- Giver du ikke drengene og mig et blowjob? Det har du jo aldrig prøvet før?
Hver tredje har oplevet det: Kolleger taler grimt om homoseksuelle
Spørgsmålet blev stillet til Mette Dahlmann med et stort grin, mens hun arbejdede på en byggeplads. Manden havde ikke kendt den 28-årige murersvend i mere end ti minutter.
- Jeg blev helt stille indeni, og følte mig dum. Det var slet ikke rart. Jeg kiggede hen mod nogle af de andre. De så væk. For de kunne godt høre, at det var for meget. Men enten turde, eller også ville de ikke sige noget, for der var bare stille. Hvis det var deres barn, han havde sagt det til, så havde de været klar til at banke ham, fortæller Mette Dahlmann til Avisen.dk.
Mette Dahlmann er kvinde og lesbisk, og arbejder til dagligt i Østjylland. Gennem sin uddannelse og arbejdsliv, har hun måtte kæmpe med andre håndværkeres fordomme og tåle at blive kaldt ting som betonlebbe og måttegnasker.
Hun er valgt som tillidsmand i sit firma, og arbejder for at skabe ligestilling og bedre arbejdsmiljø inden for sin branche.
I forbindelse med Copenhagen Pride Week håber hun, at LGBT+ personers rettigheder kommer højere op på fagorganisationernes dagsorden. Ligesom at hun arbejder sammen med fagforeninger som 3F om at lave videoer om emnet.
- Jeg må høre på jokes, som bliver sagt som sjov, men i virkeligheden sårer. Det er enormt problematisk, at bare fordi jeg er kvinde og lesbisk, så er det i orden at blande sig i mit privatliv. Ofte uden overhovedet at kende mig. Derfor arbejder jeg for, at organisationerne inden for faget lægger flere kræfter i at gøre noget ved det her, siger Mette Dahlmann.
Kolleger støtter op
Det er ikke et korstog mod mænd, eller et ønske om særbehandling, der driver Mette Dahlmann. Hun vil passe sit arbejde uden at skulle føle sig latterliggjort, ligesom hun vil gøre op med idéen om, at man ‘bare skal kunne tåle mosten’, hvis man er håndværker.
- Det er uambitiøst. Vores branche bliver kønsløs og arbejdsmarkedet opdelt, når tingene er sådan. Jeg vil have de samme muligheder, som alle i branchen. Mit køn og min seksualitet har intet at gøre med, hvordan jeg udfører mit arbejde, siger Mette Dahlmann.
Hendes tætte kolleger fra firmaet støtter hende i kampen, og er ifølge murersvenden et eksempel på, at man kan blive klogere på forskellige mennesker ved at møde dem ansigt til ansigt.
Derfor råder hun arbejdsgiverne til at komme mere ud på byggepladserne. Ligesom det ikke kun er under Pride ugen i København, at problemet skal have opmærksomhed.
- Det er ikke en kritik. Det er godt, de gør det, men jeg tror først vi rigtig kan rykke ved folks fordomme, hvis de møder andre mennesker. Det kunne være en slags patrulje, som tager ud på byggepladser og taler med murene og vvs’erne om lige rettigheder og trivsel. Folk skal forstå, at det er vigtigt for alle. Vi har alle et ansvar for at skabe et godt arbejdsmiljø, siger Mette Dahlmann.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.