»Politikerne må være komplet idioter,«
Sådan siger fødevareekspert Orla Zinck og tidligere afdelingschef i Fødevarestyrelsen, når han hører dem tale om, at danske landbrugsdyr er salmonellafri, mens Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne vil forbyde udenlandsk kød.
»De aner jo ikke, hvad de taler om. Der er masser af salmonella i danske svin. Hvis de vil fjerne salmonella, skulle de forbyde danske svinekoteletter, og anbefale danskere at købe svensk,« siger han.
Faktisk er 7,7 procent af alle 27 millioner danske svin fyldt med salmonella mod kun 1,3 procent af svenske grise ifølge Fødevareinstituttet.
Dansk kød er synderen
Instituttet er nu næsten sikker på, at det er dansk svinekød, der har gjort mindst 636 danskere syge af salmonella i det hidtil største danske udbrud.
»Danmark er langt efter i at bekæmpe salmonella. Andellen af inficerede danske svin er meget højt,« siger Susanna Lewerin, sektionschef i afdeling for sygdomskontrol i Statens Veterinärmedicinske Anstalt, der er ansvarlig for svensk salmonellakontrol.
Hun anklager den dansk regering for en urimelig »politisk udmelding,« når den bruger et sygdomsudbrud fra danske svin til at foreslå øget kontrol af importeret kød.
Meldingen kommer samtidig med, at Danmark søger særstatus i EU som salmonellafri for kyllingekød og æg. Svenskerne modsætter sig, da de er bange for, at salmonella fra danske grise smitter høns via rotter.
Direktør for Fødevareinstituttet Henrik Wegener erkender, at der er mere salmonella i danske grise.
»Men vi har også mange flere svin. Det vigtigste er, hvor meget salmonella der er i kød i supermarkeder. Her er det kun i under en procent af dansk svinekød,« siger han.
Forbyd udenlandsk kød
Salmonella er nemlig en tarmbakterie og ender kun i kødet, hvis der under slagtningen går hul på tarmene.
Danske butikker protester nu kraftigt over, at et flertal i folketinget bruger et udbrud med dansk kød, til at gå på jagt på udenlandsk kød.
»Det vil være uheldigt, hvis det blev til en køb dansk kampagne, i stedet for at man fik fælles salmonella-grænser i hele EU,« siger forbrugerpolitisk chef Lone Rasmussen i Dansk Erhverv.
Selvom øget importkontrol er øverste punkt i en ny handlingsplan fra Fødevareministeriet, så mener ministeren ikke, at der er en sammenhæng.
»Det er trist, hvis dansk kød sender hundrede i sengen. Men vi vil bekæmpe salmonella generelt,« siger Eva Kjer Hansen (V).