Møbelforretningen Brdr. Johansen Møbler i Brønshøj accepterer en bøde på 170.000 kroner for at have taget imod for store kontantbeløb fra kunder.
Det siger møbelbutikkens gråhårede direktør i Retten på Frederiksberg tirsdag.
I 17 tilfælde har virksomheden, der sælger danske og internationale designermøbler, modtaget 20.000 kroner eller derover i kontante betalinger. Det er et brud på hvidvaskloven.
Ifølge direktøren, der var mødt op i retten, burde virksomheden frifindes for otte af tilfældene, da der var tale om en overskridelse på 50 øre. Sælgere havde i de tilfælde taget imod lige præcis 20.000 kroner kontant.
- Bødestørrelsen er urimelig, når det drejer sig om beløb overskrevet med 50 øre. Det har vi forsøgt at tale med politiet om. De er ikke vendt tilbage, siger direktøren i retten.
Kontantbeløbene blev indbetalt i en periode mellem 1. oktober 2022 og 25. september 2023, viser bødeforlægget.
Sagen om møbelforretningen startede ved, at firmaets revisor i 2023 opdagede, at butikken havde taget imod en række kontante betalinger på 20.000 kroner eller derover. Han indberettede det til hvidvasksekretariatet.
Da betalingerne fandt sted, måtte erhvervsdrivende ikke modtage kontante betalinger på 20.000 kroner eller derover.
Dommeren mener ikke, at de 50 øre fra eller til ændrer på, at virksomheden har brudt kontantloftet på 20.000 kroner.
Diskussionen skal tages med Folketinget og ikke med retten, indvender dommeren.
- Jeg skrev under på, da jeg tiltrådte som dommer, at jeg ville overholde loven, siger dommeren P. G. Jensen.
Direktøren fastholdt, at dommeren burde tage hensyn til rimeligheden, når overskridelsen i cirka halvdelen af tilfældene ifølge ham var minimal.
- Loven er ganske urimelig. Du holder dig til loven. Der er ingen elastik i det her, siger han og fortæller, at møbelbutikken ikke angiver priser i øre.
- Lige tal er meget nemmere.
Anklagerfuldmægtig Ellen Marquard argumenterede for, at lovgiverne i loven har slået fast, at selv små overskridelser skal medføre en mærkbar bøde.
Det er ikke et krav, at pengene skal stamme fra kriminalitet, for at man kan dømme for overtrædelse af hvidvaskloven.
Det er ikke kommet frem på retsmødet, hvad de kontante betalinger er gået til.
Selv om overskridelsen i otte af tilfældene er på 50 øre, skal møbelbutikken betale en minimumsbøde på 10.000 kroner per tilfælde.
/ritzau/