Den nye nordfløj på Rigshospitalet til 2,4 milliarder kroner skal være færdig i 2018. Men fredag står byggeriet stort set stille.
De godt 100 smede, tømrere, VVS-mænd og elektrikere, der arbejder på projektet, har nedlagt arbejdet og brugt morgenen på et stormøde i kantinen.
Problemet er tidsplanen. De kan simpelthen ikke nå at gøre arbejdet færdigt, lyder kritikken.
Det betyder, at de forskellige faggrupper går og vælter over hinanden, forklarer elektriker på stedet Morten Rude til Avisen.dk.
Han giver et eksempel:
- Tømrerne har nogle vægge, de skal lave. Men både smede og elektrikere skal have noget ind i de vægge, og før de har det, kan tømrerne ikke gøre dem færdige, forklarer Morten Rude.
Dårlig stemning
De arbejder på akkord og efter stramme tidsplaner. Det betyder, at tømrerne får besked på at gøre væggene færdige, selvom elektrikerne eksempelvis ikke har fået trukket de ledninger, de skal. Og så skal den lukkede væg alligevel brydes op igen. Og det tærer på humøret, forklarer Morten Rude.
- Det giver flere sygemeldinger, fordi folk er frustrerede, og folk begynder at mundhugges. Forestil dig at du går på arbejde hver dag, og det, du går og laver, kan du komme og lave om i morgen. Så er det nemmere at melde sig syg, for "det jeg ikke laver i dag, skal jeg ikke lave om i morgen", siger Morten Rude.
Kan tømreren eller elektrikeren så ikke lige sætte sig og vente på, at den anden faggruppe er færdig?
- Nej, for maleren kommer jo også, og så er det lige pludseligt helt færdige vægge. Og vi mister jo også penge, fordi vi er jo på akkord, siger Morten Rude.
Han mener ikke, det er en løsning at sætte flere folk på opgaven, for der er simpelthen grænser for hvor mange arbejdere, der er plads til.
Der er ikke tale om en lovlig arbejdsnedlæggelse, og Morten Rude forventer da også, at der kommer en løsning, så arbejdet kan tages op igen efter weekenden.
Kemp & Lauritzen, der er en af entreprenørerne på projektet, ønsker ikke at kommentere arbejdsnedlæggelsen over for Avisen.dk.