Hvid du er under 30 år gammel og går på dagpenge eller kontakthjælp, så kan du godt regne med at sidde og trille tommelfingre i op til 10 uger, før dit jobcenter giver dig et tilbud om aktivering.
Det skriver Ugebrevet A4.
Undersøgelsen, lavet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), viser, at mange jobcentre ikke overholder lovgivningen på området, der forpligter dem til at sætte aktiveringstilbud i gang for de unge.
"Tallene viser med al tydelighed, at jobcentrene ikke er i stand til at leve op til deres forpligtelser, når et så stort antal unge ikke får de aktiveringstilbud, de har lovmæssig ret til," siger Lars Andersen, direktør og ledende cheføkonom for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. til Ugebrevet A4.
Også hos akademikernes forbund Djøf er man bekymret over tallene.
"Det er et tegn på, at kommunerne ikke formår at løfte opgaverne, og det er ikke tilfredsstillende. Det får konsekvenser for de unge. Jo længere tid der går, desto sværere får denne her gruppe ved at få et arbejde. Al erfaring viser, at jo tidligere du sætter ind, desto større effekt," siger Lars Munck, arbejdsmarkedspolitisk chef i Djøf, til Ugebrevet A4.
I starten af april fremlagde regeringen en ungepakke, der skal give unge mennesker en bedre tilknytning til arbejdsmarkedet, blandt andet gennem et "et tidligt og mere intensivt kontaktforløb i jobcentrene".
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg fortæller til Ugebrevet A4, at hun godt er klar over, at mange unge ikke får aktiveringstilbuddet til tiden. Men hun afviser samtiddig, at AE's undersøgelse skulle betyde, at ungepakken ikke kan realiseres.
"Vi kan allerede nu se, at det ser bedre ud for de unge ledige. Jeg forventer, at kommunerne i den kommende tid sætter ekstra fokus på det her område," siger hun til Ugebrevet A4.
Hun henviser samtidig til, at kommunerne fra januar næste år selv skal betale alle dagpengeudgifter for de ledige, der ikke har modtaget det første aktiveringstilbud til tiden.
Klide: Ugebrevet A4