Med et succesrigt opdræt af ti millioner bittesmå babyøsters på Venø Fish Farm ved Limfjorden nord for Struer er en hidtil uset stor dansk produktion af luksusøsters til resten af Europa kommet et afgørende skridt fremad.
Det er første gang herhjemme, hvor naturlig østersproduktion er på sin nordgrænse, at det er lykkedes at lave kontrolleret kommerciel østersyngel i stor skala. Samtidig har dansk østersproduktion lige nu en stor chance.
For den oprindelige flade og velsmagende europæiske østers, som fortsat lever i Limfjorden, er stort set forsvundet i resten af Europa på grund af parasitten bonamia. I Vadehavet som mange steder i Europa er den erstattet af den invasive, store Stillehavsøsters. Men den har vist sig sårbar overfor virus.
- Der er ikke bonamia i Limfjorden. Samtidig kan velsmagende Limfjordsøsters sælges som særligt kostbare cocktailøsters med den eftertragtede vægt på bare 80-100 gram. Vilde østers ude i naturen kan ellers blive op til 400 gram og opnår langt lavere priser, siger partner og marinbiolog Johan Wedel Nielsen fra konsulentfirmaet Aquamind.
De står bag projektet sammen med blandt andet Thyborøn Havns Fiskeriforening, Venø Fish Farm og Københavns Universitet.
Samtidig er der også en risiko for, at det nuværende omdiskuterede bundskrab efter naturlige østers kan blive forbudt i Limfjorden, der er Natura 2000-område.
Målet er derfor i første omgang at producere 100 tons miljøvenlige Limfjordsøsters i bure i 2015.
- Men over en årrække mener vi, at en produktion på 10.000 tons Limfjordsøsters om året er realistisk. Det er cirka fem procent af den nuværende europæiske produktion.
- Men til gengæld kan man stile produktionen mod en meget indbringende del af markedet, som betaler omkring 45 kroner per kilo for østers mod eksempelvis rødspætter, der kun giver fiskerne 10 kroner, siger Johan Wedel Nielsen.
/ritzau/