Skrevet i samarbejde med Jakob Hvide Beim, jhbe@avisen.dk
Ro på.
Det vil være imam Abdul Wahid Pedersens overordnede budskab, når han kalder til fredagsbøn i Rantzausgade 23 D på Nørrebro i morgen formiddag.
- Jeg vil sige til de unge: ’Lad os nu få ro på. Ingen kan forstå, hvad I siger, hvis I råber. Ingen lytter, hvis I laver optøjer og brænder uskyldige menneskers biler af, siger Abdul Wahid Pedersen til Avisen.dk torsdag eftermiddag.
Hans budskab vil først og fremmest være rettet til de unge andengenerationsindvandrere, der de seneste dage har gjort livet farligt for beboere på Nørrebro og flere andre steder i København, Århus og Kalundborg.
De unge har blandt andet givet los for deres vrede ved at brænde biler, containere og skraldeskure. Nogle steder er sten også fløjet gennem luften.
Abdul Wahid Pedersen kan sagtens komme på flere grunde til, at unge muslimer på Nørrebro er frustrerede. Mange er ifølge ham vrede over, at flere danske aviser efter mordtruslerne mod bladtegneren Kurt Westergaard forleden valgte at genoptrykke Muhammed-tegningerne.
Men også en anden vrede har hobet sig op gennem længere tid - en vrede der er vendt mod politiet.
- De føler, at politiet generer dem unødvendigt meget, siger han.
Århus-forstaden Gellerup er et af de andre steder i landet, der de seneste dage har været hårdt ramt af ballade.
Formanden for Multikulturel Forening i Gellerup, Rabih Azad-Ahmad, har lidt sværere ved at sætte fingeren på hvorfor. Et bud kan være, at en række af de unge bare higer efter opmærksomhed, mener han.
Ligesom Abdul Wahid Pedersen understreger han dog, at de unge lige nu udtrykker deres vrede på en fuldstændig uacceptabel måde.
Derfor mødtes 10 århusianske muslimske foreninger og sportsklubber da også onsdag aften for at diskutere situationen. Deres ledere er enige om at opfordre til ro i gaderne, når imamerne i de lokale moskeer i morgen holder deres fredagsbøn.
Efter mødet føler Rabih Azad-Ahmad sig overbevist om, at alle imamer i Århus vil opfordre de unge til at lægge stridsøksen.
- Jeg forventer, at imamerne har en forsonende tone. Imam Abu Khlad fra moskeen på Grimhøjvej var til stede på mødet, og han opfordrede til besindelse og sagde, at vi er i Danmark og derfor skal respektere og acceptere dansk lovgivning. Jeg forventer egentlig, at tingene falder til ro nu. Det håber jeg.
Imam i Den Arabiske Kulturforenings moské i Brabrand, Radwan Mansour, er helt enig.
- Der skal ikke ske mere. Nu er der sat punktum.
Han bakkes op af formanden for sin forening Khaled Mansour.
- Vi bor i et demokratisk land, og vi opfordrer til, at man forholder sig til reglerne. Vi er imod al vold, siger han.