Nu skal det være slut med at diskutere grænsebomme, kaste med mudder og love flotte tiltag, der alligevel ikke er penge til.
Arbejdsmarkedets parter ønsker sig et andet fokus i den sidste uge af valgkampen i forhold til, hvad vi har set hidtil.
"Blandt andet diskussionen om grænsebomme er for mig at se fuldstændig håbløs i en tid, hvor landet står over for så store udfordringer med krise, arbejdsløshed og mangel på offentlige finanser," siger FTF's formand, Bente Sorgenfrey.
Newspaq har bedt FTF, LO, Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Dansk Industri (DI) om at komme med hver tre ønsker til emner, politikerne bør forholde sig til i valgkampen. Og grænsebomme er altså ikke et af de emner.
"Vi har brug for nogle politikere, der stiller nogle meget klare målsætninger op for, hvor vi skal hen med vores uddannelsesområde. Det er arbejdsmiljøet, specielt det psykiske arbejdsmiljø, og så er det nogle meget konkrete bud på, hvordan beskæftigelsesindsatsen skal organiseres fremadrettet," fastslår Bente Sorgenfrey.
Fra LO lyder der også et klart ønske om mere spot på uddannelse og opkvalificering. Derudover ønsker LO-formand Harald Børsting sig, at politikerne fokuserer på at skabe beskæftigelse i en tid med høj arbejdsløshed.
"Og så synes jeg, vi skal diskutere fordelingspolitik herunder velfærd og efterløn. Det synes jeg, er de mest centrale emner set med faglige øjne," siger Harald Børsting og ønsker samtidig, at det skal være slut med mudderkast mellem blokkene.
Blandt arbejdsgiverne er der heller ingen slinger. Der er behov for et nyt fokus i valgkampen. Både Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Industri mener, der har været for lidt spot på, hvordan vi skaber vækst på længere sigt.
"Man har brugt al for lang tid på at bilde danskerne ind, at man ønskede vækst. Man har talt om vækstpakker, men det har ikke været vækstpakker. Det har været stimulanspakker, hvor man har talt om at bruge pengene i 2012 i stedet for at bruge dem i 2013. Det har ikke noget med vækst at gøre," siger Kent Damsgaard, erhvervsøkonomisk chef i DI, og peger på, at vækst handler om at skabe flere penge også i årene fremover.
I Dansk Arbejdsgiverforening efterlyser administrerende direktør Jørn Neergaard Larsen, at politikerne sætter skub under en diskussion om større effektivitet i den offentlige sektor, om de vilkår virksomhederne har for at drive deres forretning, så de kan forbedre deres konkurrenceevne og endelig om, hvordan vi forøger vores produktivitet. Det kræver et fokus på uddannelses-, og arbejdsformer og transport.
"Der er brugt al for meget tid på at love befolkningen noget for penge, man ikke har. Der er givet alt for mange ufinansierede løfter, og det er i en situation, hvor vi står over for at skulle effektivere den offentlige sektor, at skulle reducere de offentlige udgifter, for ellers vil man slet ikke være i stand til at få vores økonomi til at hænge sammen efter 2020," fastslår han.
Der er nu en uge tilbage af valgkampen. Blokkene står tæt, og derfor er det langt fra givet, hvem der kan sætte sig i statsministerstolen efter den 15. september, men fra arbejdsmarkedets parter er beskeden altså klar. Der mangler fokus på vækst, jobskabelse og uddannelse.
Ønskesedlerne:
LO:
Beskæftigelse
Uddannelse, især opkvalificering
Fordelingspolitik, herunder velfærd og efterløn
DA:
Rammevilkår for virksomhederne
Effektivitet i den offentlige sektor
Forøgelse af produktivitet på virksomhederne
FTF:
Uddannelse
Arbejdsmiljø - specielt psykisk arbejdsmiljø
Organisering af beskæftigelsesindsatsen
DI:
Vækstpakker - ikke blot stimulanspakker
Hvordan bliver Danmark attraktivt at investere i for virksomhederne
Nedbringelse af skatter og afgifter på danske arbejdspladser