægmand er det mest chokerende at læse, at det faktisk har været muligt at lave kønsskiftebehandlinger på børn de seneste otte år, og at 341 børn fra 2014 – 2022 allerede har fået denne behandling på trods af viden om irreversibilitet og andre bivirkninger som: Knogleskørhed, stærkt forøget kræftrisiko, deformerede eller manglende kønsdele, manglende bryster/ammeevne, manglende evne til at opnå orgasme, permanent infertilitet samt psykiske konsekvenser.

Jeg ved af gode grunde ikke, om Etisk Råd har svaret tilbage eller lige nu sidder og arbejder på en udtalelse om behandlingstilbuddet. Men jeg håber det. Lige som jeg håber og tror på, at der snart blæser nye vinde. Tallene for behandling med medicinsk kønsskifte er nemlig på trods af en øget tilgang i henvisninger fra 2014 til 2022 faldet fra 30% af de henviste børn til bare 6%. 

Da jeg ikke er læge, kan jeg selvfølgelig ikke vurdere, om de mulige lindringer ved behandlingen opvejer bivirkningerne, men når sidstnævnte er så voldsomme og ikke står til at ændre, hvis den unge skulle fortryde, må og skal vi tage diagnosticeringen mere end alvorligt, så vores børn ikke bliver levende eksperimenter, fordi ingen tør sige fra… 

Hvis du vil vide mere:

 

John Aasted Halse:

https://www.berlingske.dk/kronikker/psykolog-advarer-imod-transideologi-det-er-tankespind-og-en-aggressiv

Beretning fra en, der i dag fortryder at have behandlet børn og unge:

https://www.thefp.com/p/i-thought-i-was-saving-trans-kids

En kvinde og mors historie, som i dag fortryder at have købt ind på ideologien for sine egne sønner:

https://pitt.substack.com/p/true-believer

Pierre-Yves Maillard
Nyheder

De får en ekstra måneds

pension om året

Maxine i en majsmark
Kendte

TV 2-deltager

føder før tid

Uffe Holm på den røde løber
Kendte

Uffe Holm

knaldet af politiet

Popcorn
Nyheder

Popcorn forgiftet

i dansk biograf

Nyheder

Nu reagerer Søren

Papes eksmand

Flere mørkeblå politibiler på en mørk vej.
Krimi

10-årig forsvandt:

Mor og morfar løsladt

udsigt over vandet
Nyheder

Tragisk: Syvårig

pige drukner

Afgangshal i Københavns Lufthavn.
Krimi

En anholdt i lufthavn -

to mænd stadig efterlyst

Frederik i en stol
Kongelige

Ønsker mere åbenhed

om kongehuset

en kvinde kigger på fotografen
Kongelige

Alexandra har igen

millioner i klemme

efter brudt kærlighed

 et par med en baby
Kendte

Maria Hirse fortæller

om sin tid i fængslet

blomster ved indgangsdør
Nyheder

Stemningen er trykket og flaget på halv i

Søren Papes hjemby

en bilforhandler
Nyheder

Stor bilforhandler

ramt af konkurs

enheder sat til opladning
Livsstil

Disse vaner slider

på dit mobilbatteri

en helikopter i luften
Krimi

Forsvundet tiårig:

Familiemedlemmer

angiveligt anholdt

politi spærrer vej
Krimi

Formodet dødsbilist løsladt

En vej i tæt tåge
Nyheder

Tågen bliver hængende

redning på stedet
Krimi

32-årig død efter
brand i beboelse

en lagune set fra luften
Nyheder

Seismisk aktivitet

lukker
populær lagune

to mænd
Nyheder

Lars Løkke:

Hårdt politisk miljø

portræt af mand
Kendte

Rasmus Nøhr: Her mødte

han sin unge kæreste

portræt af mand
Nyheder

Søren Pape er død

Nyheder

USA: Israel er

klar på våbenhvile

blå blink
Krimi

Tiårig fundet i god behold

portræt af kvinde
Nyheder

Mette Frederiksen:

Mine tanker går til familien

Nyheder

Blomster og lys

ved Papes lejlighed

Nyheder

Partiledere er dybt berørte

Nyheder

NEKROLOG: Fra ukendt

til statsministerkandidat

faldskærme i luften
Nyheder

USA nedkaster

nødhjælp til Gaza

politi ved boligblok
Krimi

Lige nu:

