Minister om druknede: Det er vores skam
Tidligere udenrigsminister og leder for Læger uden Grænser vil have fælleseuropæisk redningsflåde.
Den franske udenrigsminister, Bernard Kouchner, mener, at Europa har skyld i de mange druknede migranter i Middelhavet.
Den franske udenrigsminister, Bernard Kouchner, mener, at Europa har skyld i de mange druknede migranter i Middelhavet. Foto: Snejbjerg Carsten/Polfoto

Europa har kollektiv skyld for de hundredvis af druknede migranter i Middelhavet.

Det mener grundlæggeren af Læger uden Grænser og den tidligere franske udenrigsminister, Bernard Kouchner.

- I det anliggende er Europa skyldig i at undlade at hjælpe en person, der er i fare. Det er vores skam, siger han til avisen Le Parisien.

Kouchner bruger de samme ord som i den franske straffelov for at understrege sagens alvor.

- Inden vi gør alt muligt andet, så lad os kaste en livline til alle disse mennesker, som drukner, ved at skabe en europæisk redningsflåde for de 28 medlemmer i EU. En redningsbåd for hvert land, lyder hans anvisning.

Op mod 700 frygtes omkommet, efter at deres båd i weekenden kæntrede ud for Libyens kyst på en sejlads, der skulle have ført dem til Italien. Få dage forinden blev op mod 400 meldt druknet under lignende omstændigheder.

EU's justitsministre er mandag ekstraordinært kaldt til et udenrigsministermøde i Bruxelles for at finde en fælleseuropæisk reaktion på de tragiske drukneulykker og det pres, som migranterne udsætter Italien og de sydeuropæiske lande for.

EU kritiseres fra flere sider for at gøre for lidt for at redde de titusinder, der forsøger at krydse Middelhavet i håb om at finde mere sikkerhed og økonomisk tryghed i Europa.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.