Lønmodtagernes repræsentanter skal snart forhandle med regeringen og arbejdsgiverne ved de såkaldte trepartsforhandlinger om at gøre det nemmere for flygtninge og asylansøgere at komme ind på arbejdsmarkedet.
Forud for viser en undersøgelse, at cirka hver tredje lønmodtager er bekymret for, at flygtninge i fremtiden vil erstatte en nuværende ansat på deres arbejdsplads. Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for hovedorganisationen FTF.
Her giver 35 procent af de 1017 adspurgte lønmodtagere udtryk for, at de frygter, at indsatsen for at integrere flygtninge og asylansøgere vil koste en nuværende ansat på deres arbejdsplads sit job.
44 procent af de adspurgte svarer, at de ikke deler den bekymring.
Undersøgelsens resultat skal tages alvorligt - også ved forhandlingsbordet i trepartsforhandlingerne - mener FTF's formand, Bente Sorgenfrey.
- Det vil vi gøre alt, hvad vi kan for at forhindre. For så har vi bare nogle andre, vi skal hjælpe ind på arbejdsmarkedet, siger hun til Ritzau.
- Det har vi også gjort tidligere ved aftaler om støttebeskæftigelse - løntilskud og sådan noget. Eksempelvis må man ikke ansatte folk i forskellige støtteordninger, hvis man lige har afskediget folk.
Epinions undersøgelse for FTF viser, at bekymringen er størst hos de lønmodtagere, der har den korteste uddannelse.
Blandt de lønmodtagere, der ikke har færdiggjort en uddannelse ud over grundskolen, har 46 procent den frygt, mens 33 procent ikke deler den bekymring.
- Det er helt naturligt, at de, der arbejder i ufaglærte job, er mere bekymrede. Det er dem, der har hængt yderligt under krisen, og de ved, at de flygtninge, der kommer, ikke har så mange uddannelsesmæssige forudsætninger.
- Så det er på den del af arbejdsmarkedet, flygtningene kommer ind, siger Bente Sorgenfrey.
/ritzau/