Det tærer hårdt på det psykiske helbred at være uden arbejde.
En ny analyse viser, at danskere på dagpenge eller kontanthjælp i gennemsnit bruger en psykolog eller en psykiater to til tre gange oftere, end før de røg ud af beskæftigelse.
Det skriver Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev Agenda.
16.000 lediges brug af kontakt til psykolog eller psykiater er blevet undersøgt i en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening Arbejdsmarkedsrapport 2014. Brugen af psykolog og psykiater er stabil i to år før overgang til ledighed, mens der altså er sket en markant ændring i brugen to år efter.
Einar Baldvin Baldursson, lektor ved Aalborg Universitet, forklarer, at menneskets selvværd i høj grad er bundet op på et tilhørsforhold til arbejdet.
- Arbejdsløshed, lige som social isolation og marginalisering, medfører øget risiko for psykiske lidelser, siger han til Agenda.
Jobcenter og a-kasse spiller en central rolle i forhold til at hjælpe de ledige, siger Einar Baldvin Baldursson. Men de magter ikke opgaven.
- Når vi taler om jobcentre og a-kasser, så er de ikke er klædt på til at håndtere ledighedsproblemer, hvor psykiske belastninger og sygdom også er inde i billedet. Denne usikkerhed medfører ofte en slingrende og for sen indsats, hvilket forværrer problemerne, siger Einar Baldvin Baldursson.
Han mener, at den arbejdsfaglige indsats fra a-kassen og jobcenteret burde kombineres med en sundhedsfaglig ekspertise for at foregribe problemerne.