Kontrol af social dumping afslører snyd for halv mia. - nu stopper ordningen

- Det er tosset, at ordningen ikke er permanent, når vi nu kan se, at pengene kommer flere gange igen, siger LO-formand Lizette Risgaard. (Foto: Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix/arkiv)

Nogle af de banditter, der laver social dumping, kalkulerer med, at bødestraffen er mindre end fortjenesten, siger LO-formand Lizette Risgaard. Hun vil have succes-ordning gjort permanent.

Der er penge i social dumping. Også på den gode måde.

Det koster nemlig Arbejdstilsynet, Skat og politiet 72 millioner kroner om året at bekæmpe social dumping. Til gengæld er der afsløret snyd for 547 millioner kroner i 2015, 2016 og 2017.

Det skriver Politiken.

Det giver i kroner og øre et plus på kontoen på 331 millioner kroner. Dertil kommer de arbejdstagere, der får den rette aflønning og de rette vilkår.

Kontrollen med social dumping er en ekstraindsats, som løber til 2019, men med den succes, der er skabt, kræver LO nu, at kontrollen gøres permanent samtidig med at bevillingerne øges:

- Det er tosset, at ordningen ikke er permanent, når vi nu kan se, at pengene kommer flere gange igen, siger LO-formand Lizette Risgaard.

Større bøder til banditterne

LO ønsker også, at bødestraffen for social dumping sættes op. Herhjemme gives der typisk bøder på 10.000 kroner per måned, oplyser LO til Politiken, mens der i Tyskland er givet bøder på op til 750.000 kroner.

- Nogle af de banditter, der gør det her, kalkulerer jo med, at bødestraffen er mindre end fortjenesten ved at snyde, siger Lizette Risgaard til Politiken, og mener, at arbejdsgivere, der fortsætter med at ansætte illegal arbejdskraft, skal fratages retten til at være arbejdsgiver i Danmark.

Ifølge Politiken har Skat de seneste tre år foretaget 9.967 kontroller. Omkring halvdelen af sagerne er indenfor bygge- og anlægsbranchen, men der er også sager indefor servicebranchen og indenfor landbrug, gartneri og skovbrug.