På mandag fløjter dagpengekommissionen forhandlingerne om dagpengesystemet i gang med deres forslag. Det vil næsten uden tvivl medføre en række lovændringer på området. Og det er ikke noget nyt.
De sidste otte år har Christiansborg sendt 47 lovændringer på dagpengeområdet afsted. Det svarer til omkring seks om året. Og når lovgivningen konstant ændres, går det ud over de ledige.
Det skriver Ugebrevet A4.
Flere og flere lovændringer om året
Grafen viser, hvor mange lovændringer om året der i gennemsnit bliver gennemført på dagpengeområdet.
Kilde: AK-Samvirke.
Både jobcentre og a-kasser er trætte af de konstante ændringer.
- Det har jo været lappeløsning på lappeløsning. Vi trænger til nogle klare regler og til at slippe for de her midlertidige løsninger, siger direktør i HK A-kasse Bo Gatzwiller.
Går ud over de ledige
Når politikerne konstant skyder nye loveændringer afsted, må a-kasser og jobcentre løbe i zigzag for at følge med. Og det koster.
- Det er absurd meget arbejde, som vi bruger på de skiftende lovgivninger. Vi vender nærmest beskæftigelsessystemet og a-kasselovgivningen en gang om året. Og det koster os rigtig mange ressourcer, som går fra de ledige,« siger Bo Gatzwiller.
På jobcentrene, hvor man også skal forholde sig til lovændringer på resten af beskæftigelsesområdet, betyder ændringer flere fejl. Det fortæller Arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i KL Brian Siggaard.
- Selvfølgelig har det betydning for de ledige, når jobcentrene skal omstrukturere hele tiden. Jo oftere du ændrer, jo flere fejl vil der ske, siger Brian Siggaard.
Forskningen kan ikke følge med
Et andet problem ved de mange ændringer er, at det bliver svært at vide, hvad der virker. Forskerne kan simpelthen ikke følge med politikernes tempo.
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Larsen fra Aalborg Universitet har fulgt dagpengeområdet i mange år og har selv været med til at evaluere på de politiske tiltag.
- Én ting, der i hvert fald er slående igennem alle de her år, er, at tingene tit allerede er lavet om, når man skal udgive de her analyser. Og hvis ikke det allerede er lavet om, så er det i hvert fald annonceret, at det skal laves om, siger Flemming Larsen.