Administration 

Livstruende sygdom satte gang i start-up

Iværksætteri
En smilende ung mand i skjorte ved en badebro.
Nicolaj opgav livsmodet, da han fik stomi, men nu hjælper han andre i samme svære situation. (Foto: Privat)

27-årige Nicolaj Westring Brusendal er founder af Stomisten og vil hjælpe andre med det tabubelagte indgreb. Her fortæller han Avisen.dk sin gribende historie og forløb.

Da Nicolaj bare var 13 år gammel fik han konstateret tarmsygdommen Colitis Ulcerosa. Han fik medicin og kunne på den måde holde inflammationen nede i mange år.

- Efter min tid i gymnasiet, skulle jeg ud og rejse som guide for Star Tour (TUI). Det var min helt store drøm, så da jeg fik jobbet var jeg i tåre af lykke. Jeg blev sendt til Spanien på guideskole og startede derefter arbejde på Gran Canaria. Solen stod højt, arbejdet og livet var fantastisk, men efter to måneder begyndte jeg at få mavesmerter og blod ud bagfra. Jeg kontaktede det lokale hospital og fik stærkere medicin, fortæller Nicolaj, i dag 27 år. Han fortæller, at medicinen ikke virkede og sygdommen tog pludselig fat.

- Jeg fik lavet en kikkertundersøgelse og resultatet af den viste, at min inflammation havde spredt sig i min tarm. Smerterne blev værre og værre og jeg blev indlagt på hospitalet i Spanien, så de kunne overvåge mig.

- De gav mig en masse forskellig medicin, som desværre ikke virkede. Efter en måneds indlæggelse kom overlægen til mig og sagde, at de havde prøvet alle medicinske muligheder, de kunne tilbyde, og de ville sende mig hjem til Danmark, fortæller Nicolaj, som dog blev frarådet at flyve, da hans meget syge tarme ikke ville kunne tåle lufttrykket.

Strandet på Gran Canaria

- Der lå jeg på et hospital på Gran Canaria, hvor de ikke kunne gøre mere for mig og samtidig var jeg ikke i stand til at flyve hjem. Jeg var strandet!
Jeg blev kontaktet hjemmefra af de danske læger, som havde læst min sag, og de ville have mig hjem med det samme, da min tilstand nu var kritisk. Jeg følte ikke jeg havde andre muligheder og måtte i et smertehelvede pakke min lejlighed ned på Gran Canaria og tage det første fly hjem. Flyturen til Danmark var 5,5 timer med voldsomme smerter og mere tid på toilettet end på mit sæde, husker Nicolaj, som reelt var i livsfare.

For vel ankommet i Kastrup Lufthavn røg han direkte på Herlev Hospital, hvor en læge fortalte, at der havde været er reel risiko for, at tarmen kunne havde sprunget grundet trykket i luften. - Hvis det var sket, havde det været slut for mig.

Vågnede op med en pose i siden

Den efterfølgende tid var kritisk, og det endte med, at lægerne måtte fortælle den unge mand, at operation og stomi var eneste mulighed.

En trist ung mand i hospitalsskjorte
To meter tyktarm blev opereret ud af Nicolaj. Foto: Privat

”Det vil jeg ikke, så vil jeg hellere dø”, sagde han til sin mor, som svarede, hvad han allerede vidste, at det var eneste chance for overlevelse.

Efter en lang operation og fjernelse af to meter tyktarm, vågnede han op med en pose i siden. Tiden derefter gik med genoptræning og at finde rette stomiprodukter.

- Jeg kunne ikke gå mere end fem meter dagen efter operationen, hvorefter jeg måtte sove, fordi det var så hårdt for min krop. Dagene gik, og jeg skulle prøve at gå mere og mere. Jeg gik med en 90 graders krummet ryg og gangstativ, da jeg ikke kunne rejse mig ret op på grund af operationen.

- Samtidig med genoptræningen skulle jeg finde stomiprodukter, og intet passede til mig. Jeg vågnede op midt om natten med afføring overalt i sengen, så jeg måtte i bad og få skiftet sengetøj. Jeg turde ikke gå uden for en dør, for jeg vidste, at der var stor chance for, at der ville komme lækage. Jeg fik i mellemtiden informationen om, at jeg havde det, de kaldte en midlertidig stomi, hvilket betød, at man kunne se på muligheden for at få lagt stomien tilbage efter et halvt år.

En ung mand i en hospitalsseng med slanger overalt.
Operationen kom i sidste øjeblik, og Nicolaj var i overhængende livsfare. Foto: Privat

- Det var helt sikkert: jeg skulle have denne forbandede lorte stomi opereret bort, så snart det var muligt!

Ville jeg nogensinde møde en pige?

Desværre endte det med, at Nicolaj måtte forlige sig med at skulle leve med stomi resten af sit liv.

