Kontanthjælpsloftet kommer dag for dag kommer tættere. Og nu har socialrådgivere fået ny kanal, hvor de kan komme ud med oplevelser fra jobcentrene.
Initiativet er udformet af Kontanthjælpsalliancen og hedder Socialeaks under sloganet "Vidnesbyrd fra det Danmark, du ikke kender". Her kan socialrådgivere komme med beretninger anonymt. Lækkene varierer fra frustration over lovgivning til beskrivelser af lovbrud.
Ifølge Cecilie Riis Gadegaard fra Kontanthjælpsalliancen, er det derfor nødvendigt, at kritikken er anonym.
- Vi ved fra folk, som vi har været i kontakt med, at socialrådgivere er rigtig bange for at udtale sig offentligt om deres arbejde og om sager. Tidligere har man oplevet, at socialrådgivere får de en rigtig hård medfart i pressen, når de udtaler sig, siger Cecilie Riis Gadegaard til Avisen.dk.
På Socialeaks kan man blandt andet læse om en kvinde, som rammes af loftet for kontanthjælp. Hun er så gigtplaget, at hun ikke engang kan holde på en gaffel. Man kan også læse om, hvordan hjemløse ulovligt udskrives til at bo på gaden efter endt hospitalsindlæggelse.
- Vi er ikke ude efter ledelsen på jobcentre. Socialeaks repræsenterer i højere grad en kritik af den politiske prioritering, hvor der både mangler en tillid til borgernes oprigtighed og socialrådgivernes faglighed, siger Cecilie Riis Gadegaard.
Dansk Socialrådgiverforening: Ikke den rette fremgangsmetode
Selv om anonyme beretninger kan skabe debat, har Dansk Socialrådgiverforening dog svært ved at støtte op om Socialeaks. I stedet bør man gå til sin tillidsmanden og komme med kritik igennem officielle interne kanaler, siger formand Majbrit Berlau.
- Hvis ledelsen ikke får kendskab til kritisable forhold via nogle interne procedurer, så kan der ikke ske nogen forandring. Det er derfor, man skal gå til sin tillidsrepræsentant. Det offentlige bygger på nogle demokratiske principper. Vi kan ikke alle sammen gå rundt og lave sådan nogle læk, for så smuldrer det tillidsbaserede system, siger Majbrit Berlau.
På Christiansborg er der heller ikke opbakning til Socialeaks. Beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF) mener især, at det anonyme aspekt er problematisk.
- Som udgangspunkt bryder jeg mig ikke om anonyme udmeldinger, for det bliver hurtigt påstand mod påstand, når der ikke er nogen, som vil stå frem med kritikken. Hvis de bare skriver det på et socialt medie, så er der jo ingen garanti for, at det når frem til os politikere. Jeg læser aldrig sådan nogle sider, siger Bent Bøgsted
Han peger desuden på, at utilfredse socialrådgivere med viden om ulovligheder altid er velkommen til en kop kaffe. Men sagen er en anden, hvis socialrådgiverne klager over reglerne.
- Så er det en klage over lovgivningen, og det, synes jeg ikke, hører nogen steder hjemme. Det er noget andet, hvis man skriver om, at klienter bliver behandlet forkert i forhold til gældende lovgivning, siger Bent Bøgsted.
Socialeaks kan være sidste udvej
Selvom Majbrit Berlau opfordrer alle socialrådgivere til at gå ad fagforeningens vej med klager, så åbner hun også for, at hvis der ikke er nogen, som lytter, kan det blive sidste udvej anonymt at lække oplysninger.
- Kan det være, at vi vælger i anonymiseret form at offentliggøre noget eller opfordre nogen til at gå ud via andre kanaler, hvis vi ikke kommer nogle vegne selv? Bestemt. Vil det kunne være Socialeaks? Det kunne man sagtens forestille sig. Men man skal forsøge de interne kanaler først. Det er den rette måde at gøre det på, siger Majbrit Berlau.
Avisen.dk har talt med en af Socialeaks whistleblowers, og hun så netop ingen anden udvej, da hun også frygtede for sit job, hvis hendes mening blev offentligt kendt.
Fuldt ud lovligt
Det kan dog hurtigt blive problematisk at lække episoder fra arbejdspladsen, idet Socialrådgivere har tavshedspligt.
Men ifølge ekspert i forvaltningsret Sten Bønsing, er det ikke at være et problem, så længe borgerens oplysninger også anonymiseres og ikke udleveres til Kontanthjælpsalliancen.
- Umiddelbart ser jeg kun det problem, at de enkelte socialrådgivere ikke må udlevere fortrolige oplysninger om enkeltpersoner. Heller ikke til den pågældende hjemmeside. Dette gælder også selv om hjemmesiden anonymiserer borgerne efterfølgende. Oplysningerne skal være så anonymiserede, at end ikke borgeren bag oplysningerne må kunne genkende sig selv, skriver Sten Bønsing.
Kontanthjælpsalliancen oplyser til Avisen.dk, at der stadig er et sted mellem 10-15 læk, som vil blive afsløret på Socialeaks.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.