Overfaldet i eget hjem

portræt af kvinde
Nyheder

Minister langer

ud efter Priden

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Krimi

Stopper uden fund af tiårig 

brandfolk i aktion
Krimi

Video: Voldsom brand

mand med slips
Kongelige

Kong Harald har fået

pacemaker

lottokupon holdes
Helt vildt

Vandt en million:

- Der skal klattes

lidt væk 

mobiltelefon og computerskærm
Livsstil

Fem tips til årsopgørelsen:

Undgå skattesmæk

skuespiller i scene
Kendte

Lars Ranthe om

Badehotellet:

Det har været magisk 

ambulance holder på vej
Krimi

Livløs mand fundet

i grøft

dreng poserer
Krimi

10-årig dreng forsvundet 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstik blottede knogle:

- Ville bare gøre ham

bange

Nyheder

Efter angreb:

Fragtskib sunket

i Det Røde Hav

s tog på perron
Nyheder

Fejl i Rejseplanen

dåsemad i skab
Nyheder

Køber dåsemad

og vanddunke:

Danskerne prepper

flasker med portvin
Mad og drikke

Ny rekord:

320.000 kroner for

en kasse portvin 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstikkeri ved moské

tennisspiller i aktion på banen
Sport

Holger Rune glipper finale efter drama 

Oh Land med hovedet i bordet.
Film og TV

Oh Lands mareridt

sender sin deltager hjem

En rød trøje tæt på
Nyheder

Fodboldtrøjefredag

indsamler fire millioner

mod børnekræft

Kurt Westergaard med en sort hat.
Nyheder

Muhammedtegning

solgt for millioner

En container på land efter stormen
Nyheder

Stadig ingen spor -

22 containere væk

Sara Maria Franch-Mærkedahl og Nicolaj Kopernikus
Kendte

Uheldigt fald:

Den er brækket

 Viktor Orbán
Nyheder

Forlag makulerer bog

efter omfattende plagiat

10 flasker vin.
Helt vildt

Dyre dråber:

Rekordhøjt hammerslag

Oh Land og alle hendes deltagere
Film og TV

X Factor-stjerne:

Mit liv er blevet

mere spændende

De royale til hesteløb
Kongelige

Royalt dødsfald ryster:

Fundet med pistol

Anders og Lene Beier sammen på den røde løber.
Kendte

Lene Beier og manden

mister millioner

Rasmus Nøhr med en guitar
Kendte

Venter barn med

22-årig kæreste

skilt foran retten i næstved
Krimi

Mor fik fire års fængsel

for at ruske sin baby

børn står og præsenterer
Film og TV

Løvens Hule - 

nu med løveunger 

fly i luften
Rejser

Flybøvl kan gøre

sommerferien dyrere

kvinde poserer
Kendte

Dansk supermodel:

Den hårdeste og

mest ensomme tid

to personer på scene
Film og TV

X Factor: Her er 
danskernes favoritter

Sport

Godt nyt om FCM-stjerne

i respirator: 

- Han er stabil

grå bil
Krimi

Sidespejls-tyverier:

Efterlyst Toyota

er spottet 

Krimi

Otte års fængsel til

Sanjay Shahs hjælper 

hospital set udefra
Krimi

Hårdt kvæstet efter

voldeligt opgør 

tankstation

politibil i østrig
Nyheder

Mor får 20 års fængsel:

Mishandlede sin søn

fly på landingsbane
Kongelige

Evakueringsfly landet:

Nu hentes kongen hjem

facade på bygning
Nyheder

Bog anklages for plagiat:

- Karaktermord

solen skinner over hus
Nyheder

Nu kommer varmen 

mand på rumstation
Nyheder

Lækage på Andreas

Mogensens rumstation

piger poserer
Kendte

Så blev det officielt: 

Stiller op for venstre

Nyheder

43 døde i brand

i indkøbscenter 

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Ville tage sit eget liv

portræt af mand
Nyheder

Troels Lund:

Tager skarp afstand 

mænd bærer et lig
Nyheder

Hastemøde

om Gaza-dræbte

portræt af kvinde
Kendte

Ærlige Julie Zangenberg: Jeg har høj risiko for kræft

logo på retsbygning
Krimi

38-årig kvinde

fængslet for knivdrab 

mand og kvinde
Kendte

Bagedyst-stjerne

køber drømmeboligen

lastbil med krab
Nyheder

Navalnyjs team kan

ikke skaffe rustvogn