- Meget var sket på utrolig kort tid, og min krop havde forandret sig fra at være sportstrænet til at ligne en 12-årig krop. Jeg kunne ikke genkende mig selv i spejlet og var i gråd over mit eget spejlbillede. Mine bekymringer gik blandt andet på, om jeg nogensinde ville møde en pige, der ville være sammen med mig. Jeg kunne jo ikke acceptere mig selv, så hvordan ville andre kunne gøre det? Jeg havde en kæmpe identitetskrise og tænkte dagligt: “Hvem er jeg?“ Jeg havde ingen selvværd eller livsglæde!

Heldigvis var Nicolajs forældre om ham hele tiden. Også fordi de var bange for, at deres søn ville tage sit eget liv. Hans livsglæde var som slukket og energien helt væk.

- To måneder efter operationen havde jeg ikke flere smerter i kroppen og kunne gå oprejst igen. Jeg var klar til at rejse ud som guide! Jeg kontaktede TUI og sagde, at jeg var frisk igen til at tage afsted som guide. Jeg fik beskeden, at jeg skulle vente en uge og ville derefter få svar på, om jeg kunne komme afsted igen. Beskeden kom, det var som at få deja vu:

“Nicolaj, vi har booket billet til dig, du skal tilbage til Gran Canaria“

- Det var den største lykke, jeg kunne opnå, og igen var jeg i tårer. Ugen efter var kufferten pakket, og jeg var på vej mod lufthavnen. Destinationen var Gran Canaria. Jeg blev modtaget af min gode ven Peter, som kørte mig tilbage til min gamle lejlighed. I bilen gik guide-snakken hurtigt. For en stund blev der stille, og jeg kiggede til højre ud ad vinduet på vulkanerne. Med en tåre langsomt trillende ned fra øjet hviskede jeg til mig selv “Tak, nu er jeg hjemme“.

En ung mand i bar overkrop med stomipose i siden.
27-årige Nicolaj Westring Brusendal er en flot ung mand, og for tiden single. Han har lært at leve med sit handicap. - Stomien er en del af mit liv, men den skal ikke definere mig som person, siger han. Foto: Privat

Oprettede Stomisten 

- Jeg troede stomien ville ændre alt ved mit liv. Jeg vidste ikke hvem jeg var mere og vidste ikke hvad jeg skulle stille op med mit liv. Men jeg indså også, at jeg ikke ville leve mit liv i en offerrolle. Derfra begyndte jeg at arbejde hen imod de drømme, jeg havde. Første step var at blive guide igen. Derefter arbejdede jeg meget mentalt med at bekæmpe mine begrænsende overbevisninger, som fortalte mig, at jeg ikke var god nok, at jeg var klam og aldrig ville kunne finde en kæreste. Det krævede at jeg måtte træde ud af min komfortzone og udfordre den virkelighed, jeg fortalte mig selv, for at se om jeg kunne skabe en ny historie og virkelighed, som jeg kunne leve.

- Gennem tiden blev jeg bekræftet i, at alt det negative, jeg havde fortalt mig selv, faktisk bare var oppe i mit hoved. Jeg kom til den konklusion, at jeg faktisk ikke var så meget anderledes end andre, jeg havde jo bare en pose på maven, og mine gamle negative tanker skulle i hvert fald ikke styre mit liv. Stomien var selvfølgelig en del af mit liv, men den skulle ikke definere mig som person.

Efter tre år begyndte Nicolaj så at lægge strandbilleder op, hvor man kunne se posen. Han fik mange henvendelser fra folk, som syntes, det var modigt, og at de aldrig selv ville kunne gøre det med stomi.

- Da jeg kom hjem til Danmark igen, havde jeg dannet et netværk inden for stomibranchen og mærkede hurtigt, hvor mange som holdt sig tilbage i livet pga. deres stomi og frygt for, hvad andre skulle tænke om dem. Derfor lavede jeg virksomheden Stomisten, som skulle have til mål at inspirere og motivere andre mennesker med stomi og vise dem at man kan leve præcis de liv man ønsker, selvom man har stomi.

 

To billeder af en ung mand med stomiposer
Foto: Privat

Hvad er Stomisten?

Stomisten er det seneste år vokset og er blevet til en coaching og mentor-virksomhed, som hjælper folk, der skal til at have stomi eller lige har fået en samt folk med kroniske sygdomme til at acceptere deres tilstand.

For folk med stomi ”uddanner” Nicolaj dem i, hvordan livet med stomi kan være og afholder for alle løbende coaching-forløb for at booste deres selvværd og livsglæde, så de kan leve det liv, de drømmer om, uden at lade deres stomi begrænse deres livskvalitet.

Læs mere om Stomisten her

 

En tennisspiller giver en baghånd på banen
Iværksætteri

IT-iværksætter giver

tennishåb wildcard.

