Jelved truet af Vestager: "Jeg var nær blevet fyret"
Marianne Jelved. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix/arkiv
Den tidligere radikale kulturminister Marianne Jelved var nær blevet fyret, efter at have støttet lærerne offentligt i lærerkonflikten.

Det havde nær kostet daværende kulturminister Marianne Jelved (R) posten, at hun i 2013 erklærede sin støtte til lærerformand Anders Bondo Christensen under lærerkonflikten.

Det skriver Politiken Skoleliv.

Midt i de højspændte forhandlinger om lærernes arbejdstidsregler i marts 2013, meddelte Marianne Jelved højst overraskende: "Jeg håber, Anders Bondo vinder."

Jelveds opbakning til formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, blev leveret på kanten af lockout og skolelukninger, først under et møde i Den danske Publicistklub, dernæst på en konference på CBS og endelig til et debatmøde på Berlingske - og det skabte stor røre.

Ikke mindst i den radikale partitop, hvor udmeldingen blev opfattet som uacceptabel.

"Det var lige ved, at jeg blev fyret som minister," siger Marianne Jelved i bogen 'Søren og Mette i benlås', der handler om skolekonflikten.

"Der fik jeg virkelig én på næsen, og der kom en SMS fra Margrethe Vestager om, at jeg øjeblikkelig skulle dementere den sag. Det var en lodret ordre fra regeringens top," udtaler Jelved i bogen.

Bogen 'Søren og Mette i benlås', der er skrevet på opfordring af Danmarks Lærerforening, gennemgår forløbet op til de højspændte forhandlinger i 2013 mellem Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening (KL), som ønskede et opgør med lærernes arbejdstidsregler.

Omvendt ønskede lærerne at bibeholde deres overenskomst, og forløbet endte i en 25 dage lang landsdækkende lockout af ca. 67.000 lærere, før regeringen greb ind.

Længe inden da fulgte Jelved ordren fra regeringstoppen, og hun meddelte på sin Facebook-profil, at hendes indlæg skulle opfattes "satirisk".

"Jeg vil gerne understrege, at det var et satirisk indslag, og man ikke kan drage noget ud af indholdet. Tværtimod vil det være en misforståelse at tage mig til indtægt for dette - der må ikke herske tvivl om, jeg støtter regeringens reform for folkeskolen," skrev Jelved.