De unge i skal i job, og derfor tager seks af landets største kommuner nu skeen i den anden hånd.
København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers er klar med en gennemgribende reform af jobindsatsen for unge, skriver Politiken.
Kommunerne ønsker bl.a., at ledige op til 30 år skal kunne tvinges i uddannelse på SU-vilkår i stedet for at modtage kontanthjælp eller dagpenge. I dag er der kun 'uddannelsestvang' for unge under 25, som ikke har en kompetencegivende uddannelse.
"I København er ledigheden blandt unge steget med over 100 procent. Der skal ske noget hurtigt, så vi ikke ender med en situation som i Spanien, hvor over 50 procent af de unge går ledige," siger beskæftigelses- og integrationsborgmester i København Anna Mee Allerslev (R) til avisen.
Næsten 48.000 unge mellem 16 og 29 år er registreret som ledige. Den største ledighed findes blandt de 25-29-årige.
Esbjerg var tidligere en by, hvor man som ufaglært altid kunne få et job i fiskeribranchen, men den går ikke længere.
"De arbejdspladser forsvinder, og vi har simpelthen for mange, der ikke får en uddannelse, eller som dropper ud af de uddannelser, de måske starter på. Hvis vi hæver aldersgrænsen for uddannelsespålæg til 30 år, kan vi få nogle flere med," siger Henrik Vallø (K), som er formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune til Politiken.