En smilende mand foran en vinmark i Frankrig.
Iværksætteri

Ny vinplatform

presser 100 år

gammel industri

Fem unge folk holder en mand i en guldstol
Iværksætteri

Plant Jammer vil lære

danskerne at spise

PLANTEMAD

En hvis reklamebil fra Toyota
Iværksætteri

KINTO er landet

- nyt leje- og delebilkoncept

En mand i jakkesæt med blå skjorte
Iværksætteri

MapsPeople er på 

verdenskortet

En mand sidder med et Swiipe logo bagved
Iværksætteri

SWIIPE

Nyt betalingssystem

vil revolutionere

online-betalingen

To smukke smilende kvinder - en brunette og en rødhåret.
Iværksætteri

De satsede alt

for skabe et

mødre-fælleskab

De ansatte i Resights
Iværksætteri

Eksamensprojekt

blev levevej for to

unge iværksættere

fire personer sidder med computere ved et bord
Iværksætteri

Trods corona: Flere

starter ny virksomhed

En mand tjekker ind på hotel via mobilen
Iværksætteri

AeroGuest:

Dansk virksomhed

revolutionerer

hotel-indtjekning

En glad mand på en cykel
Iværksætteri

Bæredygtig startup:

Danskerne vil dele cykler

under Coronakrisen

En gade i København med en unge, der kigger ud af et vindue
Iværksætteri

GoRoom - det nye

Airbnb?

En smilende ung mand i skjorte ved en badebro.
Iværksætteri

Livstruende sygdom

satte gang i start-up

Smilende kvinde i hvid skjorte
Iværksætteri

Dansk start-up

kreerer ny social

PODCAST

Smilende mand i åbenstående skjorte
Iværksætteri

Ekspert til modebutikker

og iværksættere:

Gå online nu

Kronprinsen står med kvinder og mænd på scenen.
Iværksætteri

Kronprinsen hædrede dansk 

røntgen-firma

To musikere foran publikummer på en tagtop
Iværksætteri

Musik-startup giver

artister nye muligheder

Barista laver kunst i kaffe
Iværksætteri

Gør op med dyre cafe-priser:

Iværksættere vil sælge

kaffe på abonnement

Blond kvinde i sort tøj med en mikrofon i hånden
Iværksætteri

Start-up

KATASTROFER

Grundlæggeren af YouBed Matias Sörensen sidder på en seng og smiler
Iværksætteri

Seng kan revolutionere

global hotelbranche

Billede af tre unge mænd i et butikslokale
Iværksætteri

Løvens Hule-succes flytter

ind i ny kæmpe butik

En smilende blond mand i dynevest
Iværksætteri

Blev hjemløs, ville lave en bar,

men startede så Facebook-bureau

De to investorer i tv-programmet "Løvens Hule" Jan Lehmann og Christian Arnstedt sammen med ALbert Kirk Iversen fra virksomheden RaskRask
Iværksætteri

Løvens Hule-virksomhed

måtte aflyse bookinger

for 650.000 kroner

En pande med and og en mand, som står med en madpincet foran
Iværksætteri

Kulinarisk nyt initiativ:

Madklub for hverdagskokke

Ældre mand i arbejdstøj ved en stor maskine
Iværksætteri

Ældre iværksættere boomer

– desværre er der færre yngre

Portrætbillede af en smilende Sofie Linde
Iværksætterdebat

Tager kvinder i virkeligheden

bare en for holdet -

eller er vi dårligere forhandlere?

Billede af Mia Wagner i sort kjole
Iværksætteri

Velkommen til

Danmarks nye

iværksætter-avis

Billede af Martin Thorborg i blå skjorte på en stol
Iværksætterdebat

Martin Thorborg:

Vær en synlig og ærlig leder

En blond kvinde klædt i hvidt ved siden af en mand med mørke bukser og hvid skjorte
Iværksætteri

Stinto opruster med stort

profilnavn som ny CEO

To mænd står på en gågade med et skilt, hvor der står Pop Up Spaces på
Iværksætteri

De tager kampen op mod

butiks-spøgelset

Et barn leger med nogle træfigurer
Iværksætteri

Iværksættere vil sælge

trædyr til hele verden

En mørkhåret kvinde i en knaldrød kjole, som sidder ved et elegant skrivebord
Iværksætteri

Blev gældfri på finanskrise

- nu driver hun aktie-skole

En mand med hjelm og reb og liner på toppen af et højhus.
Iværksætteri

En helt

TOVLIG succes

Billede af Brian Mikkelsen i Børssalen i en blå habit
Iværksætterdebat

Brian Mikkelsen:

Iværksættere er vor tids

rockstjerner

Et billede af et bord med sild, snaps, kartofler og hele julefrokost-udtrækket
Iværksætteri

Julefrokosten er reddet

En kvindelig studerende i et universitetsbibliotek
Iværksætteri

Iværksættere blandt kvindelige

studerende savner rollemodeller

En mand i blå poloshirt står på en etage fyldt med rør fra gulv til loft
Iværksætteri

Succes-firma vil

hjælpe og støtte

nye vækstvirksomheder