Jørgen og Stephan knokler i bidende kulde: Har aldrig oplevet noget lignende

Avisen.dk har taget temperaturen på arbejdsmoralen hos nogle af de mange danskere, der trodser den bidende kulde for at udføre deres job. (Foto: Foto: Privat )

- Det er den koldeste dag i al den tid, jeg har kørt med post, siger Michael Hansen, der kører med pakker for PostNord i Aalborg. Han er blot én af de mange danskere, der arbejder under åbne himmel i det voldsomt kolde vejr.

Kong Vinter har i disse dage lagt sin isnende kolde hånd over hele landet. Det voldsomme vintervejr har skabt kaotiske tilstande på vejene, og flere af landets politikredse har meldt om uheld og lukkede veje.

Det føles som at træde ind i en dybfryser, hvis man bevæger sig ud i minusgraderne, men vejret er ingen undskyldning for at blive under dynen. Mange danskere udfører deres arbejde under åben himmel og for dem er kulden en ekstra udfordring i disse dage.

Ved hovedstaden metro- og togstationer har Stephan Mounier sine arbejdsdage, og i bidende kulde forsøger han at rydde op i de mange parkerede cykler for Københavns Kommune.

- Vejret har betydet, at vi ikke kunne udføre det arbejde, som vi skulle, siger Stephan Mounier til Avisen.dk.

Han arbejder som såkaldt ’cykelbutler’, og i tirsdags skulle han sammen med sine kollegaer have sat mærkater på en lang række cykler, så kommunen kan rydde ud i antallet af de mange tohjulede køretøjer, der efterlades af deres ejermænd- og kvinder ved stationerne.

- Men vi kunne ikke sætte mærkaterne på, da vores fingre frøs til, siger han og forklarer, at han i stedet fik travlt med at køre rundt og rejse de mange cykler op, der var blæst omkold i den sibiriske kulde.

Det kolde vejr får dog ikke Stephan Mounier til at ønske sig et job foran en computer i et lunt kontormiljø.

Stephan Mounier arbejder som cykelbutler i Københavns Kommune. Han ser frem til sommer og letpåklædte kvinder. Foto: Privat

- Jeg kan langt bedre lide at arbejde udenfor, hvor jeg kan brænde noget krudt af og bruge min energi, forklarer han.

Tager længere tid

På de ligblege veje i Gentofte Kommune kører Jørgen Hansen rundt som skraldemand for firmaet M. Larsen, og han forklarer til Avisen.dk, at vejret lægger en lille dæmper på arbejdstempoet.

- Vores arbejde tager faktisk lidt længere tid, da affaldet fryser til i beholderen, siger Jørgen Hansen, der med sine forede støvler og bukser tager kampen op mod vejrguderne.

- Som skraldemand kan du komme ind i nogle lufttunneller mellem bebyggelser, og dét er ret så koldt, siger Jørgen Hansen og forklarer, at de optimale temperaturer for en skraldemand ligger mellem 15 og 20 grader.

Skraldemand Jørgen Hansen kører ude på vejene i og omkring Gentofte for firmaet M. Larsen - og han må i kulden finde sig i, at arbejdet tager lidt længere tid. Foto: M. Larsen

- Jeg kan godt lide noget sol, men det må heller ikke være for varmt, for så komme der mider i affaldsstandene og fisk begynder at stinke, siger han.

Vinteren har charme

Natten til onsdag viste termometrene omkring minus 10 grader flere steder i Nordjylland, hvor blæsten ved Skagen fik det til at føles som minus 22 grader. I Aalborg arbejder Michael Hansen med at køre pakker ud for PostNord, og han tager de usædvanlige vejrforhold med jysk ro.

- Vinteren har da også sin charme, og det gælder bare om at klæde sig godt på i kulden, siger Michael Hansen og forklarer, at han bringer pakker ud nede på Aalborg Havn, hvor en blæsende vind gør turen til en kold fornøjelse.

- Vinteren har da også sin charme, siger Michael Hansen, der for PostNord kører med pakker i Aalborg. Foto: Privat

- Det er den koldeste dag i al den tid, jeg har kørt med post, siger Michael Hansen, der understreger, at han sænker farten og kører efter forholdene på de glatte veje.

Letpåklædte kvinder

Indtil videre er København ligesom Aalborg sluppet for de hvide dyner af sne, der flere steder rundt om i landet har lagt sig over landskabet. Henrik Fosdam arbejder som parkeringsvagt i Københavns Kommune, og han beretter om tekniske udfordringer ude i kulden.

. Henrik Fosdam arbejder som parkeringsvagt i Københavns Kommune. Foto: Privat

- Vores digitale udstyr rammes af vejret og batteriets levetid svækkes, siger Henrik Fosdam, der hver arbejdsdag tilbringer syv timer under åben himmel.

Vores kølige rundtur ude i frostgraderne hos det arbejde folk slutter, hvor den startede – ved den københavnske cykelbutler Stephan Mounier.

Hvad er de optimale vejrhold for en cykelbutler?

- Det er 25 grader og letpåklædte kvinder over det hele. Jobbet er klart sjovest om sommeren, hvor der er godt vejr og højt humør, siger Stephan Mounier.