I denne uge tager Odense Universitetshospital hul på et forsøg, der forhåbentligt kan forlænge livet for en række uhelbredelige kræftsyge patienter.
Patienterne får fremover antabus, der ellers bruges som middel mod alkoholisme, sammen med kemoterapien. Det skriver fynes.dk, der har talt med læge Line Tarpgaard, der står bag forsøget.
I første omgang bliver det patient med tyktarmskræft og endetarmskræft, der bliver tilbudt behandlingen. Det drejer sig om patienter, hvor kemoterapi ikke længere virker, da kræftcellerne bliver immune overfor behandlingen. Det er her antabus kommer ind i billedet.
– Laboratoriestudier hos Kræftens Bekæmpelse har vist, at det aktive stof i antabus, er med til, at kræftcellerne igen bliver følsomme over for kemoterapi. Vi vil nu undersøge, i hvilket omfang stoffet i kombination med kemoterapi har effekt hos patienter med spredt tyk- og endetarmskræft. Vi håber, at det kan være med til at forandre fremtidens kræftbehandling, siger hun til fyens.dk.
Mulige bivirkninger
Behandlingen har tidligere kun været brugt i laboratorium, og det er første gang det prøves på patienter.
– Vi ved ikke, om antabus kan have en generel virkning for alle kræftpatienter, eller om det er mere relevant for nogle kræftformer end andre. Vi ved heller ikke, i hvilken fase af en kræftsygdom antabus vil være mest effektiv. Og vi skal finde ud af, om der kan opstå nye bivirkninger, når antabus kombineres med for eksempel kemoterapi, forklarer Mef Nilbert, forskningschef hos Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.
Hvert år rammes over 5.000 danskere af tarmkræft.
Fakta om Antabus
Antabus blev opdaget af danske forskere i 1948 og har siden været brugt som led i afvænning af alkoholikere. Det aktive stof i Antabus, disulfiram, har tidligere været i forskernes søgelys for dets evne til at bekæmpe kræft og skal nu testes på kræftpatienter i to forskellige forsøgsbehandlinger på Odense Universitetshospital, Herlev Hospital og Rigshospitalet.
Antabus blokerer kræftcellernes skraldevogn
Forskning viser, at forklaringen på Antabus' effekt på kræft skal findes i cellernes indre. Her spiller et makkerpar bestående af to proteiner - p97 og NPL4 - en vigtig rolle for at kræftceller kan overleve. De fungerer som en slags 'skraldevogn', der bevæger sig rundt i cellen og indsamler affaldsstoffer i form af proteiner, der er udtjent og skal nedbrydes. Affaldet bliver dernæst afleveret til proteasomerne, som er specialiserede nedbrydningsenheder i cellens indre. Når kroppen nedbryder Antabus, dannes et molekyle, der blokerer p97 og NPL4-duoen, så affaldsfunktionen sættes ud af drift. Og så dør kræftcellerne.