80 kroner i timen. Det var lønnen til to litauiske håndværkere, der i oktober monterede solcelleanlæg på Tåsingeskolen i Svendborg som en del af et stort energispareprojekt i hele kommunen.
Den gennemsnitlige timeløn for en dansk blikkenslager er 175 kroner i timen.
Dermed bryder kommunen med sin egen sociale arbejdsklausul, som kræver, at alle håndværkere, der arbejder på kommunalt byggeri, skal arbejde efter danske løn- og arbejdsvilkår.
Borgmester i Svendborg Lars Erik Hornemann (V) beklager sagen. Han vil nu undersøge, om Svendborg Kommune skal indføre øget kontrol med de virksomheder, kommunen hyrer.
- Der er noget, der tyder på, at vi ikke har været gode nok til at kontrollere forholdene på vores kommunale byggeprojekter. Det skal ikke være et konkurrenceparameter, at man hyrer underbetalt arbejdskraft fra udlandet, siger han til Fyens Stiftstidende.
Kommunen tilbageholder nu en del af honoraret til hovedentreprenøren, fynske Hybel VVS.
Her mener direktør Claus Hybel ikke, at firmaet er ansvarlig for, hvad underentreprenører betaler deres ansatte i løn.
- Vi kan jo ikke tvinge vores underleverandører til at udlevere lønsedler. Derfor er det også en urimelig byrde, kommunen lægger på vores skuldre, siger han.
Det er Blik- og Rørarbejderforbundet afdeling Fyn ikke enig i. Her har man valgt at starte en fagretlig sag mod Hybel VVS.
- Det er en useriøs måde at føre konkurrence på. Hvis virksomheder snyder på den her måde, går det kun én vej for branchen. Og det er ned, siger næstformand Niels Braaby.