I den moderne børnefamilies have skal der både være plads til trampolin, gynger, legehus, sandkasse og fodboldmål.
Men det kan synes svært at kombinere med ønsket om langt græs, masser af planter og biodiversitet.
Det behøver dog ikke være en modsætning, for leg og vild have stemmer godt overens.
Det forklarer Lars Hazelton, der er højskolelærer og seniorprojektleder ved Gerlev Center for Leg og Bevægelse, som forsker og formidler idrætslege og deres betydning for vores kultur og sammenhold.
Han peger netop på den vilde have som den bedste, hvis man vil facilitere leg.
- En græsplæne er røvkedelig at lege på. Hvis man vil indrette en have, der indbyder til leg, så skal man afsætte et område til det og lade det gro, så det fremmer huler til for eksempel skjul, siger Lars Hazelton og fortsætter:
- Det signalerer også til børnene, at her er en legeplads.
Lars Hazelton har beskæftiget sig professionelt med leg siden midten af 80'erne, og han har flere konkrete idéer til, hvordan man kan indrette legehjørnet.
- Når man har fundet området, hvor de må lege og rode, så kan man udstyre dem med gamle mælkekasser og brædder og lave et jorden er giftig-område, siger han.
Den gode legehave vil måske for nogle lyde rodet, men det er netop den tankegang, vi skal være bedre til at lægge på hylden.
Det siger Louise Møller, der er gartner og havefaglig rådgiver i den almennyttige forening Haveselskabet.
- Vi skal lære os selv at være lidt mindre ordentlige, siger hun.
Louise Møller anerkender, at der gerne skal være plads til både det ene og det andet. For det er både vigtigt med en have, som børnene gerne vil bruge, men som også fremmer biodiversitet.
- Det er klart, at man må gå på kompromis. Det er jo vigtigt, at vi kan komme ud og bruge vores haver og komme i kontakt med alt det grønne, siger hun.
Der er mange råd til en have fyldt med biodiversitet, og en del har vi hørt før: Lad græsset og ukrudtet gro, plant hjemmehørende blomster, og hav vand fremme til tørstige dyr og insekter.
Små bare tæer i græsplænen rimer dog ikke altid særlig godt på summende bier og tidsler, ligesom mange børnefingre elsker at plukke blomsterne.
For at få det til at fungere er det derfor oplagt at tænke i at kombinere biodiversitet og børneleg. For eksempel ved at lave en pilehytte.
- Pil er rigtig godt, for den blomstrer tidligt. En levende pilehytte kan fungere som et alternativ til legehuset, foreslår Louise Møller.
Ud over pilen kan man også lave forhindringsbaner med trædesten og træstammer.
Insekter elsker varme sten, men vil flytte sig, så snart børnefødderne nærmer sig.
Her har træstammerne en klar fordel.
- Her kan bo en masse biller inde i træstammerne, selv om den bliver brugt til at lege på. Samtidig kan der bo mange svampe på stammen, når den begynder at være meget nedbrudt, siger Louise Møller.
Af Jeppe Hee Rømer, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.