Nok er der politiske modsætninger mellem tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen og Morten Messerschmidt, men mere alvorligt er det heller ikke.
- Nej, jeg hader ikke Morten. Det gør jeg ikke, fortæller Martin Henriksen fredag i Retten på Frederiksberg, hvor han er indkaldt som vidne af anklagemyndigheden i straffesagen mod Morten Messerschmidt.
Det er Messerschmidts advokat, Peter Schradieck, der, på baggrund af hvad han har læst i dagspressen, spørger ind til Henriksens syn på Messerschmidt.
Martin Henriksen fortæller, at han forlod Dansk Folkeparti, fordi der var et modsætningsforhold mellem ham og partiledelsen, efter at Messerschmidt blev formand i begyndelsen af 2022 efter kampvalg med Henriksen.
- Jeg kunne ikke stå inde for den ledelse, der var kommet. På nogle områder ville jeg gerne skærpe den politiske linje, fortæller Martin Henriksen.
Han understreger desuden, at han ikke har noget motiv for at hævne sig på Messerschmidt.
- Der er ikke noget hævnmotiv fra min side. Hvis der var det, så havde jeg under valgkampen sagt, at jeg var indkaldt som vidne. Jeg er kommet her, fordi jeg er blevet bedt om det, ikke fordi jeg har bedt om det, siger Martin Henriksen
Anklagemyndigheden interesserer sig ikke for de to mænds relation. Specialanklager Andreas Myllerup Laursen vil derimod høre noget om Henriksens tid i partiets gruppebestyrelse i 2015.
Det år blev der afholdt et sommergruppemøde, og i den forbindelse blev der efter ansøgning fra Morten Messerschmidt udbetalt penge fra EU-partiet Meld.
De skulle finansiere en EU-konference, som fandt sted under mødet. Eller gjorde den? Det mener anklagemyndigheden nemlig ikke, og derfor er Messerschmidt anklaget for EU-svig efter en bestemmelse i straffeloven.
Ifølge Martin Henriksen var der ingen EU-konference på sommergruppemødet i august 2015 på Color Hotel i Skagen. Det var et sommergruppemøde som så mange andre.
- Hvis skal lege med tanken om, at der er blevet afholdt en EU-politisk konference – som er en tanke, vi leger med, forstår jeg – så kan vi også forestille os, at der på andre sommergruppemøder har været en sundhedspolitisk konference eller en udlændingepolitiske konference, lød det fra Martin Henriksen.
Sagen mod Messerschmidt blev sidste år behandlet ved Retten i Lyngby. Her blev Messerschmidt idømt et halvt års betinget fængsel. Sagen blev anket til Østre Landsret, som fandt byretsdommeren inhabil og derfor dømte sagen til at gå om. Dommen blev annulleret.
Der falder efter planen dom i sagen på Frederiksberg inden jul.
/ritzau/