I går fik Danmark sin første kvindelige statsminister i Helle Thorning-Schmidt (S), men der er fortsat områder, hvor ligestillingen ikke helt er slået igennem
Nye tal fra fagforeningen FTF viser, at uligheden i kvinders og mænds opsparing til alderdommen er øget de seneste år i mændenes favør.
I 2005 indbetalte kvinder og mænd i gennemsnit samme andel af lønnen til pension, men i årene derefter har mændene konsekvent indbetalt mest.
FTF mener, at skævheden skal rettes op med politiske initiativer, der fremmer ligeløn og ligestilling, bl.a. gennem øremærkning af barsel til mænd.
"Efter mange år med en slap ligestillingspolitik er det er vigtigt, at politikerne nu skærper fokus. Når vi får en socialdemokratisk ledet regering, forventer jeg, at ligestilling og øremærkning af barsel til mænd skrives ind i regeringsgrundlaget," siger FTF's formand Bente Sorgenfrey i en pressemeddelelse.
Hvis man øremærker en del af barslen til mænd, betyder det samtidig højere pensionsindbetalinger for kvinder, fordi det ikke er alle, der får fuld pension under barsel, fastslår FTF.
Ifølge fagforenings seneste opgørelser tager kvinder i gennemsnit 296 dages barsel - mændene 36 dage. Kvinder tager altså otte barselsdage, hver gang mænd tager én.
Når kvinder sparer 80 kroner op, sparer mændene 100 kroner op, hvilket naturligt giver kvinder mindre til alderdommen.